Als je de keuken gaat verbouwen of renoveren is het goed om rekening te houden met het afval dat vrij komt en de afvoer hiervan. Alle onderdelen van een keuken zoals het aanrecht, kastjes, fornuis, wasbak en inbouwapparatuur mogen in een bouwafval container of grofvuil container.
Kies een goede afvalcontainer voor het afvoeren van de keuken. De meest bestelde container is een bouw- en sloopafvalcontainer van 3m3 of 6m3. Hier kunnen namelijk alle verschillende materialen bij elkaar afgevoerd worden. Bijvoorbeeld tegels, kastjes, aanrechtbladen, kranen, tapijt – laminaat-, beton, leidingen etc.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Twijfel je of iets in een aparte bak mag? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor de vuilnisbak.
Bouwafval en sloopafval zijn afvalstromen welke ontstaan na het (aan)bouwen, renoveren of slopen van een gebouw of pand. Het is afval dat vrijkomt tijdens de klus of wat er overblijft nadat de klus gedaan is.
Onder schoon puin wordt verstaan verwerkbaar en niet verontreinigd puin, zoals: beton, metselwerk, klinkers, natuursteen, keramisch materiaal, grind, bakstenen en dakpannen.
De meest voorkomende keuze is om het restafval te vernietigen. Alle overgebleven restafval bestaande uit laminaat, hout of pvc vallen onder 'grofvuil'. Daarnaast zal je ook plastic, karton, ondervloer en wellicht lege tubes kit of lijm overhouden. Dit kan eveneens weg gedaan worden als grofvuil.
wat hoort niet bij bouw- en sloopafval
parket. laminaat. tapijt/zeil.
Gips is een afvalstroom die zoveel mogelijk apart van andere afvalstoffen ingezameld dient te worden, dit omdat het vermengen van gips in bouwafval sloopafval of puin kan leiden tot een afkeur van het materiaal vanwege de sulfaatvervuiling.
Naast het hout, metaal, gips en puin sommen wij graag nog even voor u op wat u allemaal kwijt kunt in de container. U kunt namelijk denken aan diverse soorten beton, stenen, overig puin, plafondplaten, laminaat, parket en overige vloeren, isolatiemateriaal, radiatoren, karton, papier, plastic, kunststof en grofvuil.
Wat hoort er niet bij restafval? grote stukken vloerbedekking, plastic of hout. Dit is grof afval.
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Grof vuil, zoals oude meubelen, vloerbedekking en plaatmateriaal, dat past sowieso niet in de restafval container, dus zet je het op ophaaldagen aan de weg of je brengt het naar de vuilstort. Voor glaswerk staat er een glasbak in ieder winkelcentrum en vlakglas (zoals ramen) breng je naar de vuilstort.
Alle onderdelen van een keuken zoals het aanrecht, kastjes, fornuis, wasbak en inbouwapparatuur mogen in een bouwafval container of grofvuil container.
Reken eerst uit hoeveel vierkante (m2) het oppervlak is wat afgegraven moet worden ( lengte X Breedte ). Bereken vervolgens hoe diep u de grond gaat uitgraven in centimeters. Rekenvoorbeeld: De tuin is 40m2 en u wilt 10cm graag uitgraven: 40 x 0,10 x 1.3 = 5,3m3 container.
Een afvalcontainer voor 10m3 afval is ongeveer 350 cm lang x 180 cm breed x 160 cm hoog. De container neemt ongeveer 1 parkeerplaats in beslag. Deze container voor 10m3 afval is tot de rand gemeten ongeveer 9m3 maar omdat u nog 20cm boven de rand mag laden kunt u hier 10m3 afval in kwijt.
Vieze wegwerpluiers gooi je gewoon weg bij het restafval. Soms staat er op de verpakking dat deze in de gft-bak mogen, maar dan nog moet je ze bij het restafval gooien. Dit restafval belandt allemaal tezamen naar een verbrandingsoven.
In een puincontainer kunt u veel verschillende soorten tegels kwijt, waaronder cementtegels, betontegels, straatstenen, natuurstenen tegels (zoals leisteen, kalksteen graniet en marmer) en keramische tegels.
Grofvuil is afval dat te groot is voor de vuilniszak, bijvoorbeeld kapotte matrassen, tapijt, meubels en grote stukken piepschuim. Je kunt het in veel gemeenten laten ophalen. Spullen en materialen die hergebruikt kunnen worden, gaan naar recyclebedrijven.
Met de volgende soorten afval kun je terecht bij een milieustraat: asbest (en asbestgelijkend materiaal, EPS (piepschuim-verpakkingen), bouw- en sloopafval, dakleer, gipsplaat/-blokken, glas, grof huishoudelijk afval, grof snoeiafval, grond, hout, klein chemisch afval (KCA), AEEA (Afgedankte Elektrische en ...
Geïmpregneerd hout, zoals van tuinschuttingen, mag u niet verbranden of weggooien bij het restafval. U brengt geïmpregneerd hout weg naar de milieustraat van uw gemeente.
Puinafval bestaat uit steenachtige materialen die vrijkomen bij bouw- en sloopwerkzaamheden, zoals tegels, beton, bakstenen, dakpannen en grind.
Je mag gipsafval niet aanbieden in plastic zakken. Zakken knappen, troep verspreidt zich. Bied jouw gipsplaten daarom los aan bij de milieustraat.