Het blijkt dat een stang van de wielophanging zijn helm doorboord heeft en Senna overlijdt op 1 mei 1994. Hij krijgt op 5 mei een staatbegrafenis in São Paulo. Met de dood van Senna verloor de Formule 1 een van de beste coureurs uit de geschiedenis…
De Grand Prix Formule 1 van San Marino 1994 werd gehouden op 1 mei 1994 in Imola. Het weekend werd overschaduwd door de dodelijke ongelukken van Ayrton Senna en Roland Ratzenberger en een zware crash van Rubens Barrichello.
Senna verongelukte op zondag 1 mei 1994 tijdens de Grand Prix Formule 1 van San Marino 1994 op het circuit van Imola. In zijn vaderland Brazilië werden drie dagen van nationale rouw afgekondigd en zijn begrafenis werd over de hele wereld live uitgezonden.
Drievoudig Formule 1-wereldkampioen Ayrton Senna overleden 1 st May 1994 na een ongeval met hoge snelheid in de Tamburello-bocht op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari van Imola , in de zesde ronde van de Grand Prix van San Marino , terwijl hij voor de race stond.
Tot 2021 zijn er 50 coureurs in een dergelijk ongeluk gestorven, 28 tijdens een Formule 1 wereldkampioenschap-weekend, 7 tijdens het Indianapolis 500-wereldkampioenschap-evenement, 9 tijdens testsessies en 6 tijdens evenementen die niet aan een wereldkampioenschap gerelateerd zijn.
Lauda dreigde levend te verbranden toen het wrak vlam vatte, maar hij werd gered door vier coureurs die vlak achter hem aan kwamen en de ernst van het ongeluk inzagen. Zij stopten onmiddellijk en sprongen uit hun auto's.
Het ongeluk van Williamson is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het circuit van Zandvoort en een grote tragedie in de Formule 1, terwijl het niet zo slecht had hoeven aflopen. Het ongeluk was aanleiding om de veiligheidsmaatregelen in de Formule 1 en rond circuits verder aan te scherpen.
In de zevende ronde van de race was het drievoudig wereldkampioen Ayrton Senna die in de Tamburello-bocht van de baan vloog. Op een plek waar het normaal gesproken niet kon gebeuren. De coureurs reden er vol gas.
De Zwitserse motorcoureur Jason Dupasquier is op 19-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een val.
Sindsdien zijn er geen dodelijke ongevallen meer geweest op Zandvoort tijdens een Formule 1-Grand Prix. In 2017 overleed de Fransman David Ferrer echter nog wel na een noodlottig ongeluk tijdens de Historische Grand Prix op Zandvoort.
Als reactie op die kritiek reageerde het F1 Media-kanaal via Twitter met een kopie van de foto die gebruikt is: Senna achter het stuur van een zwart-gouden Lotus mét startnummer 11. Uit foto's van de Braziliaanse Grand Prix in 1985 blijkt dat Senna met startnummer 12 reed, dus toen kan de foto niet genomen zijn.
De Braziliaan staat bekend als één van de grootste coureurs aller tijden. Hij werd driemaal wereldkampioen in tien seizoenen Formule 1. Senna startte in 161 races, won 41 keer en pakte 65 polepositions. Hij overleed op 1 mei 1994 op het circuit van Imola nadat hij crashte met een Williams.
Senna reed tot en met 1987 voor Lotus en bouwde een relatie op met Honda. Met Honda en McLaren won hij vervolgens in 1988, 1990 en 1991 de wereldtitel bij de coureurs. Na een tegenvallend 1992 en een solide 1993 besloot Senna McLaren te verlaten en bij Williams aan de slag te gaan.
16. Jan Flinterman. De Formule 1-pioniers in Nederland waren Jan Flinterman en Dries van der Lof. Beiden maakten in de Nederlandse Grand Prix van 1952 hun opwachting in de koningsklasse van de autosport.
Nürburgring Nordschleife
De bijnaam “groene hel” dankt het circuit aan de positie in het midden van het zwarte bos én aan de gevaarlijke bochten. Goed voor 3 tot 12 doden per jaar!
In 1972 besluit de organisatie geen Formule 1-wagens door de duinen van Zandvoort te laten rijden. Het circuit is verouderd: de struiken groeien de baan op. Het circuit is te gevaarlijk. De gemeente Zandvoort wil het circuit eigenlijk meteen al sluiten.
De eerste race werd verreden op 7 augustus 1948. Het treffen telde niet mee voor een kampioenschap, maar trok wel veel Formule 1 coureurs naar Zandvoort. Winnaar werd Prins Bira van Siam. Een jaar later werd weer een evenement georganiseerd onder de naam “Grote Prijs van Zandvoort”.
13 coureurs lieten in die periode het leven met voor Zandvoort het trieste dieptepunt de noodlottige crash van Roger Williamson tijdens de Grand Prix van Nederland in 1973.
Waar woont Max Verstappen? Max Verstappen woont in het belastingtechnisch aantrekkelijke Monaco. De Red Bull F1-coureur heeft daar een huurappartement, wat naar verluidt 18.000 euro per maand kost.