De Medoc is een AOC die een Franse rode wijn betreft die geproduceerd wordt in de wijngaarden van de Medoc. De appellatie strekt zich over het noorden van het schiereiland Girond.
De Haut-Médoc is de 60 kilometer lange strook op de linkeroever van de Gironde, boven de stad Bordeaux, die bezaaid is met kiezels. In de Haut-Médoc liggen beroemde wijndorpen als Pauillac, Margaux, Saint-Estèphe en Saint-Julien en de twee minder bekende appellaties Moulis-en-Médoc en Listrac-Médoc.
Smaak. De Merlot is een zachte, soepele rode wijn met redelijk neutrale tannines en zuren. De smaak van deze rode wijn is voornamelijk te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. Deze wijn bevat minder tannine dan de Cabernet Sauvignon waardoor deze gemakkelijker en jonger te drinken is.
De zoetheid varieert van droge rode en witte wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Chardonnay tot zeer zoete dessertwijnen zoals Port. Voor veel beginners zijn de niet-droge wijnen zoals Moscato d'Asti en Pinot Noir een geweldige entree in de wijn.
De grootste verschillen tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc
Chardonnay wijnen hebben een lagere zuurgraad en zijn daarom zachter en voller. Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas.
De beroemdste rode wijnen komen er vandaan, uit appellations die ook al wereldfaam genieten: Margaux, Pauillac, Pessac-Léognan, Pomerol, Saint-Émilion, Saint-Estèphe en Saint-Julien. Minstens even gereputeerd zijn de droge witte uit Graves en de legendarische zoete uit Sauternes en Barsac.
De Médoc is een Franse wijnstreek in het departement Gironde, boven de stad Bordeaux. De streek strekt zich uit over een gebied van 80 bij 15 kilometer langs de linkeroever van de Gironde. Het is onderverdeeld in de Haut-Médoc in het zuiden en de (Bas-)Médoc in het noorden.
Volgens de Appellation d'Origine Contrôlée mogen de volgende druivenrassen worden gebruikt voor het maken van rode wijn in de Saint-Émilion: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carménère en Malbec.
Wat de druivenrassen betreft vindt men hier een samenstelling terug van Merlot (het voornaamste druivenras van de AOC), Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Petit Verdot en tenslotte Malbec. Deze druivenrassen geven de wijnen veel elegantie met veel evenwicht.
De herkomst van de Malbec
In Frankrijk is de malbec-druif dan ook steeds vaker vervangen door de merlot, cabernet sauvignon en de cabernet franc en de tannat-druif.
De Gironde beschrijf je het best in superlatieven: het grootste departement van de Atlantische kust, wereldberoemde wijnen uit Bordeaux, de hoogste duin van Europa en de beste oesters van de regio.
De allerduurste wijnen
De 's werelds duurste wijn is een rode wijn van Chateau Lafite-Rothschild uit Pauillac, Frankrijk. Een verzameling van 300 flessen werd onlangs verkocht op een veiling voor $ 540.000. Deze zeldzame wijn is een favoriet van veel rijke mensen.
Is Bordeaux een dure stad? De gemiddelde prijzen in Bordeaux zijn hoger dan in Nederland. Als je je boodschappen doet in Bordeaux moet je er 1.02 keer meer voor betalen dan in Nederland.
Welke wijn is zoeter: Chardonnay of Pinot Grigio? Pinot Grigio smaakt doorgaans minder zoet dan Chardonnay vanwege de hogere zuurgraad. Pinot Grigio is licht met hints van groene meloen, terwijl Chardonnay iets zwaarder is en hints heeft van vers gemaaid gras.
De pinot grigio is een delicate, frisse en lichte witte wijn die zowel droog als zoet van smaak kan zijn.
Rode wijn is wereldwijd de meest gedronken wijnsoort, en is het resultaat van de gisting van blauwe druiven en druivenschillen. Dit duurt in de meeste gevallen zo'n twee weken. De rode kleur ontstaat door de aanwezigheid van kleurstoffen in de druivenschil. De regio waar druif vandaan komt heeft invloed op de smaak.
Lucht veroorzaakt oxidatie en dan bederft de wijn. Maar als een wijn echt helemaal luchtdicht wordt afgesloten, bijvoorbeeld door een schroefdop, dan kan zich een zogenaamd reductief aroma vormen. Dat reductieve aroma doet denken aan geuren van eieren, dierlijke geuren en in het ergste geval zelfs rotte eieren.
Stevige rode wijnen
Als we spreken van stevige wijnen dan moet je bijvoorbeeld denken aan de typische Bordeaux, Barolo, Rioja wijnen en natuurlijk de zwaardere wijnen uit de nieuwe wereld zoals Cabernet Sauvignon en Shyraz (alias Syrah). Deze wijnen hebben zoals men dat zegt body en kracht.
De Merlot wordt vaak gezien als het kleine broertje van de Cabernet Sauvignon. De Merlot is vaak wat zachter en subtieler. Ook bevat de Merlot vaak minder tannines. Ook zijn de zuren wat subtieler, waardoor een Merlot vaak toegankelijker is.
Beide wijnen smaken heel goed met rundvlees en kaas, al heeft Merlot een iets groter assortiment dan dat van Malbec. Daarnaast heeft Malbec zachtere tannine en een lagere zuurgraad dan Merlot, zelfs als de wijn jong is.