Om je voeten de ondersteuning te geven op de plaatsen waar dat nodig is bieden standaard inlegzolen voldoende ondersteuning aan achter-, midden- en voorvoeten bij alledaags gebruik. Bij voetproblemen raden we aan om steunzolen te kopen of te laten aanmeten bij een podoloog of een orthopedische schoenmaker.
Inlegzolen van verschillende materialen
De inlegzolen die standaard in wandelschoenen zitten, zijn meestal gemaakt van schuim/foam. Ga je lange wandelingen in de winterse kou maken, dan zijn er (merino)wollen inlegzolen (o.a. van de merken Woolpower en Superfeet).
Zo kun je je schoenen opvullen met inlegzolen. Ook wanneer de dikke sokken niet afdoende werken, zijn (opvul) inlegzolen een goede oplossing. Het dragen van opvul inlegzolen is de meest effectieve manier om je schoenen te verkleinen. Deze inlegzolen compenseren maatverschil tot een halve schoenmaat.
De werkgever verantwoordelijk is voor het verzorgen van gecertificeerde veiligheidsschoenen. Het dragen van veiligheidsschoenen met steunzolen alleen mag als de schoenen én steunzolen zijn gecertificeerd. Er meestal een vergoeding mogelijk is via het UWV.
Een op maat gemaakte inlegzool helpt om de ondersteuning (support) van de voet en biedt veel meer comfort door een passende demping. Een inlegzool komt tegemoet aan twee basisbehoeftes: het verbeteren van het comfort in een schoen en het wegnemen van drukpunten door middel van ondersteuning.
Draag een dikke sok, of twee, en neem de ruimte weg in de schoen. Is jouw schoen echt veel te groot? Kies er dan voor om zowel jouw schoen te verkleinen met een inlegzool en de voeten te vergroten met dikke sokken. Door tip twee en drie te combineren zou jij de schoenen tot één hele schoenmaat moeten kunnen verkleinen.
Te grote schoenen zijn niet alleen vervelend om op te lopen, het brengt op lange termijn zelfs serieuze gevolgen met zich mee. Vaak begint het bij eelt of likdoorns, maar je kunt er ook plat-, spreid- of doorgezakte voeten aan overhouden.
De dempende Pedag gel Anti slip hielgrip die voorkomt dat de hiel slipt uit de schoen. KOOP HIER GEL ANTI SLIP van PEDAG. PEDAG Sling zijn zelfklevende strips die het slippen van de hiel bandjes van dames schoenen en pumps tegen gaan. Zeer geschikt voor blote voeten.
Wie mag steunzolen/orthopedische schoenen voorschrijven? Iedere geneesheer die gespecialiseerd is in revalidatie, fysische geneeskunde, orthopedie/traumatologie, chirurgie, reumatologie, neurologie, pediatrie en neuropsychiatrie mag een voorschrift uitschrijven.
Er wordt wel eens gezegd dat wandelschoenen gemiddeld 1000 tot 1500 kilometer meegaan, maar dit hangt ook van de onderstaande factoren af. De ondergrond waarop je loopt: op asfalt of paden met veel stenen en keien slijten schoenen sneller dan op zachte bos- en zandpaden.
Dit hangt af van de intensiteit waarmee u de zolen gebruikt. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van uw beroep, uw leeftijd en of u sportieve activiteiten doet. Volgens het RIZIV moet een paar steunzolen 1 à 2 jaar meegaan. Om deze tijd zonder problemen te overbruggen is een controle om de 3 of 6 maanden aangeraden.
De kosten van steunzolen liggen gemiddeld tussen de 100 en 200 euro. Omdat de steunzool volledig is afgestemd op jouw voet, is het een maatwerk product. De prijzen kunnen dus flink verschillen per persoon. Denk bijvoorbeeld aan de maat, de vorm en het materiaal van de steunzolen.
Bij een spreidvoet of een doorgezakte voorvoet heeft u last van een scherpe, brandende pijn onder -en boven de bal van uw voet. Eeltvorming, likdoorns en blaren geven pijnklachten bij lopen en staan. Het kan voor komen dat er een zenuwbeknelling veroorzaakt wordt, genaamd Mortonse Neuralgie.
Een goede, comfortabele schoen is altijd iets groter dan je voet. Je tenen hebben namelijk de ruimte nodig om een beetje te bewegen. Ook de bal van je voet moet voldoende vrije ruimte hebben, zowel in de lengte als in de breedte. 1 cm extra ruimte geeft je voeten voldoende speling tijdens het lopen.
De voorkant van de schoen hoor je met tenen niet te voelen. Check dus met je duim of je nog wat ruimte over hebt. Houd hier ongeveer 1 centimeter voor aan. Meer dan dat is ook niet aan te raden, want dan gaat je voet erg schuiven in je schoen en krijg je blaren.
Er moet voldoende ruimte zijn bij de bal van de voet en bij de tenen, zowel in de breedte, als in de hoogte. Tenen en nagels komen snel in de knel waardoor pijnklachten kunnen ontstaan. De schoen moet ongeveer 1 cm langer zijn dan je langste teen.
Maar wist je dat bij volwassenen de schoenmaat ook kan veranderen? Na een zwangerschap hebben veel vrouwen een maatje groter nodig. Door het toegenomen gewicht tijdens de zwangerschap, zakken je voeten namelijk door en kan er platvoet ontstaan. Ook naarmate je ouder wordt, kunnen je voeten groter worden.
Vriezer. Alles wat je moet doen is twee hersluitbare zakjes voor driekwart vullen met water en deze in je schoenen leggen. Vervolgens leg je de schoenen met zakjes en al in de vriezer. Wanneer het water in de zakjes bevriest zet het uit, waardoor de schoen wordt opgerekt.
Als je het probleem hebt dat je lievelingsschoenen zijn uitgerekt, kan je ze het beste naar de schoenmaker brengen. Meestal zal hij/zij de schoen een beetje bevochtigen, zodat de schoen weer naderhand weer inkrimpt. Deze methode moet je wel echt aan een professional overlaten.
Steunzolen en voeten trainen
En kun je er nog van afkomen als je ze jaren gebruikt? Als mensen last hebben van hun rug, of arm dan adviseert de fysiotherapie oefeningen. Zo worden de spieren weer sterker en verdwijnt de pijn. Bij voetklachten worden in veel gevallen gelijk de zolen uit de kast gehaald.
Orthopedische steunzolen geven de voet steun. Podologische zolen zijn functionele zolen, corrigeren de voetfunctie en geven sturing waar nodig. Podologische zolen worden vervaardigd uit duurzame materialen waardoor de gemiddelde levensduur tussen de 2 à 3 jaar ligt.
Heeft u steunzolen of draagt u speciale schoenen met 'antipronatie' zolen? Ons advies is om daar per direct mee te stoppen. Heeft uw podotherapeut vragen hierover, dan kunt u die naar ons verwijzen voor uitleg van de mechaniek van de enkel en voet. Orthopedische schoenen zijn fataal voor uw voeten en enkels!