Het is nu wel heel eenvoudig om een pannenkoek te bakken. Deze pan kun je op alle soorten warmtebronnen gebruiken zoals gas – elektrisch – keramisch – inductie – halogeen en inductie. Voor de meeste warmtebronnen geld dat je het beste kan bakken op medium hoog stand 4 of 5 op een schaal van 10.
Jazeker! De temperatuur is bij een inductieplaat bijna net zo precies af te stellen als op een traditioneel fornuis. Ook ten opzichte van koken op een keramische of elektrische plaat.
Vlees braden op inductie
Wij gebruiken een pan zónder anti aanbaklaag. De pan die wij gebruiken bestaat uit minimaal 5 lagen staal; RVS binnen- en buitenkant en daartussen een aantal lagen met een legering van koper en aluminium voor de goede hitte geleiding. Als de pan goed op temperatuur is, voeg je het vlees toe.
Je kunt niet sudderen op inductie
Het voedsel in de pan 'weet' niet welke warmtebron de pan verwarmt, er is geen verschil in hoe het gaart. Je kunt de inductiekookplaat gewoon instellen op laag vermogen en dan lekker sudderen of een bouillon trekken, net zoals je dat kan op een andere warmtebron.
Pannenkoeken kun je in principe in elke pan bakken, maar wat een pannenkoekenpan zo handig maakt, is de extra lage rand. Zo kun je de pannenkoek makkelijk omdraaien en uit de pan laten glijden zonder 'm te beschadigen. Ook handig als je een spiegeleitje of omelet bakt, bijvoorbeeld.
De beste pannenkoekenpan uit de test, deze plaatstalen pannenkoekenpan van De Buyer, is geschikt voor inductie. Ook de Tefal Expertise is een goede keuze als je een model met anti-aanbaklaag zoekt én is geschikt voor inductie.
Pannenkoekenpannen. Een pannenkoekenpan is een koekenpan die door de lage randen specifiek geschikt is voor flensjes, crêpes of pannenkoeken. Deze lage rand maakt het namelijk makkelijk om de pannenkoek om te draaien. Let bij het uitzoeken van een crêpe-pan op of deze geschikt is voor de warmtebron waar je op kookt.
Pannen testen
Blijft de magneet zitten? Dan is de pan geschikt voor koken op inductie. Pannen van aluminium, teflon en koper zijn vaak niet geschikt voor koken op een inductie kookplaat.
In het kort antwoord op uw vraag: ja, u kunt sudderen, braden en een soep laten trekken op inductie. U kunt net zo koken op een inductiekookplaat als u dat doet op gas, elektra of welke warmtebron dan ook. Bij inductiekoken wordt de pan verwarmd door magnetisme, bij koken op gas wordt de pan verwarmd door een gasvlam.
Het is nu wel heel eenvoudig om een pannenkoek te bakken. Deze pan kun je op alle soorten warmtebronnen gebruiken zoals gas – elektrisch – keramisch – inductie – halogeen en inductie. Voor de meeste warmtebronnen geld dat je het beste kan bakken op medium hoog stand 4 of 5 op een schaal van 10.
Ook bij inductie kan de vlam in de pan slaan
Hoewel de kans op een vlam in de pan bij inductie aanzienlijk kleiner is dan bij koken op gas, is het bij inductie ook mogelijk dat de vlam in de pan slaat.
Op inductie wokken kan zeker, maar het vergt wel een paar aanpassingen. Ten eerste moet er voldoende vermogen in je inductieplaat aanwezig zijn om de wok goed heet te krijgen. Je hebt dus een inductiekookplaat nodig die dit aankan.
Je kunt de Tefal pannenkoekpan tot 175°C in de oven gebruiken, ideaal voor als je het gerecht nog even wilt nagaren. De pan is geschikt voor gebruik op alle warmtebronnen, ook inductie.
Doordat inductie kookplaten in zo'n korte tijd zo'n intensieve warmte creëren, ontwikkelden we ControlInduc® - een veiligheidssysteem dat de maximale temperatuur in de pan beperkt tot 250°C op inductie fornuizen. Zo kan de pan niet oververhitten en de ideale baktemperatuur niet overschrijden.
Le Creuset Les Forgées Wokpan - De beste op de markt. BK Clonical Deluxe wokpan 30 cm - Dankzij de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding door ons uitgeroepen als de beste koop. Demeyere Wokpan 36 cm - Ideaal om grotere gerechten mee te maken. WMF Macao Wadjan - Een veelzijdige wadjan waar je ook mee stoomt.
Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
In het begin zet je de temperatuur ongeveer op stand 6 of 7 (bij inductie), na een minuut of drie zet je de temperatuur terug tot 3 of 4. Vastkokende aardappels kook je rond de 20 minuten, kruimige aardappels tussen de 15 en 20 minuten.
Geen nieuwe pannen nodig
Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen.
Bij een inductiekookplaat nooit een binnenlade of een gewone besteklade onder je kookplaat zetten! Inductie heeft meer circulatie nodig dan de gewone keramische en je bestek gaat idd heel erg warm worden ,alsook de bestekindeling.
Niet zoals op gas waarbij je het vuur gelijk heel hoog zet, dan gaat het mis op inductie. Rustig opwarmen, even geduld hebben tot de pan goed op temperatuur is (heet tot de rand) en daarna kan de temperatuur verder omhoog en kun je perfect wokken.
Met elektrisch koken verbruik je gemiddeld zo'n 450 kilowattuur per jaar, maar je hebt ook waarschijnlijk ook ooit gehoord van inductie kookplaten en vraagt je misschien af wat verbruikt een inductie kookplaat? Het verbruik hiervan ligt een stuk lager, namelijk 175-200 KWh per jaar.
Lekkere pannenkoeken, bak je in de beste koekenpan die je hebt. Dit kunnen koekenpannen zijn van plaatstaal, gietijzer of aluminium die dan weer afgewerkt worden door ceramiek, een anti-aanbaklaag, geëmailleerd of olie (vooral bij gietijzer). Bij het bakken moet de pan de pannenkoek 'loslaten' als deze gaar is.
Fissler, Zwilling en Demeyere zijn drie top merken die hoogwaardige rvs koekenpannen ontwikkelen zonder teflon. Ze staan bekend om de hoge bouwkwaliteit en de gebruikte technieken maken de koekenpannen technisch erg vernuft. Voor gietijzeren pannen raden we vrijwel altijd Le Creuset aan.