Een konijn heeft namelijk helemaal geen zout nodig. Een konijn heeft ongeveer 6000 kauwbewegingen nodig op een dag om zijn gebit goed te slijten en de darmen een vezelrijke structuur aan te bieden., deze kauw bewegingen maakt hij v.n.l met hooi, stro en kruiden en zijn voer.
Hierdoor kunnen zeer pijnlijke abcessen ontstaan in het gebit. Knippen is daarom sterk af te raden. De enige goede manier om tanden in te korten is door middel van slijpen.
Knaagstenen/likstenen/zoutstenen zijn bij dierenzaken te koop. Op de verpakking schrijft de fabrikant dat het goed en gezond is voor knaagdieren en konijnen.. Knaagstenen zouden ook nodig zijn voor het goed afslijten van de tanden. Niets is minder waar!
In principe kan een konijn overleven op alleen hooi. De voeding wordt aangevuld met verschillende soorten groente en een beperkte hoeveelheid konijnenvoer.
Ook fruit als snack vindt een konijn vaak erg lekker. Bijvoorbeeld appel, peer, kiwi, perzik, kers, zwarte bes, bosbes, aardbei, framboos, ananas, mango, meloen, kruisbes en banaan. Geef fruit in kleine hoeveelheden, het bevat namelijk veel suiker en kan diarree veroorzaken.
Het knagen is goed voor het gebit, je konijn heeft iets te doen en hij vindt het nog lekker ook. Daarnaast is het belangrijk om je konijn voer te geven waar veel calcium in zit. Dit houdt het gebit sterk.
Ons advies is om de tanden te trekken. Met doorgegroeide tanden kan het konijn immers net zo min hooi 'snijden' als zonder tanden. Als de tanden weg zijn, kunnen ze ook niet meer doorgroeien en pijn veroorzaken. Een konijn met afwijkende tanden is dus beter af zonder tanden dan met tanden.”
Gedragsonderzoek uit 1970 wijst uit dat konijnen een beperkt aantal kleuren zien. Ze zien in de kleuren blauw en groen. Ze zien deze kleuren misschien niet zoals wij ze onderscheiden, maar ze kunnen wel onderscheid maken tussen deze twee kleuren. Konijnen kunnen wel veel beter in schemer zien dan mensen kunnen.
Een konijn kan je vanaf 10 euro kopen of adopteren. Een gevaccineerd, gecastreerd (ras)konijn kost tussen de 45 en 100 euro. Hou er rekening mee dat je konijnen niet alleen mag houden, je zal er dus minstens twee moeten kopen. De aankoop van een hok en ren, de nodige inrichting en het voeder kost ongeveer 200 euro.
Konijnen eten voornamelijk hooi, biks en verschillende groenten. Konijnen zijn planteneters. Vezels zijn daarom ontzettend belangrijk, die zitten bijvoorbeeld veel in hooi. Geef je konijn gerust dagelijks onbeperkt vers hooi.
Het is echter veel ebter om de tanden te laten verwijderen vaak, omdat slijpen zeker maandelijks gebeuren moet. Dat is stressvol en op de lange termijn ook erg duur. Een konijn kan prima zonder tanden leven. Het verwijderen van de snijtanden kost meestal tussen de €60,- en €120,- maar verschilt ook weer per dierenarts.
Het konijn kan goed leven zonder snijtanden. Het kan nog groenvoer eten alleen zal dit in kleinere hapklare brokken gegeven moeten worden omdat het uiteraard niet meer kan knagen. Het is van belang om in de gaten te houden of het konijn de eerste dagen na de ingreep goed eet.
Wilg, paardenkastanje, kleinbladige linde en fijnspar zijn geschikt als knaagmateriaal. In al het onderzoek werd het hout ontdaan van de bast om ziekten (schimmels) te voorkomen. De houten staaf met een diameter van 2,5 tot 8 cm werd bevestigd aan een van de zijwanden of aan de bovenkant van het hok.
Zoals gezegd zijn er goede groeten en groeten die uw konijntje beter niet kan eten. Goede groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, bleekselderij, broccoli, komkommer en rucola. Tot de laatste categorie horen bieslook en bonen, erwten en mais, prei en ui, spruitjes en vaste kool zoals rode kool.
Een ziek konijn of knaagdier herken je aan een aantal dingen: Passiviteit en lusteloosheid. Wegkruipen en verstoppen. Verminderde eetlust.
Als je konijn knort, piept of gromt, dan voelt hij zich bedreigd en kan hij gaan aanvallen. Zit je konijn bijvoorbeeld tijdens het aaien zachtjes te tandenknarsen, dan voelt hij zich prettig. Zit je konijn luid te tandenknarsen en in elkaar gedoken, dan kan hij pijn hebben.
Als de kiezen om wat voor reden dan ook niet recht op elkaar afslijten, kunnen er scherpe randen of punten ontstaan, ook wel 'haakjes aan de kiezen' genoemd. Deze haakjes kunnen de tong en het tandvlees beschadigen, wat het konijn pijn bezorgt bij het eten.
Geef kleine beetjes tegelijk, verdeeld over 6-8 keer per dag (liefst zo vaak mogelijk). Zorg dat een ziek konijn zoveel binnenkrijgt dat het niet afvalt (dagelijks wegen). Een richtlijn voor de hoeveelheid dwangvoer is 25 - 50 ml per kg lichaamsgewicht per dag.
Hoe vaak moeten de nagels van een konijn geknipt worden? Wanneer uw konijn veel tijd in een hok of binnen doorbrengt, moeten de nagels over het algemeen eens in de twee tot drie maanden geknipt worden. Doet u dit niet, dan kunnen de nagels een last worden voor het beestje.
Tot slot moet u het konijn leren eten zonder tanden. Als hij eenmaal begrijpt dat hij zijn kiezen wel kan gebruiken, gaat het eten vanzelf. Neem stengeltje of stevige reepjes groente om te oefenen. Een stengeltje wortelloof, een reepje witlof of een dungesneden reepje wortel.
Het knippen van nagels doet geen pijn, zolang je maar niet in het leven knipt. Bij het knippen van de nagels kun je de haargrens aanhouden als veilige rand om te knippen. Het beste is om een nageltang te gebruiken. Zo'n tang voorkomt dat de nagels splijten.
Wat mogen konijnen niet eten
Geef uw konijn geen brood. Wij horen het helaas nog regelmatig dat konijnen brood, cracker en koekjes mee mogen eten. Dit is ontzettend slecht voor de darmen van uw konijn, waar hij zelfs chronische diarree aan kan overhouden.
Fruit moet op dezelfde manier opgebouwd worden als groente. Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, enz., eigelijk alles wat hij lust, met schil en al.