In totaal zijn er drie koffiesoorten: de Coffea Arabica, Coffea Robusta en Coffea Liberica. Er worden echter maar twee soorten voornamelijk geproduceerd voor consumptie.
Zwarte koffie wordt nog steeds het meest gedronken. Hierna is cappuccino de favoriet.
"De lekkerste koffie krijg je als je werkt met versgemalen bonen. Je kent het vast van een pak koffie dat je opentrekt: het ruikt even heerlijk, maar de geur vervliegt snel." Supermarktkoffie is daarnaast vaak donker gebrand, zegt Braakman.
De belangrijkste verschillen van de Robusta en Arabica koffiebonen voor je op een rij: Arabica bonen smaken meer zoet of zuur en de Robusta bonen wat bitter. Robusta koffie bevat twee keer zoveel cafeïne als Arabica koffie. De prijs per kg van Arabica bonen is hoger dan Robusta bonen.
De americano is eigenlijk de 'gewone' koffie in de koffiebar. Een Americano zet je door een espresso aan te lengen met ongeveer 30ml extra heet water. Zo wordt de smaak een stuk minder intens. Bestel je een 'gewone' koffie dan krijg je meestal een Americano of in sommige gevallen een Lungo.
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
Een barista is een koffiekunstenaar die over omvangrijke kennis op het gebied van koffie beschikt. Een barista bereidt, decoreert en serveert ook de koffie. Barista (m/v) is het Italiaanse woord voor barkeeper. De Italiaanse meervoudsvorm is baristi (m) of bariste (f).
Wat is het verschil tussen een cortado en een flat white
De flat white is wat dat betreft meer vergelijkbaar met een latte. De flat white heeft wat meer melk in tegenstelling tot de cortado en is daarom minder geconcentreerder, maar wel een stuk romiger.
Wat is een Americano? Een Americano bestaat uit espresso, , aangelengd met een even grote hoeveelheid heet water. De smaak die zo gecreëerd wordt, doet dankzij haar zachte en milde tonen denken aan filterkoffie. Qua sterkte liggen Americano koffie en filterkoffie erg dicht bij elkaar.
De meest geconcentreerde koffiesoort is een ristretto - deze heeft relatief het hoogste cafeïnegehalte. Een lungo is echter groter en bevat dus meer cafeïne dan een ristretto. Op basis van de cafeïneconcentraties zouden dit de sterkste koffiesoorten zijn: ristretto cups.
Espresso is een heerlijke geconcentreerde vorm van koffie, geserveerd in shots. Het is vaak de koffiebasis van veel andere dranken, zoals cappuccino, latte, americano en macchiato. Een espresso is intens en krachtig, maar toch heerlijk, en wordt meestal geserveerd in kleine kopjes in demitasse-stijl.
Mokka: Als je een espresso wilt, bestel je in Wenen een Mokka. Je krijgt dan een klein kopje sterke espresso. Soms staat deze koffie ook op de kaart als Kleiner Brauner.
Zoals de Franse naam al doet vermoeden is café au lait koffie met veel warme melk. De verhouding is ongeveer 60% warme melk en 40% koffie. Een café au lait maak je met een gewone kop koffie, het liefst filter koffie.
WAT IS EEN FLAT WHITE? In de meeste cafés en koffiebars is een flat white niets anders dan een kleine latte met iets minder melk. Net zoals bij een caffè latte gebruik je een dubbele espresso. De flat white wordt op twee manieren geserveerd: met vrijwel geen schuim of net met een hele toef schuim.
Wat is een Grande? Ook de Grande laat niets aan de verbeelding over: een heerlijke grote kop zwarte koffie. De Grande is nog groter dan de Lungo en heeft Amerikaanse roots.
Een macchiato, of caffè macchiato, lijkt op een espresso, maar er zit wat gestoomde melk bovenop de espresso. Macchiato betekent 'gevlekt' in het Italiaans, wat verwijst naar de 'vlek' die gestoomde melk op een espresso achterlaat. De gestoomde melk maakt de sterke smaak van de espresso wat milder.
Een latte macchiato bestaat alleen uit 3 delen die gelijk verdeeld zijn, namelijk een espresso, melk en opgeklopt melkschuim. Voor een koffie verkeerd wordt alleen 'gewone' melk gebruikt en dat zorgt voor het verschil tussen koffie verkeerd en latte macchiato.
Het verschil met een café au lait is maar klein, koffie verkeerd bevat evenveel melk als koffie (dus half om half), terwijl café au lait ongeveer een verhouding heeft van 60% melk en 40% koffie. Qua smaak is café au lait dus iets milder en romiger door de melk dan koffie verkeerd.
Une noisette
Als een café crème te veel koffie en vooral te veel melk voor je is, dan kun je kiezen voor een noisette. Dat is een koffie in espresso-formaat met wolkje opgestoomde melk erin. En soms krijg je het kannetje warme melk ernaast, zodat je zelf kunt doseren.
Arabica bonen hebben een verfijnde smaak en bevatten ongeveer half zoveel cafeïne als Robusta bonen. Het lagere cafeïnegehalte zorgt voor de subtiele en genuanceerde smaak. Robusta bonen bevatten dus meer cafeïne en zijn daardoor perfect voor espressoblends met een extra kick.
Er bestaan hoge kwaliteit Robusta bonen die smaakvoller zijn dan sommige Arabica bonen, maar Arabica bonen zijn over het algemeen wel favoriet in smaak. Arabica koffiebonen zijn duurder dan de Robusta variant. Ook dit komt niet per se door kwaliteit, ook al speelt dit wel een rol.
Smaak. Robusta koffie is veel meer bitter en sterker dan Arabica. Hij vertoont minder aroma's in de mond en bevat, heel vaak, meer cafeïne dan zijn neef van Arabië.