Een arts kan een SCEN-arts ook vragen om informatie en advies over euthanasie. Bijvoorbeeld over de juridische, ethische en communicatieve aspecten ervan, of over de medisch-technische uitvoering. Dit betreft meestal een eenmalig contact.
Vaak minstens enkele dagen. Soms is die tijd er niet en is de keuze voor palliatieve sedatie soms beter dan wachten op euthanasie. Als een patiƫnt in aanmerking komt voor palliatieve sedatie maar tevens een euthanasiewens heeft, staat dit het tegemoet komen aan de euthanasiewens niet in de weg.
SCEN staat voor Steun en Consultatie Euthanasie Nederland. Onder steun wordt verstaan het geven van informatie en advies over euthanasie en de procedure, juridische, ethische en communicatieve aspecten en de medisch-technische uitvoering. Het contact met de SCEN-arts is meestal eenmalig.
Naast consultaties verlenen SCEN-artsen ook kortdurende steun aan artsen. Daarbij gaat het om het geven van informatie en advies over bijvoorbeeld de ethische en communicatieve aspecten van euthanasie en over de medisch-technische uitvoering ervan.
Euthanasie mag niet als familieleden of vrienden van de patiƫnt hier om vragen. Familieleden kunnen wel de wilsverklaring van de patiƫnt aan de arts geven. Dat mag als de patiƫnt zelf niet meer om euthanasie kan vragen.
De NVVE komt in actie om euthanasie via de Levenseindekliniek door de zorgverzekeraars vergoed te krijgen. Nu vergoedt alleen nog Menzis die kosten, gemiddeld zo'n 2500 euro per patiƫnt. De andere verzekeraars weigeren.
Mensen hoeven niet bang te zijn dat hun naaste pijn lijdt. Er kan soms een korte pijnsensatie optreden bij het inspuiten van de thiopental, dat valt ondanks een verdovend middel niet geheel uit te sluiten.
U kunt in de wilsverklaring ƩƩn of meer vertrouwenspersonen aanwijzen die, als het zover is, de behandelende arts op de hoogte brengen van de wil van de patiƫnt. De wilsverklaring moet worden gedateerd en ondertekend door de opsteller, de getuigen en de eventuele vertrouwenspersonen.
Volgens de wet heeft niemand recht op euthanasie. Een arts mag dus ook een vraag om euthanasie weigeren. Ook als de patiƫnt opgeschreven heeft wat hij wil. Of als de situatie van de patiƫnt past bij alle eisen van de wet.
De patiƫnt verliest heel snel het bewustzijn (binnen 30 seconden is niet ongebruikelijk) door het slaapmiddel en houdt soms zelfs al op met ademen. Als de spierverslapper gegeven wordt is de patiƫnt meestal na een aantal minuten overleden.
Conclusie. Bij de uitvoering van euthanasie en hulp bij zelfdoding kunnen zich problemen voordoen. Artsen die besluiten om hulp bij zelfdoding te verlenen of euthanasie uit te voeren, moeten hierop voorbereid zijn.
Bij euthanasie dient u de euthanatica intraveneus toe. Eerst wordt een coma geĆÆnduceerd. Aansluitend, nadat u heeft vastgesteld dat er sprake is van een medicamenteus geĆÆnduceerd coma, dient u een spierrelaxans toe. Hierdoor treedt een verlamming op van alle dwarsgestreepte spieren, met uitzondering van het hart.
Ondraaglijkheid van het lijden
Het gaat om de beleving van de individuele patiƫnt, in het licht van zijn levens- en ziektegeschiedenis, persoonlijkheid, normen en waarden en (fysieke en psychische) draagkracht. Het is dan ook belangrijk om bij het beoordelen van het lijden de 'biografie' van de patiƫnt te betrekken.
De overige 13 procent overlijdt tijdens de behandeling, bijvoorbeeld door een acute hartstilstand, of door een bloeding. De gemiddelde leeftijd van de onderzochte IC-patiƫntenpopulatie is 70 jaar. Gemiddeld liggen zij 6,95 dagen op de IC.
De euthanasiewet bepaalt dat de arts die euthanasie overweegt bij een psychiatrische patiƫnt, zeker moet zijn dat de patiƫnt zich in een medisch uitzichtloze toestand van aanhoudend en ondraaglijk psychisch lijden bevindt.
Een zachte dood: euthanasie bij ondraaglijk en uitzichtloos psychisch lijden.
Strikt genomen vormt de euthanasieverklaring een onderdeel van een wilsverklaring. In de wilsverklaring staan verschillende documebten die in direct verband staan met levenseinde, zoals: Verbod op behandeling. Verklaring wel/niet reanimeren.
Passieve euthanasie is de oude term voor wat wij vandaag kennen als palliatieve sedatie, met name 'het opzettelijk verlagen van het bewustzijn van een patiƫnt in de laatste levensfase. Men doet dit opdat de patiƫnt onbehandelbare, ondraaglijke klachten (bijvoorbeeld continu braken) niet meer bewust zou meemaken.
Morfine is niet geschikt om de dood te bespoedigen of patiƫnten te sederen. Het snel ophogen van morfine kan ervoor zorgen dat het bewustzijn onvoldoende wordt verlaagd, de patiƫnt verward raakt, of spiertrekkingen (myoclonieƫn) krijgt.
Inductie van coma met daarop volgend overlijden gebeurt door inname van 15 gram barbituraat in 100 ml mixtura nontherapeutica. U als arts bent de enige die het drankje mag overhandigen.
Versterven kan worden omschreven als het natuurlijke proces van uitdrogen in de laatste levensfase. De stervende patiƫnt gaat steeds minder eten en drinken, omdat het lichaam daaraan geen behoefte meer heeft. Het lichaam droogt vervolgens uit, de patiƫnt wordt steeds suffer en slaapt tenslotte in.
Euthanasie wordt door verzekeraars niet gezien als zelfmoord. Sluit je een overlijdensrisicoverzekering af en pleeg je in de eerste twee jaar euthanasie? Dan keren de meeste verzekeraars een geldbedrag uit. De verzekeraars eisen dan wel dat de euthanasie volgens de regels van de Euthanasiewet is gepleegd.
"De procedure van het verzoek, via de SCEN-arts, tot de euthanasie kan een paar dagen tot een week duren. Via een infuus wordt dan een middel toegediend, waardoor de patiƫnt het bewustzijn verliest, in combinatie met een spierverslapper. Dan is het vaak binnen korte tijd afgelopen doordat het hart stopt met pompen.
Euthanasie en verzekeringen
Euthanasie wordt vergoed door de zorgverzekeraar: het zit standaard in uw basisverzekering en het maakt niet uit of u een restitutie- of naturapolis heeft.