In het jaar 105 maakte T'sai Lun papier door vezels van bamboeriet, de bast van de moerbeiboom en zijde-afval tot een vezelbrij te kloppen. Die brij werd sterk verdund met water en na het drogen ontstond er papier. Dit stevige papier verdrong al snel papyrus en perkament als informatiedrager.
Vroeger hadden de mensen nog geen papier. Toch maakten ze tekeningetjes, dit deden ze op de wanden van een grot. Later schreven deze mensen op potten, gedroogde bomen, botten, schelpen en op het schild van een schildpad. Vroeger in Egypte gebruikten de mensen papyrus (de grassoort in Egypte).
Papyrus, het eerste papier
Dit materiaal werd gemaakt door de dunne stammen van de papyrusplant overlappend naast elkaar te leggen en samen te drukken. Het gebruik van papyrus verspreidde zich naar andere landen en werd steeds populairder.
Ontstaan in China
Hoewel de officiële geschiedschrijving Hu Han Shu de uitvinding van papier toeschrijft aan Cai Lun in 105 n. Chr., hebben grafvondsten in de 20e eeuw aangetoond dat men in China vóór onze jaartelling al een soort van papier gebruikte.
De eerste papierfabricage op Europees grondgebied vond plaats in 1144 in Xativa (bij Valencia) in Spanje. De eerste landen in Europa, dat niet onder controle van de Arabieren stond, met papierproductie waren Italië en Spanje in de 13e eeuw, hoewel het gebruik van papier in Europa al sinds 1100 bekend is.
Door de coronapandemie zijn mensen veel meer spullen online gaan kopen, en die items worden vaak in karton verpakt. Maar de toename van het webwinkelen is niet de enige oorzaak van de prijsstijging; er is ook een "enorm tekort" aan grondstoffen, zegt Piet Jorritsma, bedrijfsadviseur van kartongebruik.
Zowel naaldhout als loofhout (inclusief eucalyptushout) wordt gebruikt als grondstof voor papier en karton. De vezels van tropisch hardhout zijn niet geschikt voor de productie van papier. Bomen die vooral vezels leveren voor de papierindustrie zijn: Fijnspar (vurenhout)
Nederlanders maakten papier vroeger van linnen, hennep of katoen. Papiermolens maakten een pap van water met fijngestampte vezels. Tegenwoordig maken papierfabrieken papier met een mengsel van versnipperd hout en afvalpapier. Deze mengpap noem je pulp.
Stap 1: Bevochtig de papierpulp en scheur het in kleine stukjes. Laat het volledig inweken. Stap 2: Klop de papierpulp tot een uniforme consistentie met een handklopper of een elektrische handmixer. Stap 3: Giet het mengsel in een bak die groot genoeg is voor de mal voor het maken van papier.
Hoewel tegenwoordig nog amper strokarton wordt gemaakt, was het wel ongeveer 100 jaar de belangrijkste manier om karton te produceren. Tussen 1870 en 1970 werd het in Nederland geproduceerd in de noordelijke provincies Groningen en Friesland en in de aangrenzende Duitse provincies (waaronder in de stad Leer).
Langs de Nijl groeide veel papyrusriet (Cyperus papyrus). Van de stengels werden lange repen gesneden. Deze repen werden kruislings op elkaar geplakt en met plantensappen samengeperst. Na drogen en gladschuren kon men op de vellen schrijven.
In papier bevindt zich 4% tot 10% water, afhankelijk van de papiersoort. Water als grondstof is niet alleen goedkoop, het zorgt er ook voor dat de papiervezels met elkaar worden verbonden.
Perkament, ook als verfijnde vorm: velijn, vellum, is een dun papierachtig materiaal, gemaakt van huid van kalveren, koeien, geiten, schapen, konijnen of ezels. Perkament is naar de stad Pergamon uit de klassieke oudheid genoemd, in het huidige Turkije.
Bij het winnen van de vezels (die voornamelijk uit cellulose bestaan) uit hout komt lignine vrij. Lignine verkleurt onder invloed van licht met een vergeling van het papier tot gevolg. De lignine wordt verwijderd en de overblijvende vezels worden gebleekt. Hierdoor worden de cellen wit.
Wax papier (art. 0149) is een papier dat de meeste mensen zullen herkennen vanuit de bakwereld. Ons wax papier is geschikt als bloemenpapier omdat het een waterafstotende coating heeft. Het heeft ook het keurmerk 'foodproof' zodat het als voedselverpakking gebruikt kan worden.
Er zijn twee grote types pulpvezels om papier van te maken: hout en katoen. Katoenvezels zijn de duurzaamste vezels en worden gemaakt uit linters of lompen. Linters zijn fijne vezels die op de katoenplant achterblijven nadat de langere vezels voor de textielindustrie zijn geplukt.
Zacht postzegelpapier Poreus papier is zacht papier dat gemakkelijk vocht en inkt absorbeert. Meestal is dit papier tamelijk dik.
Het maken van papier begint meestal met hout. Hout bestaat uit vezels, en deze vezels bestaan grotendeels weer uit cellulose. De vezels komen erg goed van pas bij het maken van papier. Want als je hier water aan toevoegt, dan krijg je een soort pap die de basis van papier vormt (pulp).
Bij de papierfabriek wordt pulp gemaakt van de balen oud papier en volgt de papierproductie. Zo wordt oud papier grondstof voor nieuw papier! Papier en karton zijn niet eindeloos recyclebaar, zoals blik of glas.
Papier is juist een bijzonder duurzaam product. Het wordt gemaakt van hout, een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal. Wanneer jonge bomen groeien, absorberen ze CO2 van de atmosfeer. Bovendien blijft papier zijn hele levensduur koolstof opslaan.
Hoe wordt toiletpapier gemaakt: stap voor stap
De houtsnippers worden een paar uur in water geweekt met de benodigde chemicaliën. Deze pap wordt verhit en geplet, zodat het water verdampt en een laag droog papier overblijft. Dit enorm grote vel wordt opgerold tot een gigantische moederrol met enkellaags wc-papier.
Houtpulp: dit is een brij van houtvezels en bestaat uit fijngemaakt hout. Het wordt gebruikt voor het maken van papier. Papierpulp: dit is een brij van oud papier en/of celstof en wordt gebruikt voor het produceren van papier en karton.