Er zijn twee soorten zout die worden gebruikt voor het bestrijden van het onkruid. Strooizout en (anti) onkruidzout. Strooizout heeft een groot gehalte aan fijn zout.
Steenzout voor schone bestrating
Dan is steenzout hiervoor de oplossing. Het zout zout werkt ook goed tegen groene tegels en bestrating. Op steeds meer opritten en stoepen ligt in het voorjaar en de zomer een laagje zout.
Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien. Wil je de werking van dit keukenproduct nog efficiënter maken? In dat geval kan je er nog voor kiezen om ze op te lossen in heet water. Gooi de emmers vervolgens over je terras heen en het aanwezige onkruid zal in geen tijd komen te verdwijnen.
Onkruid houdt niet van een zoute omgeving, daarom kun je dus strooizout gebruiken om de groei van onkruid tegen te gaan. Je kunt het zout over de tegels strooien, maar je kunt ook een wateroplossing van 1 kilo zout met 10 liter water maken.
Wat is het verschil tussen steenzout en strooizout? Strooizout bestaat doorgaans voor een klein deel uit steenzout. Het overgrote deel van strooizout bestaat uit pekel (zout water).
Klassiek strooizout (= natriumchloride) is het meest gebruikte dooimiddel. Er bestaan drie soorten zout, elk verschillend door de manier waarop het ontgonnen wordt. Zo bestaat er vacuümzout, steenzout en zeezout. Vacuümzout is fijn wegenzout dat door het ontginningsproces erg belastend is voor het milieu.
Het sterft af als het zout opneemt. Zout werkt bovendien langer door dan schoonmaakazijn. Maar helaas, ook zout tegen onkruid mag niet van de Rijksoverheid. Door zout te strooien krijg je een 'verzilting' van de grond.
Steenzout kopen kan natuurlijk bij Naturaplaza. Naast steenzout verkopen wij verschillende soorten zout waaronder Kala Namak.
Planten groeien slecht op een zoute bodem. 'Zout maakt het moeilijk voor planten om water uit de bodem op te nemen. Daarnaast is natrium, dat in zout zit, zelfs giftig', aldus Pierik. 'We ontdekten dat een plant bij een snufje zout in de bodem niet meer uit de schaduw kan groeien, maar er ook niet aan doodgaat.
Gebruik geen azijn of andere keukenmiddeltjes. Het gebruik van agressieve huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om onkruid te verwijderen zoals azijn, chloor of javel (bleekwater) is absoluut af te raden.
Maak bij het aanleggen van een terras of andere bestrating gebruik van anti-worteldoek, dit zorgt ervoor dat er geen gras of onkruid door kan groeien. Maak daarnaast ook gebruik van voegzand, waardoor onkruid minder kans krijgt tussen de tegels.
Niet doen: zout of soda
Zout is het enige natuurlijke middel dat ook de wortel van planten doodt. Klinkt heel handig, maar gebruik het niet. Zout lijkt onschuldig, maar het hoopt zich op in de bodem en zorgt voor verzilting.
Je hoeft alleen wat witte wijnazijn te mengen met een halve kop zout en een scheut afwasmiddel. Dit mengsel giet je in een spuitfles. Spuit vervolgens het onkruid in, meer hoef je niet te doen. Het onkruid gaat vanzelf dood.
Landbouwzout, ook wel veevoederzout of mengzout genoemd wordt toegevoegd bij mengvoederbedrijven en premixbedrijven om ervoor te zorgen dat dieren de juiste dosering zout binnenkrijgen. Voederzout dient als grondstof voor industrieel vervaardigde voedermixen of als gebruiksklaar voedingssupplement.
Dit specifieke zout lost langzaam op. En dat is nu juist de bedoeling! De wortels van onkruid zitten niet diep in de grond, maar vaak tussen de tegels van uw terras. Omdat hard steenzout langzaam smelt, wordt het goed gedoseerd afgegeven aan het onkruid.
Bij Praxis kun je ook deze winter weer terecht voor jouw dosis strooizout. Van kleine 2 kg zakjes voor op de stoep tot 25 kg zakken die de gehele oprit kunnen bedekken. Afhankelijk van hoeveel je nodig hebt, kun je bij ons de gewenste hoeveelheid strooizout kopen.
Steenzout wordt aan land gewonnen in zoutmijnen. Het zout wordt verwerkt als klassiek 'keukenzout'. Daarnaast dient het ook als grondstof voor de chemische industrie, en wordt het gebruikt als strooizout.
Het probleem bij de meeste drukspuiten is dat deze niet geschikt zijn voor azijn. Azijn is een zuur product wat beschadigingen aanbrengt aan allerlei onderdelen van de drukspuit. Veel schade ontstaat bij de spuitmond, waardoor de drukspuit gaat lekken of het azijn niet meer goed verneveld.
Er zijn gevallen van brandwonden beschreven na een langdurig contact van calciumchloride met de huid. Bij inname van een 10-tal korrels strooizout kunnen spijsverteringsstoornissen optreden als misselijkheid, braken en buikpijn. Inname van grotere hoeveelheden kan tot een zoutvergiftiging leiden.
Zo komen ze uit bij huis-, tuin- en keukenmiddeltjes maar azijn, javel of zout inzetten tegen onkruid is echt geen goed idee. De ecologische tuindersvereniging Velt die sensibiliseert rond pesticidengebruik dient nu uit te leggen dat dergelijke alternatieven ook schadelijk zijn voor de natuur.
Strooi gelijkmatig
Een handvol zout (circa 20gram) per vierkante meter is vaak voldoende. Zorg er wel voor dat u het gelijkmatig verdeelt! Indien u een groot terrein ijsvrij wil houden, is het natuurlijk onbegonnen werk om dit met de hand te doen. In dat geval gebruikt u best een strooiwagentje.
Met een 'droog zoutbed´ heeft het pekelwater een lagere zoutverzadiging doordat het water pas vlak voor de regeneratie in contact komt met de zouttabletten. Het hars wordt dus gereinigd met water waarin maar de helft (182 gr.) of zelfs minder zout is opgelost.
Rijkswaterstaat heeft 200 miljoen kilo strooizout op voorraad. Het meeste zout is dit jaar afkomstig uit Duitsland, waar steenzout gewonnen wordt in zoutmijnen. Het strooizout ligt opgeslagen in vijf centrale zoutloodsen.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.