Wiener Schnitzel is een klassiek vleesgerecht, dat gemaakt zou moeten zijn van kalfsvlees. Sterker: het zou gemaakt moeten zijn van de platte bil oftewel de kalfsfricandeau. De lappen die voor de schnitzel gesneden worden, dienen mooi egaal en even dik te zijn, met een gemiddeld gewicht van 150 gram.
Originele schnitzels
De échte, originele Wienerschnitzel is de bekendste variant: die wordt gemaakt van mager kalfsvlees. Maar de schnitzel op je bord wordt ook vaak bereid met varkensvlees, fricandeau met name.
Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip. Voor één schnitzel wordt 100 tot 150 gram vlees gesneden van 3 tot 5 mm dik. Het vlees wordt aan beide kanten geplet met een vleeshamer (of hakmes, deegroller of koekenpan).
Wienerschnitzel: een gepaneerde kalfsschnitzel. Schnitzel Wiener Art: een gepaneerde varkensschnitzel. Zigeunerschnitzel: met paprika gekruid. Jägerschnitzel: met een saus van voornamelijk champignons.
WINTERSWIJK - De grootste én beste schnitzels eet je in de Achterhoek. Bovendien kent deze regio een hoge concentratie aan restaurants die zich grotendeels richten op het uitserveren van de gepaneerde lap vlees, liefst formaatje kettingkast, of deurmat, zo u wilt.
Een schnitzel is een zeer dunne kotelet zonder bot. Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip. Dat is ofwel gepaneerde en diep gebakken of pan gebakken met of zonder paneren. Een schnitzel wordt bereid door het stuk vlees al dan niet gepaneerd te bakken in olie of reuzel.
Kant en klare schnitzels kun je kopen bij zowel de slager als in de supermarkt. Meestal zijn ze gepaneerd en dus klaar om te bakken, soms kun je ook ongepaneerde schnitzels kopen.
Hoewel je vanwege de naam zou denken dat het een typisch Oostenrijks gerecht is, ligt de oorsprong van de schnitzel in Italië! Al in de 16e eeuw werd in Venetië kalfsvlees in broodkruim gebakken. Naar verluidt heeft de Oostenrijkse legeraanvoerder Josef Radetzky de schnitzel pas in 1857 in Wenen geïntroduceerd.
Wiener Schnitzel is een klassiek vleesgerecht, dat gemaakt zou moeten zijn van kalfsvlees. Sterker: het zou gemaakt moeten zijn van de platte bil oftewel de kalfsfricandeau. De lappen die voor de schnitzel gesneden worden, dienen mooi egaal en even dik te zijn, met een gemiddeld gewicht van 150 gram.
Verhit op hoog vuur 5 eetlepels Croma Bakken en Braden Vloeibaarin een koekenpan en wacht tot de Croma bruin kleurt. Bak de schnitzel snel aan beide kanten lichtbruin. Draai het vuur dan lager en braad de schnitzels in 8 minuten gaar en krokant. Keer het vlees af en toe om.
Zet het vuur half hoog en bak de schnitzel aan beide zijden goudbruin. Wanneer de schnitzel goudbruin van kleur is, haal je hem met de tang uit de pan. De baktijd, die afhangt van de dikte van de schnitzel, bedraagt circa 7 minuten per kant. De paneerlaag moet krokant zijn.
Een kalfslapje wordt ook wel escalope genoemd. Het is een lekker stukje mager vlees dat snel gebakken kan worden.
Paneren is het bedekken van vlees met een laagje paneermeel of broodkruim (eventueel gemengd met kruiden). Hoe paneer je? Je haalt je vlees eerst door de bloem, dan door losgeklopt ei en dan door de paneermeel. Druk dat laatste laagje goed aan zodat het mooi heel blijft tijdens het vlees bakken.
In de pan: net zoals een klassiek gerecht kun je gepaneerd vlees in de pan bakken. Voor een mooie korst zet je de pan op een zacht of matig vuur, naargelang van hoe dik het vlees is. Let erop dat er altijd vetstof in de pan zit. Zo krijg je een gouden korst en vermijd je dat het paneermeel aanbrandt.
3 minuten frituren is voldoende. Halverwege de baktijd omkeren.
1 stuk (100 gram) wienerschnitzel, bereid bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Een geheel andere schnitzel de " Schlemmerschnitzel" . Schlemmer staat voor Fijnproever, Smulpaap, Lekkerbek, Likkepot en Snoeper ! Daar kunnen we ons van alles bij voorstellen. Het is even wat meer werk dan een gewone schnitzel bakken, maar het is de moeite zeer zeker waard.
Schnitzels moet je niet bakken maar frituren
Schnitzel bakken we meestal in een koekenpan of grillpan. Een goede schnitzel bak je echter in een hapjespan met een combinatie van olie en boter. Neem het liefst arachideolie in combinatie met een bakboter. Zo ontstaat hele hete olie om in te frituren.
Kan je schnitzel opwarmen? Dan of de schnitzel verpakken in diepvrieszak of diepvriesbak, of eerst bakken voordat je het vlees verpakt in invriest. Bij dit laatste is de bewaartijd langer, en kun je het vlees na ontdooien makkelijk opwarmen in magnetron of airfryer.
Onbereide schnitzel kun je doorgaans 1 tot 1,5 maand in de vriezer bewaren. Gebakken schnitzel kun je daarentegen drie maanden bewaren in de vriezer. Gebakken schnitzel, net als nog niet gebakken schnitzel, kun je maximaal twee dagen afgedekt in de koelkast bewaren.
Eet het lekker puur!
Laat de gepaneerde schnitzels voorzichtig in de pan glijden en schud de pan een paar keer voorzichtig heen en weer tijdens het bakken. Om ze niet te droog te maken bak je de runderschnitzels maximaal 2 a 3 minuten per kant.
Welke wijn bij Wiener schnitzel? Met een droge Oostenrijkse Grüner Veltliner zit je vrijwel altijd goed. Naast het loepzuivere en sappige fruit, hebben deze wijnen levendige, verkwikkende zuren en een mooi kruidig bouquet.
Bereidingswijze. Zet de pan op hoog vuur en laat (genoeg) boter bruin van kleur worden. Voeg daarna de schnitzels toe aan de pan en bak ze om en om mooi goudbruin in 5 tot 7 minuten.