"Wat spreekt je minder aan in deze job?" Opnieuw: wees eerlijk, maar niet té eerlijk. Zorg er voor dat je geen hoofdtaak aanhaalt. Solliciteer je bijvoorbeeld naar een job als consulent, dan zal je niet aangeworven worden als je zegt dat je niet graag met mensen werkt.
Gemiddeld duurt een sollicitatiegesprek 40 minuten. Maar uit onderzoek blijkt dat 33% van de recruiters in de eerste 90 seconden van het gesprek al weten of ze de sollicitant wel of niet aannemen. Belangrijk dus dat je direct een goede indruk maakt. Een goede voorbereiding is daarbij van essentieel belang.
Op het moment dat tijdens een sollicitatiegesprek aan je wordt gevraagd wat je boos kan maken, zal je gesprekspartner vast proberen te stellen hoe je zou reageren op stressvolle situaties op de werkvloer en op welke wijze je om zou gaan met je persoonlijke gevoelens zonder dat deze de prestaties zullen beïnvloeden ...
Kom je er niet onderuit om een bedrag te noemen? Hou dan altijd wat slagen om de arm. Geef bijvoorbeeld ook aan dat de hoogte van het salaris dat je wilt verdienen mede afhangt van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Noem alleen een concreet bedrag als je van te voren goed hebt uitgezocht wat een marktconform salaris is.
Wanneer jij gepassioneerd kunt vertellen over iets dat je heel je leven graag hebt gedaan, waar jij goed in bent, wat jij beter kunt dan andere sollicitanten en waarom dat voor hen relevant is, heb jij een antwoord gegeven die de recruiter maar al te graag wil horen.
Je slechte eigenschappen zijn bijvoorbeeld dat je ongeduldig en chaotisch bent of moeilijk nee kan zeggen. Maar bekijk het eens vanuit een ander perspectief. Deze eigenschappen tonen ook aan dat je gedreven bent en een hart voor de zaak hebt.
Als u belt, vergroot u de kans dat u wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De werkgever weet door uw telefoontje al wie u bent wanneer hij later uw brief en cv ziet. Besef ook dat slechts 5% van de groep sollicitanten belt voor informatie.
Om te voorkomen dat je leidinggevende denkt dat je niet meer gemotiveerd bent voor je huidige functie, kun je je aankondiging het beste ruim brengen. Gebruik woorden als 'om je heen kijken' en 'binnenkort' of 'op den duur', zonder concreet die ene sollicitatie te noemen waar je mee bezig bent.
Zorg er daarom altijd voor dat je ruim op tijd aanwezig bent en houd rekening met eventuele vertragingen. Als je echt een half uur te vroeg bent kan je altijd even buiten wachten, wij raden je aan 5 tot 10 minuten van te voren binnen te komen.
Het eerste wat je gevraagd wordt tijdens een sollicitatiegesprek is vaak wat je wilt drinken. “Koffie, thee of iets anders?” Het beste antwoord is: “Nee, dank u.” Want zeg je ja, dan moet jouw gesprekspartner op zoek naar een plastic bekertje, of iemand zoeken die het voor hem of haar gaat halen.
Oefen vooraf in wat je gaat antwoorden als de werkgever vraagt hoeveel je wil verdienen. Je geeft best geen concreet bedrag, maar een onder- en bovengrens waartussen je wil verdienen. Op die manier laat je meer ruimte open om te onderhandelen. Kies een onder- en bovengrens die niet te veel afwijkt van je marktwaarde.
Alle zaken waar je goed in bent of die je helpen om het beter te doen in het leven zijn jouw sterke punten en dingen die verbetering nodig hebben of je beperken om jouw beste zelf te zijn worden beschouwd als zwakke punten.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.
De kleur van je kleding stuurt een onderbewuste boodschap aan de interviewer over je persoonlijkheid. Neutrale kleuren zoals marineblauw, grijs, zwart en bruin zijn de beste kleuren voor een sollicitatiegesprek. Wit is bijvoorbeeld weer een uitstekende kleur voor een blouse of overhemd.
Het benadrukken van de voordelen van de baan of de goede match met het bedrijf, zijn indicatoren dat het gesprek goed verloopt. Ook het benoemen van de arbeidsvoorwaarden in het eerste gesprek kun je zien als een positief signaal.