Rijk aan vezels en een bron van meerdere vitaminen als vitamine C en B3 en mineralen als koper en kalium. Daarnaast kan het consumeren van dadels ervoor zorgen dat het LDL (negatieve) cholesterol verlaagt en dat kalk in de bloedvaten wordt bestreden.
Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen.
Een teveel aan dadels kan het proces van afvallen vertragen of zelfs helemaal stopzetten. Eet dadels tijdens het afvallen met mate. Twee dadels tellen als één portie fruit. Door een kleine portie te eten, krijg je wel de goede voedingsstoffen binnen, maar beperk je je fructose-inname.
Ze zijn een rijke bron van mineralen, vezels en vitaminen; Ze kunnen helpen tegen darmklachten zoals constipatie en diarree; Het zijn echte energiebommetjes door de aanwezige natuurlijke suikers; Ze kunnen je spijvertering bevorderen, doordat ze de goede bacteriën in de maag versterken.
(1) Er zitten dus veel voordelen aan een banaan maar als je de vergelijking maakt met de Sukkary dadel is deze kleine baas in verhouding hoger in micronutriënten. Ook wel mineralen en spoorelementen genoemd. Daarbij bomvol aan goede energie, voedingsvezels, vitamine, mineralen en ook anti-oxidanten.
Onderzoek toont aan dat het eten van dadels de seksuele prestaties kan verbeteren vanwege de manier waarop ze het vasculaire systeem beïnvloeden (hoe bloed door je lichaam wordt getransporteerd). Ze kunnen mogelijk het risico op erectiestoornissen verminderen , de gezondheid van sperma verbeteren en zelfs het libido verhogen.
Dankzij deze vitamines, mineralen en vezels kunnen verse dadels verschillende gezondheidsvoordelen opleveren. Dankzij de vezels hebben dadels een positief effect op darmklachten en de algehele werking van je spijsvertering. Verse dadels stimuleren de gezondheid van je hart, hersenen, lever en bloedvaten.
De gezonde dadels bevatten veel vezels
In dadels zitten veel vezels. Deze zorgen ervoor dat je een verzadigd gevoel hebt na een maaltijd of na een aantal gezonde dadels. Dit is belangrijk voor de spijsvertering. De vezels prikkelen namelijk de maagwand, waardoor de darmen aan het werk worden gezet.
Sommige mensen zijn gevoelig voor sulfieten en kunnen daardoor last krijgen van allerlei bijwerkingen. Sommige mensen kunnen een allergische reactie op dadelvruchten krijgen . Bovendien kunnen de sulfieten in gedroogde dadels bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. De symptomen kunnen variëren, waarbij veel mensen last krijgen van huiduitslag.
Maar waarom een oneven aantal dadels eten? Net als een dadel eten na het vasten, is dit een traditie. De Islamitische overlevering stelt dat de profeet Mohammed het vasten altijd brak met een oneven aantal dadels. Daarnaast dronk hij melk.
Dadels en afvallen
Je kunt dadels het beste met mate eten tijdens het afvallen. Dadels bevatten, net als alle andere fruitsoorten, fructose (een suikersoort uit fruit). Maar omdat je met het eten van dadels ook een hoop vitamines en vezels binnenkrijgt, kun je gerust dadels eten tijdens het afvallen.
Biologische medjoul dadels zijn omvangrijker, zachter en hebben een uitermate hoge smaak intensiteit vergeleken met andere soorten dadels. Vele andere varianten zijn vaak gekonfijt waardoor deze vaak kleiner en harder zijn. De teelt en oogst van deze medjoul dadels is arbeidsintensiever dan gewone dadels.
Dadels bieden een indrukwekkend scala aan voedingsstoffen en potentiële gezondheidsvoordelen. Hun vezels, antioxidanten, mineralen en plantaardige verbindingen kunnen de spijsvertering, hersenfunctie, hartgezondheid, vruchtbaarheid en meer stimuleren .
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Omdat de vruchten vrij veel suiker bevatten en je direct energie geven, raden wij aan om dadels bij het ontbijt of voor het sporten te eten.
Daarom resulteerde het geoptimaliseerde extractieproces voor de twee dadelpalmvruchten in extracten die rijk zijn aan fenolische en flavonoïde-inhoud en met een verhoogde antioxiderende kracht. De aanwezigheid van deze rijke extracten zou kunnen helpen hun bewezen hepatoprotectieve activiteit tegen CCl 4 -geïnduceerde levertoxiciteit te verklaren .
Fruit bevat over het algemeen een hoop antioxidanten, maar bessen zijn daarin de meesters. Goed fruit voor de lever is grapefruit en citroenen.
De consumptie van 100 gram dadels kan meer dan 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze mineralen leveren. Daarnaast is de hoeveelheid ijzer in dadels ongeveer 0,3 mg tot 10,4 mg per 100 gram. Daarom zal het eten van een paar dadels per dag uw lichaam voorzien van de dagelijkse hoeveelheid ijzer.
Dankzij de koele temperaturen blijven de vruchten langer vers. Gedroogde dadels kunnen zes tot acht maanden goed blijven in de koelkast.
Maar geen paniek! Als je per ongeluk toch een pit doorslikt, kan dit niet gelijk kwaad.De pit wordt niet verteerd in je lichaam en komt er daardoor gewoon weer via je ontlasting uit. Alleen als je de pit kapot kauwt of fijnmaalt komen er kleine hoeveelheden van de plantengifstoffen vrij.
Dadels zijn een zuiverende fruitsoort en worden in de Arabische cultuur gezien als een zegening voor je gezondheid en het huis. Ze staan ook symbool voor gastvrijheid: het is een fruitsoort die je deelt met anderen. Zo laat je zien dat gasten welkom zijn.
Watermeloen staat bekend als een natuurlijke vorm van Viagra en is een voedingsmiddel dat rijk is aan L-citrulline, wat de bloedstroom stimuleert. Het is ook een van de beste vruchten voor ED omdat het lycopeen bevat, wat de gezondheid van het hart en op zijn beurt de bloedsomloop verbetert.
In een dadel zit veel suiker. In gedroogde dadels meer dan verse dadels. Daarom adviseren we om van gedroogd fruit maximaal 20 gram per dag te eten.