PE (polyetheen, wordt ook met de oudere term polyethyleen aangeduid) is een plastic dat in allerlei producten zit. Uit PE kan je HDPE en LDPE maken.
Polyetheen is een polymeer en is een kunststof. Deze kunststof wordt het meeste verwerkt van alle kunststoffen die er bestaan. Polyetheen wordt ook wel afgekort met PE. De oude naam van deze kunststof is polyethyleen, deze naam wordt in de praktijk nog veel gebruikt.
PE folie en milieu
Polyetheen (PE), Polypropeen (PP) en Polyetheentereftalaat (PET) zijn minder schadelijk. De productie ervan veroorzaakt geen tot weinig vervuiling en bij juiste verbranding ontstaan geen schadelijke stoffen.
In beginsel wordt polyethyleen vaak gebruikt als een 'hard plastic', maar na het smelten van de korrel is polyethyleen toepasbaar in flexibele producten, zoals kabelmantels, water- en gasleidingen en industriële verpakkingsfolie.
Net als andere kunststoffen wordt Polyethyleen plastic niet snel door bacteriën afgebroken, waardoor het lang in het milieu kan rondzwerven. Hier staat tegenover dat polyethyleen één van de meest duurzame kunststoffen is, aangezien je het perfect kunt recyclen.
Polyethyleen is taaier en sterker dan PVC. PVC daarentegen is harder en stijver. Een ander belangrijk verschil tussen PVC en PE is dat PVC giftig is als je het verbrandt. PVC staat voor Poly Vinyl Chloride waarbij die laatste toevoeging het probleem is.
Heeft men ooit eens PVC in een zwarte kleur verwerkt, dan denkt men gemakkelijk bij elke zwarte kunststof dat dit ook PVC is. Dit kan bijvoorbeeld ook PE zijn. Indien men dit als PVC verwerkt dan ontstaan er moeilijkheden waarvan dan het materiaal ten onrechte kan worden beschuldigd.
Hoge dichtheid polyethyleen is een stevige plasticsoort die gebruikt wordt voor o.a. bepaalde types flessen en plastic tasjes. Omdat HDPE grotendeels uit koolstof en waterstof bestaat, komen er geen gevaarlijke stoffen vrij bij blootstelling aan hogere temperaturen. Deze vorm van plastic is veilig.
PVC (polyvinylchloride) is een plastic dat wordt gebruikt als alternatief voor hout en beton. PVC is een goedkope en gemakkelijk bewerkbare vorm van plastic.
PE is een veelgebruikt materiaalsoort voor partytenten dat lijkt op geweven plastic. Deze stof wordt gebruikt voor plastic zakken, flesjes, verpakkingen e.d. De zeilen van ons PE partytenten wegen 200 gram per m² en zijn bestendig tegen UV licht, waterdicht en relatief sterk.
Polyethyleen. Onze kunststofplaten van polyethyleen voldoen alle aan de hoge eisen voor levensmiddelenconformiteit van de EU-norm 10/2011 en worden volgens het BfR als fysiologisch veilig beschouwd, zodat al onze kunststofplaten van polyethyleen zijn goedgekeurd voor de levensmiddelen- en drinkwatersector.
is een polyethyleen folie en niet schadelijk voor het milieu. Deze folie heeft veel benamingen zoals; PE-folie, afdekfolie, plastic folie, afdekplastic, dampremmende folie. Foliewinkel levert bouwfolie van 30 micron tot 270 micron.
Kijk op de onderkant van bijvoorbeeld broodtrommels, plastic bestek of speelgoed. Als daarop het cijfer 3 (PVC) of 7 (PVC) staat, zit er misschien wel BPA in. Cijfer 7 staat voor overig plastic. Niet al het plastic in deze categorie bevat BPA.
Ongevoelig voor de meeste zuren PE is ongevoelig voor de meeste zuren. Een pompput of inspectieput van PE is dus veel duurzamer, betrouwbaarder en heeft ook nog veel minder onderhoud nodig. Omdat PE putten niet door corrosie zullen lekken, zijn ze veel beter voor het milieu.
PP/PE is bestand tegen een grotere variatie aan chemicaliën dan PVC. Een laatste voordeel van PP/PE ten opzichte van PVC: het is gladder waardoor er minder risico op aanhechting en dus verstoppingen is.
Bio-based is niet bio-afbreekbaar
Polyetheen uit suikerriet is herverwerkbaar, maar verteert niet sneller dan Polyethyleen uit olie of gas.” Steeds meer bedrijven verkennen de mogelijkheden van bio-based.
Plastic is wel altijd een kunststof. Er zijn drie soorten kunststof: thermoplasten, thermoharders en elastomeren.
Hiermee kunt u alle kunststoffen lijmen, ook harde Polyethyleen, polypropyleen, polytetrafluoroethyleen (PTFE) en thermoplastische elastomeren soorten en uiteraard ook alle andere materialen zoals, gips, beton, keramiek, rubber, metaal etc.
Uiteraard voldoen wij aan alle nationale en Europese voorschriften inzake kunststoffen en kunnen je verzekeren dat al onze producten die in België verkocht worden geen hormoonverstorende stoffen bevatten en BPA-vrij zijn.
Polyethyleen wordt onder andere gebruikt voor leidingen voor gas, drinkwater en riolering. Dankzij de stijfheid van deze kunststof is PE uitermate geschikt voor leidingen die onder hoge druk staan. Maar dit materiaal wordt ook toegepast voor emmers, speelgoed of isolatie.
Heel soms staan er op verpakkingen afkortingen van de gebruikte plastics. Staat er PET, HDPE, PVC, LDPE, PP of PLA, dan is het bingo. Die soorten zijn prima te verwerken.
PP (polypropeen of polypropyleen) wordt gebruikt in veel verschillende producten, zoals plastic meubels, babyflesjes, broodtrommels en drinkbekers, speelgoed, auto-onderdelen en jerrycans. Ook in mondkapjes, luiers, tampons en touwen wordt PP gebruikt. Producten gemaakt van PP zijn veilig.
Wat is polyetheen PE? Polyetheen is een polymeer en is een kunststof. Deze kunststof wordt het meeste verwerkt van alle kunststoffen die er bestaan. Polyetheen wordt ook wel afgekort met PE.
Polyethyleen én polypropyleen zijn zeer goed onderling met elkaar te lijmen met behulp van de 3M Scotchweld lijm. Ook zijn deze kunststoffen goed te lijmen op materialen als aluminium, staal, glas, hout en hard PVC.