Centraal staat de jonge ridder Floris van Rosemondt (Rutger Hauer). Als hij na een lange reis samen met zijn vriend, de fakir Sindala (Jos Bergman) uit India, terugkeert, komt hij erachter dat de hertog van Gelre zijn kasteel heeft ingenomen.
Hij werd meer bekend van zijn hoofdrol in de populaire tv-serie over ridder Floris van Rosemondt. Met 3 miljoen kijkers per aflevering maakte het hem in één klap beroemd. Toch was Hauer eigenlijk niet de eerste voorkeur van regisseur Paul Verhoeven, vertelt schrijver Jaap Kooimans.
In 1968 werden de opnames gemaakt voor de televisieserie 'Floris' met Rutger Hauer in de hoofdrol. De locaties waar werd opgenomen waren Kasteel Doornenburg , Kasteel Hernen, Slot Loevestein en in Gent en Brugge.
Voor diegenen die niet meer helemaal weten wie Floris was; wij hebben alle 12 afleveringen voor u op een rij gezet. Floris was een zeer populaire Nederlandse televisieserie. De hoofdrollen werden vertolkt door Rutger Hauer (Floris), en Jos Bergman (Sindala).
Floris is een Nederlandse naam en betekent 'bloeiend'. Oorspronkelijk komt deze naam van het Latijnse woord 'florens', dat 'bloeiend, bekoorlijk, in aanzien' betekent.
Floris V (Leiden, 24 juni 1254 – Muiderberg, 27 juni 1296), bijgenaamd der keerlen god (god van de kerels, van de gewone man), was graaf van Holland en Zeeland en vanaf 1291 liet hij zich 'heer van Friesland' noemen, ofschoon hij alleen in West-Friesland feitelijke macht uitoefende.
De serie, die 12 afleveringen telde en grotendeels werd opgenomen bij kasteel Doornenburg, betekende de grote doorbraak van de afgelopen zomer overleden Hauer.
De opnames voor de serie zijn voornamelijk gemaakt in de Elstree-studio en de Beaconsfield-studio. Op locatie is gefilmd in de velden rond het plaatsje Beaconsfield in het graafschap Buckinghamshire in Engeland.
Helaas moest Floris deze strijd met zijn leven bekopen. Gerard van Velzen vermoordde hem met zijn zwaard en het lichaam van Floris werd in Alkmaar bijgezet. Na een grote veldslag bij Vronen (nu Sint Pancras) werd de kist meegenomen naar Rijnsburg in Zuid-Holland, waar hij alsnog begraven werd.
Graaf Floris V werd op 23 juni 1296 door drie edelen gevangen gezet in het Muiderslot. Op 27 juni wilden de samenzweerders de graaf naar een andere plek brengen, maar onderweg werden ze tegen gehouden door burgers en boeren uit de omgeving. Uit paniek werd Floris V ter plekke door zijn ontvoerders vermoord.
5.500 mannen en jongens dragen de naam Tobias.
Check alles over jouw naam
Vul hier op de site van de Nederlandse Voornamen Databank (NVD) je naam in en check binnen een paar seconden hoe vaak jouw naam voorkomt en in welk jaar je naam het populairst is geweest. De NVD geeft informatie over 600.000 verschillende officiële voornamen die in Nederland voorkomen.
Mattias betekent geschenk van God. Micha betekent die als God is. Mozes betekent uit het water gehaald. De naam Nathan betekent geschenk van God.
Levi is een Hebreeuwse naam met de betekenis 'zich aansluitend, aanhankelijkheid'. De naam is bekend uit de Bijbel. De derde zoon van Jakob en Lea heette zo. Daarmee was Levi een van de stamouders van het Joodse volk.
Het Muiderslot is één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Er woonden door de eeuwen heen veel verschillende mensen, maar graaf Floris V en Pieter Corneliszoon Hooft zijn wel de meest bekende bewoners.
Floris V verbleef meermaals in Rijnsburg en is begraven in het koor van de abdijkerk met een aantal andere telgen uit het Hollandse gravenhuis.
Na de dood van Godfried en Willem in 1076 belegerden Robrecht en zijn stiefzoon Dirk V IJsselmonde en wisten de nieuwe bisschop Koenraad gevangen te nemen en te dwingen de gebieden van Dirk V terug te geven. In de eerste helft van de 13e eeuw werd het huidige Den Haag de zetel van de graven van Holland.
Hij benadert enkele ontevreden Hollandse edelen, waaronder Gijsbrecht van Amstel, die ook een appeltje hebben te schillen met de graaf. In juni 1296 nemen de edelen Floris gevangen tijdens een valkenjacht in de buurt van Utrecht. Daarna sluiten ze de graaf op in zijn eigen Muiderslot.
Hij gaf hen een aantal rechten. Zo mochten ze naar een ander dorp verhuizen en konden ze hun bezittingen aan hun kinderen nalaten. De edelen waren hier niet blij mee. Spottend noemden ze Floris ´der keerlen God´, de God van de kerels, de boeren.
Een van hen was Gerard van Velsen (?-1296), de man die uiteindelijk de moord pleegde op 27 juni 1296, nadat Floris enkele dagen eerder tijdens een valkenjacht gevangengenomen was en in de westtoren van het Muiderslot gegooid was. Daar beleefde hij op 24 juni zijn 42e en laatste verjaardag.
Floris V bouwde kastelen om zijn gebied te beveiligen tegen de aanvallen van de Friezen. Historici denken dat hij het vierhoekige kasteel in Nederland introduceerde. Kort na 1282 begon hij met de bouw van kasteel Nieuwendoorn, kasteel Medemblik, kasteel Wijdenes en de kastelen Nieuwburg en de Middelburg bij Alkmaar.