Piri Piri is een kruidenmengeling van hete pepers met paprika en look als basis, en andere kruiden en specerijen, waarmee eindeloos kan gevarieerd worden. Met de vele chili's heeft Piri-Piri een zeer pittig smaakprofiel.
Om deze saus te bereiden worden Portugese pepers gemengd met verschillende paprika's, wat een heel specifieke en milde smaak geeft aan deze Piri Piri saus. Het resultaat is een zeer aangenaam contraste tussen een lichte smaak en een mild en pittig rokerig karakter.
Piripiri is mildhete Portugese saus op basis van pepers, met azijn en specerijen. Heerlijk bij alle Portugese en Spaanse boerengerechten: in stoofpotten, bonensalades, soep en bij gegrild vlees.
De piri piri peper staat ook wel bekend als de African Bird's Eye Chili of the African Devil. Ze komen in heel Afrika voor. Het is een pepertje van maar 1-2 cm groot, maar dat mag de pret niet drukken. Op een Scoville-schaal scoort de piri piri maar liefst tussen de 100.000 - 225.000 SHU.
Kip piri piri, ook wel bekend als piri piri kip, is een populair gerecht uit de Portugese keuken. De pittig gemarineerde kip wordt gegrild tot het vel knapperig en goudbruin is. De naam “piri piri” komt van het Swahili woord voor “peper” en weerspiegelt de Afrikaanse wortels en Portugese invloeden van het gerecht.
De vertaling van piri piri is 'peper peper', dat geeft wel aan hoe heet dit gerecht is. Het geheim van piri piri zit 'm in de marinade van de kip. Deze maak je met flink wat pepers, knoflook, laurier, zout en een scheut olijfolie.
Kip tikka masala wordt gemaakt met verschillende kruiden die het gerecht matig pikant maken.
Wat maakt onze piri piri saus bijzonder? Unieke smaak: Een uitgebalanceerde mix van zoet en licht pittig, ideaal voor diverse gerechten.
En dat is het belangrijkste verschil tussen deze twee smaken, namelijk dat peri peri een mengsel van ingrediënten is, waarvan Chilli pure chilipepervlokken zijn . Foodies over de hele wereld zijn dol op peri peri pepers.
Peri-peri, ook bekend als piri-piri of de Afrikaanse Bird's Eye-chili, is een hete peper die nauw verwant is aan de tabasco-peper. Deze pepers groeien in het wild in Afrika, maar worden nu commercieel geproduceerd in delen van Afrika en Portugal en gebruikt in sauzen en specerijen, en hebben zelfs farmaceutische toepassingen.
Spice Rub: Meng peri-peri poeder met andere specerijen en kruiden om een droge rub te maken voor vlees en zeevruchten voor het grillen of roosteren . Condiment: Besprenkel je favoriete sandwiches, burgers of taco's met peri-peri saus om het smaakprofiel te verbeteren.
Waar in de kern alleen gedroogde piri piri pepers, zout, knoflook en laurier nodig zijn, bestaat een gemiddelde piri piri kruidenmix hier uit willekeurige chilipepers, paprika, peper, kurkuma, basilicum, koriander, majoraan en oregano.
Het smaakt geweldig, maar de voordelen houden daar niet op: PERi-PERi chilipeperzaden zijn rijk aan vitamine A, B en C. Ze bevatten ook capsaïcine, wat de stemming verbetert: je pupillen verwijden, je stofwisseling neemt toe en er komt een golf van endorfines vrij als je het eet!
Je kunt piri-piri kruidenmelange bij Natural Spices online bestellen in een verpakking van 500 gram, 1,5 kilo of 6 kilo.
Als condiment is peri-peri saus een goede vervanger voor Sriracha , maar het is zeker pittiger. Je kunt het gebruiken in marinades, of als marinade op zichzelf, zoals in dit zoete en pittige kipgerecht.
De Peri-Peri peper: Pittigheidsniveau
Ze hebben een krachtige werking en kunnen een Scoville Heat Unit (SHU) van 50.000 tot 175.000 hebben. Daarmee zijn ze aanzienlijk heter dan Jalapeños , maar niet zo heet als Habanero's en Scotch Bonnets.
Piri piri wordt ook wel peri peri genoemd. Deze kruidenmix is het meest populair in Afrika, Brazilië en Portugal. De samenstelling verschilt per regio en zelfs per familie maar de piri piri kruiden hebben 1 ding gemeen: de pittige smaak.
1 tot 2 eetlepels citroensap, 1 eetlepel azijn, 1 flinke theelepel gerookt paprikapoeder, 1 theelepel gedroogde oregano, 2 theelepels suiker, peper en zout en als laatste 4 eetlepels olijfolie. Blend dit nogmaals goed door elkaar. Proef de saus en breng hem op smaak.
Peri-Peri is een populaire chili vanwege de relatief milde hitte en complexe, fruitige smaken . De Scoville-schaal meet de hitte en pittigheid van chilipepers, waarbij elke chili wordt geregistreerd in Scoville Heat Units (SHU).
Om een idee te geven van pittig; Sambal Oelek, een van de meest bekende soorten sambal in Nederland scoort ongeveer 2000 en Tabasco zit qua eenheden op zo'n 5000. De pepertjes die gebruikt worden voor het maken van piri piri scoren op de schaal van Scoville tussen de 50.000 en 175.000 eenheden!
Peri Peri Keuken
De sauzen zijn meestal een mix van deze chili met ingrediënten als knoflook, citroen, olie en verschillende kruiden. Deze mix geeft een unieke smaak die vurig en pittig is. Wat de Peri Peri-keuken zo aantrekkelijk maakt, is de veelzijdigheid ervan.
Tikka masala heeft een pittigere smaak met een pittige twist, terwijl curry's een intense, aardse smaak hebben. Beide bieden een aromatische buiging, dus de keuze komt neer op pittig of romig. Welke curry is het minst pittig? Met het gebruik van ingrediënten zoals yoghurt en slagroom is korma de minst pittige curry.
achtergrondinfoKip tandoori heet ook wel 'murgh tandoor' of 'tandoori murgh' en hoort flink gekruid, maar niet per se pittig. De hoge temperatuur van de tandoor in combinatie met het zuur uit de marinade zorgt ervoor dat het vlees heel sappig blijft.
Het woord “tikka” betekent “stukjes” of “beetjes” en “masala” staat voor “mengsel van kruiden”. Dit populaire gerecht maak je door stukjes kip te marineren in een mengsel van onze kruiden en yoghurt. De gemarineerde kip wordt vervolgens gebakken of gegrild.