Ook werd door verschillende rituelen de superioriteit van Lodewijk XIV benadrukt. Hij werd nog meer dan zijn voorgangers neergezet als het middelpunt van zijn rijk, hierdoor kreeg hij de bijnaam de Zonnekoning.
Lodewijk XIV als Zonnekoning
Hij beschouwde zichzelf volgens het droit divin als een God op aarde, die vanuit het culturele hart van Europa – Versailles – zijn lichtstralen over Europa liet schijnen. Schrijvers uit zijn tijd duidden hem al aan als Zonnekoning.
Zonnekoning speelde de zon
Nadat de Franse koning Lodewijk XIV de rol van de zon had gespeeld in het Ballet de la Nuit van Jean-Baptiste Lully, koos hij de zon als zijn symbool. De koning was dol op ballet en werkte tijdens zijn leven mee aan 40 balletten – bijna net zo veel als een professionele danser.
Maar Lodewijk XIV, een van zijn grootste fans, overleed aan iets anders. Een van zijn benen werd zwart door koudvuur, maar zijn lijfarts aarzelde om het af te zetten. Dat had hem kunnen redden.
Op zijn sterfbed zou hij zijn kleinzoon op het hart hebben gedrukt vooral niet zo veel oorlog te voeren als hij had gedaan. Lodewijk XIV ligt begraven in de kathedraal van Saint-Denis, net als andere Franse koningen.
Ten tijde van Lodewijk XIV was er bijna geen hygiëne, toiletten bestonden niet en baden was voor velen een uitzonderlijk gebeuren. De tienduizenden hovelingen moesten dus creatief hun behoeftes doen, en verbruikten veel parfum...
In totaal kreeg hij 18 kinderen, bij 4 verschillende vrouwen. De kinderen met zijn vrouw, María Teresa van Spanje, waren de enige wettige kinderen. Ze kregen er zes, waarvan er maar één volwassen werd: Lodewijk (1 november 1661 - 14 april 1711), beter bekend als le grand dauphin.
Herkomst en betekenis Lodewijk
Het eerste deel kan 'beroemd' betekenen. Ook is het mogelijk dat het 'buit maken (op de vijand)' betekent. Het tweede deel van de naam betekent 'strijd' of 'strijder'. De naam in zijn geheel heeft dus als betekenis 'beroemde strijder' of 'strijder om de buit'.
Louis XVI (Louis Seize, Lodewijk de Zestiende) was de laatste koning van Frankrijk, voor de val van de monarchie en de installatie van de republiek. Zijn volledige naam is Louis-Auguste (23 augustus 1754 - 21 januari 1793) en als burger, tijdens de laatste 4 maanden voor zijn executie, noemde men hem Louis Capet.
De Franse koning Lodewijk XIV zit maar liefst 72 jaar op de troon. Hij noemt zichzelf de zonnekoning, woont in een schitterend paleis en voert allerlei oorlogen in Europa. In 1638 krijgen Anna van Oostenrijk en Koning Lodewijk XIII van Frankrijk een kleine Lodewijk.
In 1661 kwam Lodewijk XIV aan de macht en hij werd het symbool van koninklijk absolutisme. Of zoals hij zelf zei: 'L'état c'est moi!
Toen Lodewijk in 1661 alleenheerser werd, had het paleis van Versailles nog steeds een bijzonder plekje in zijn hart. Lodewijk XIV gaf zichzelf de bijnaam Zonnekoning als onderdeel van zijn persoonlijkheidscultus, waar hij zijn leven lang aan werkte.
Lodewijk XIV heeft een groot respect voor kardinaal Mazarin, die hem zijn politieke opvoeding heeft gegeven. Vooral voor het feit dat Mazarin de opstand van de adel tussen 1648-1653 weet te onderdrukken. Deze opstand stond ook wel bekend als La Fronde. Deze opstand blijft Lodewijk XIV zijn gehele leven bij.
De buurlanden van de Republiek voelden zich bedreigd door de macht van de Republiek en besloten in te grijpen. Frankrijk, Engeland, Munster en Keulen verklaarden de Republiek in 1672 de oorlog. Het grootste leger van Europa sinds de Romeinen stond voor de deur: 1672 zou dan ook de geschiedenis ingaan als het Rampjaar.
In 1435 stapten de Bourgondiërs over van de Engelse kant naar de Franse zijde. Hierna werd het Engelse leger geleidelijk Frankrijk uitgejaagd. De Honderdjarige Oorlog eindigde op 17 juli 1453, toen Frankrijk de Slag bij Castillon van de Engelsen won.
Einde Opstand
Het leger van de Republiek boekte in de jaren daarna een aantal belangrijke overwinningen op het Spaanse leger. In 1648 werd de Vrede van Münster getekend en eindigde de Tachtigjarige Oorlog. De Republiek der Nederlanden was vanaf dan een onafhankelijke staat en werd internationaal erkend.
De eigenschap waar Lodewijk in de Nederlanden vooral bekend om stond was zijn constante drang naar machtsuitbreiding en oorlogsvoering. Zoals eerder al is benoemd speelde hij een heel belangrijke rol in het Rampjaar 1672 doordat hij op dat moment betrokken was bij de Hollandse Oorlog.
De grote karakterverschillen tussen beide broers werden steeds zichtbaarder en zouden later ook leiden tot grote conflicten. Napoleon was veel meer de militaire strateeg terwijl Lodewijk een uitgesproken intellectueel was. Wat de twee Bonaparte broers wel gemeen hadden, was hun hoge intelligentie.
Lodewijk is een jongensnaam van Germaanse origine. Het was de naam van vele Europese koningen. Vooral Clovis en Lodewijk de Heilige hebben in de Middeleeuwen veel bijgedragen aan de populariteit van deze naam. Vrouwelijke vormen van Lodewijk zijn onder meer Lodevika en Lodewijntje.
6. Napoleon in Versailles. Van 1804 tot 1814 was Versailles een van de plekken waar de keizer woonde. Napoleon liet vooral het Grand Trianon verbouwen totdat het goed bij zijn smaak en wensen paste.
Het was ontworpen om in alle pracht en praal niet alleen de koninklijke familie te huisvesten, maar ook de maîtresses van de koning. Van de duizenden kamers waren er vele klein en koud, en vooral het sanitair liet veel te wensen over, zodat het paleis in de zomer verschrikkelijk stonk.
Het kasteel van Versailles, jachtpaviljoen van Lodewijk de 13e en Anna van Oostenrijk, werd halverwege de 17de eeuw tot een kasteel omgevormd door Le Vau. Het kasteel van Versailles, residentie van de Franse koningen Lodewijk de 14e tot Lodewijk de 16e, werd van zijn bezittingen onteigend tijdens de Franse Revolutie.
Albert Giblin ontwierp in 1819 een model dat erg lijkt op het huidige, zonder klep in de pot. In 1849 produceerde Thomas Twyford de eerste toiletten van keramiek. Jaren later bedacht Thomas Crapper de vlotter, waarmee de waterstroom in de spoelbak met een kurk automatisch kon worden afgesloten.
Lodewijks vader had een jachthuis laten bouwen in de bossen bij het kleine dorpje Versailles en Lodewijk zelf had hieraan goede herinneringen overgehouden. Dus toen hij in 1662 besloot dat hij niet langer constant in Parijs wilde bivakkeren, lag Versailles voor de hand.