Belangrijk is dat de airco draait op 230 volt en de stroom wordt aangesloten op de buiten-unit van de airco. Hier heeft u het volgende voor nodig: - 3 Aderige kabel 2,5 mm dik ( gewenste Lengte )- 1 x Stekker 230 Volt.
Een YMVK kabel is geschikt voor de aansluiting van airco installaties. Deze kabel heeft 3 aders van 2,5 mm2. Deze kabel gebruikt u om de buitenunit te voorzien van stroom. Indien u de airco voeding op de buitenunit aansluit dient u hiertussen een werkschakelaar te plaatsen.
Voor de meeste single-split airco units is een extra groep niet nodig. Als je kiest voor een multi-split airco unit wordt een aparte groep in de meterkast aangeraden.
Is er een geaard stopcontact in de buurt? De binnenunit moet uiteraard aangesloten worden op een stopcontact. Het snoer van de airco zit meestal aan de rechterzijde van de unit en is vaak niet langer dan 1,5 meter. Binnen deze afstand moet er dus een geaard stopcontact zitten.
Zwaardere airco moet een eigen groep
Het breekpunt ligt bij ongeveer 5kW (koel) vermogen. Neem je een grotere airco, of heb je voor een multi-split gekozen, hou dan ook rekening met de kosten van een extra groep in de meterkast en de aanleg van de benodigde bekabeling.
Belangrijk is dat de airco draait op 230 volt en de stroom wordt aangesloten op de buiten-unit van de airco. Hier heeft u het volgende voor nodig: - 3 Aderige kabel 2,5 mm dik ( gewenste Lengte ) - 1 x Stekker 230 Volt.
Energiezuinig. Een inverter gestuurde modulerend werkende airconditioning heeft een rendement van ongeveer 3,8 (E.E.R.), dit houdt in dat voor 3,8 KW koelen er 1 KW elektriciteit nodig is. Het verwarmen van een kamer in de winter is nog rendabeler, namelijk 4 (COP).
Elektrische aansluiting (met stekker) naar stopcontact (niet ingewerkt, maximaal 1,5 meter rechts van toestel). Zekering t.b.v airco moet reeds voorzien zijn (minimaal 16 Amp. voor airco's tot 3,5kW, daarboven 20 Amp.). Condensafvoer van binnen naar buiten van maximaal 4 meter met natuurlijke afschot.
Het 5kW Daikin model neemt bijvoorbeeld maar 1,36kW op in koelmodus. Een airco is namelijk een lucht/lucht warmtepomp en haalt meer dan 70% van zijn energie uit de lucht. Inbouwmodellen verbruiken typisch wat meer dan een klassiek wandmodel.
De meeste airco's zijn van het type duo-split of multi-split. Dat zijn systemen waarbij op één buitenunit twee of zelfs meerdere binnen-units zijn aangesloten. Dit soort airco's moet aangesloten worden op een aparte groep in de meterkast. In sommige gevallen dient zelfs ook de bekabeling aangepast te worden.
Voor het vullen van het koudemiddel zul je een STEK erkend bedrijf moeten inschakelen. De airconditioner installeren wordt dus geheel gedaan door een STEK-erkend bedrijf . Dit is namelijk bij wet verboden om zelf te doen als je niet in bezit bent van een STEK diploma.
Als je een multi split airco installeert, dan sluit je meerdere binnenunits aan op slechts één buitenunit. In het geval van twee binnenunits en één buitenunit spreken we van een dubbele split airco (ook wel duo split). Op 1 buitenunit kan je tot wel 8 binnenunits aansluiten, afhankelijk van de fabrikant.
Blauw wordt voor de nuldraad gebruikt, bruin voor fase, zwart voor schakeldraad en groen-geel voor aarde. De afkorting VD slaat op vinyl-draad (vinyl is een andere naam voor pvc). Voor installatie in een woonhuis is het verstandig om 2.5 mm² aderdoorsnede te kiezen.
Airco versus CV
In het grootste gedeelte van het stookseizoen is een airco als verwarming veel goedkoper dan de traditionele gasgestookte hr cv ketel. Dat komt omdat het rendement ver boven de 400% stijgt terwijl een cv ketel niet verder kan komen dan 96% (werkelijk maximaal rendement).
Het is dus mogelijk om met een airco je woning of te verwarmen, zelfs als het buiten vriest. Het principe bij verwarmen berust niet op het opwekken van warmte maar het verplaatsen van warmte. Dit is een zeer efficiënte wijze van verwarmen met een hoger rendement dan een CV-ketel.
Bij het verbruik van een vaste airco kunt u dus gemiddeld genomen uitgaan van minder dan 1 kWh per uur. Dat wil zeggen dat -op een warme dag- een vaste airco ongeveer 6 á 7 kWh per dag aan energie gebruikt wanneer deze 8 uur aan staat.
Wat kost een airco aan stroom? Een vaste airco waarmee je één kamer kunt koelen verbruikt gemiddeld 0,75 kWh stroom per uur. Stel dat je de airco 16 uur per dag gebruikt, zit het stroomverbruik van de airco op 12 kWh per dag. En zelfs 1.080 kWh voor de hele zomer.
De airco werkschakelaar wordt tussen de voeding en de airco buitenunit geïnstalleerd om de airco veilig te kunnen afschakelen van het net.
Nadelen airco op een rijtje
Een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten kan zorgen voor verkoudheid. Bij slecht onderhoud kunnen klachten ontstaan zoals vieze luchtjes en gezondheidsklachten. Een onderhoudscontract brengt extra kosten met zich mee.
Een airco met vier units
Als we uitgaan van een airco met 4 units kun je voor een gemiddeld huishouden een prettig binnenklimaat creëren. Een airco met 4 units heeft normaal gesproken een gebruik van ongeveer 3000 kWh per jaar. Je hebt in dit geval 11 zonnepanelen nodig om alle energie op te kunnen wekken.
Hoeveel bespaar je per jaar met een airco? Een gezin van vier personen gebruikt ongeveer 1.700 kuub gas per jaar. Dit komt neer op een bedrag van € 5.100 per jaar. Wanneer dit gezin gebruik zou maken van 3 AC-systemen, zou dit bedrag € 1.530 zijn.