Gebruik alleen speciaal zout voor vaatwassers / wasmachines. Andere soorten zout kunnen na verloop van tijd de waterontharder blijvend beschadigen. Speciaal zout is ook verkrijgbaar via onze webshop door hier te klikken. Gebruik geen fijn zout !
Voor een vaatwasser heb je vaatwasserzout nodig. Je mag hiervoor geen keuken- of zeezout gebruiken want dat kan de vaatwasser beschadigen. Vaatwasserzout (ook wel regeneratiezout genoemd) is extra zuiver zout (natriumchloride) met extra grove korrels en een beetje anti-klonteringsmiddel.
Om water te ontharden en kalkaanslag te voorkomen, gebruik je zout. Dit wordt ook wel regenereerzout of onthardingszout genoemd. Voeg vaatwasserzout toe als je een wasmiddel zonder zout gebruikt. Gebruik je een all-in-one-tablet, dan hoef je tot een waterhardheid van 21 °dH meestal geen zout toe te voegen.
Soda is ook niet hetzelfde als vaatwasmiddel en niet hetzelfde als onthardingszout. Vaatwasmiddel bevat ingrediënten vergelijkbaar met soda maar meestal ook nog andere ingrediënten die vaat reinigen.
Een wasmachine heeft geen zoutreservoir. Het gebruik van vaatwaszout om kalkaanslag te verwijderen kan de trommel van de wasmachine aantasten en kan resten achterlaten op kleding. Daarom wordt het ten zeerste afgeraden.
Wassen op lagere temperaturen
Je gebruikt daarvoor het zout dat je ook toevoegt aan je vaatwasser. Een gevuld reservoir is goed voor ongeveer een maand ontharden. Een filter, in combinatie met het zout, onthardt het water en zorgt ervoor dat je op lage temperaturen een beter wasresultaat krijgt.
Je kunt het kopen bij de Turk, de Toko, natuurvoedingswinkels en De Tuinen. Bij de drogist of apotheek kun je het meestal ook kopen, al wordt het daar onder de naam zuiveringszout verkocht.
De natriumbicarbonaat is een natuurlijk zout en komt voor in de natuur als Nahcolite, die zijn gevormd na de verdamping van de vele zoutmeren die voorkwamen in Kenia, Turkije, Egypte, Venezuela, de woestijnen van Centraal-Azië, en in Calorado in de Verenigde Staten.
Baking soda en soda doen in basis hetzelfde: ze binden zuur. Maar het verschil zit 'm in het feit dat gewone soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, zuur twee tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda.
Bij een waterontharder moet je als eigenaar het zoutreservoir zelf beheren. Dat betekent dat je eens per 4 à 6 weken zout moet bijvullen. Doe je dit niet dan functioneert de waterontharder ook niet meer en krijg je opnieuw last van kalkaanslag.
Glansspoelmiddel bevat het ingrediënt 2-bromo-2-nitropane-1,3-diol. Op de fles staat als waarschuwing dat je in het geval van inslikken onmiddellijk een arts moet raadplegen. Deze stof kan voor huidirritatie zorgen en bij verhitting ontleed het zodat er giftige stoffen kunnen vrijkomen.
Je kunt soda gebruiken als dat in huis is en je kunt ook gewoon zonder draaien, en nawassen wat nog vies is. Heet water is meestal genoeg voor afwas hoor.
Strooizout is op zich geen buitengewoon gevaarlijk product. Maar voorzichtigheid is toch geboden, want strooizout kan, bij langdurig huidcontact en bij oogcontact irritatie veroorzaken. Bij inname van strooizout kunnen symptomen optreden naargelang de ingenomen hoeveelheid.
Hoe vaak je zout in de vaatwasser moet bijvullen is afhankelijk van hoe vaak je de vaatwasser gebruikt. Zet je dagelijks de vaatwasser aan dan zal er meer zout verbruikt worden, dan als je de vaatwasser eenmaal per week reinigt.
De afwasmachine schoonmaken met baking soda
Doe één theelepel baking soda in het zeepbakje van de vaatwasser. Laat de machine op de meest intensieve stand draaien zonder dat er vaat in zit. Zorg er wel voor dat u niet meer dan één theelepel soda in het zeepbakje doet.
Allereerst: baking soda, bakpoeder en zout zijn niet hetzelfde. Baking soda en bakpoeder zijn rijsmiddelen, zout is dat niet. Maar ook tussen baking soda en bakpoeder zitten verschillen. Bakingsoda is een rijsmiddel.
Onder andere om deze reden, mag je zuiveringszout nooit langer dan 2 weken consequent gebruiken.
Een pot zuiveringszout van de Kruidvat van 650 gram kost 3,09. Even ter vergelijking: baking soda van het bekende merk Arm and Hammer dat verkocht wordt bij o.a. Jumbo kost 1,59 voor 454 gram bij Jumbo.
Heb je last van nare geurtjes in de wasmachine? Doe dan een schepje baking soda in het wasmiddelenbakje. De soda neutraliseert namelijk geurtjes in de wasmachine. Zowel schoonmaakazijn als baking soda zijn milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en niet duur in de aanschaf.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Je kunt het onder andere kopen bij de Action, maar ook gewoon bij supermarkten. Baking Soda van het merk Arm & Hammer kun je inmiddels ook bij diverse supermarkten kopen.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Giet zout in de trechter tot het reservoir vol is.
Het verschilt per vaatwasser hoe groot het zoutreservoir is en hoeveel zout erin kan, dus er is geen exacte hoeveelheid die je bij deze stap moet gebruiken. Giet zout in het reservoir tot het vol is.