Op gladde oppervlakken zoals tegels, glas of ceramiek, gebruik je een primer met bijzondere hechtingseigenschappen. Ook op harde kunststoffen zoals PVC en non-ferro metalen (aluminium, koper, zink) heb je een primer met speciale hechtingseigenschappen nodig.
Het is ook mogelijk om te kiezen voor een grondverf kleur die het dichtst bij de lakkleur komt. Bijvoorbeeld de grondverf kleur wit voor lichtere witte, gele of licht oranje tinten. En een donkere grondverf kleur voor het gebruik bij donkere tinten als paars, blauw, zwart enzovoort.
Een primer gebruik je zeker en vast bij een bepleisterde muur. Een primerlaag neemt immers de zuigkracht van de bepleistering voor het overgrote deel weg. Als je met gewone verf op een bepleisterde muur schildert, zonder dat je een primer gebruikt, dan zuigt de muur die verf volledig op.
Erg gladde ondergronden verf je met een hechtingsprimer
Wil je een erg glad oppervlak zoals tegels, metaal of PVC schilderen? Dan zit je met een hechtingsprimer (zoals Omniprim Extreme) goed. Deze soort primer wordt speciaal ontwikkeld om ook materialen die erg glad zijn voor te bereiden voor het schilderwerk.
In grondverf zitten grovere bestandsdelen die ervoor zorgen dat het oppervlak een egaal uiterlijk krijgt. Dankzij deze grovere bestandsdelen kan de laklaag beter hechten op het oppervlak. Een primer daarentegen zorgt dankzij fijnere bestandsdelen voor een betere bescherming tegen UV-straling en roest.
1 laag primer is voldoende, maar hier kan het best zijn dat je toch nog 2 afwerklagen nodig hebt, aangezien deze primers kleurloos zijn. Hoe beter je de primerlaag aanbrengt, hoe minder eindlagen je zal moeten aanbrengen om af te werken.
Een primer vervaagt je poriën, rimpeltjes en oneffenheden
Het legt als het ware een 'filling' laagje over je huid, waardoor de kleurpigmenten van je foundation niet meer in je poriën of in fijne lijntjes kruipen. Je huid ziet er meteen veel egaler uit.
Hoe gebruik je primer? Primer breng je aan nadat je een dagcreme hebt aangebracht, maar voordat je overige make-upproducten gaat aanbrengen. Gebruik je geen foundation, concealer, blush of poeder.... dan is een primer eigenlijk niet echt noodzakelijk.
Je smeert het op je gezicht, zodat de poriën en fijne lijntjes wat minder zichtbaar worden. Daarnaast hecht je make-up door de primer beter, en blijft dus langer zitten.”
De primer breng je pas aan nadat je je dagcrème hebt aangebracht. Een dun laagje primer is al voldoende. Dit doe je afhankelijk van het soort primer met een kabuki kwast of gewoon met je vingers. De primer verspreid je over je gehele gezicht, inclusief rondom je ogen.
Een aflak zou zonder grondverf te snel in het hout trekken. De verf beschermt de ondergrond door er geen vocht doorheen te laten dringen. Grondverf wordt ook gebruikt om onregelmatigheden in de ondergrond weg te werken, zodat de verf die u er vervolgens overheen aanbrengt er strak en egaal uit zal zien.
Een primer stopt het opzuigen van je verf
Schilder je een muur, plafond of kast eerst met een primer, dan voorkom je dat de verf van je eindlaag te veel wordt geabsorbeerd door de ondergrond. De samenstelling van een primer zorgt er nl. voor dat de 'inzuiging' van de ondergrond wordt tegengegaan.
Je kan het aanbrengen van een primer wel overslaan als: De ondergrond als eens geschilderd was.
Voor het allerbeste resultaat kunt u het beste eerst een watergedragen grondverf (Südwest Allgrund & Aqua Multiprimer) aanbrengen en vervolgens afwerken met een watergedragen lak. Hiermee minimaliseer je ongemakken.
Muur voorbewerken
Een primer voorkomt dat. Zorg bij reeds geschilderde muren dat het oppervlak dat je wilt schilderen goed voorbereid is: Maak de muur grondig schoon met een doek met wat water en verfreiniger. Vul scheurtjes, gaten en beschadigingen op.
MAC's Prep + Primer Primer blijft een favoriet. De primer heeft een kalmerende werking waardoor roodheid vervaagt en overtollig talg wordt opgenomen. Hierdoor blijft je foundation of poeder de hele dag mooi op z'n plek. Als je last hebt een een glimmende t-zone, is deze Benefit primer een fijne.
Breng een primer aan na je dagcreme of olie en voor de foundation. Een primer vult lijntjes en zorgt ervoor dat je make-up beter hecht aan je huid. Hierdoor blijft je make-up de hele dag goed zitten wat ideaal is als je een feestje hebt!
Ga je voor een no-make-up look, dan kun je ook alleen primer gebruiken zonder andere make-up, zeker als je van nature een mooie en gezonde huid hebt. Het zorgt ervoor dat je gelaat er nog wat frisser en stralender uitziet.
Een goede primer en de juiste foundation
Een primer zorgt voor een goede basis voor de make-up en breng je aan op een goed gereinigde en verzorgde huid. Het legt een beschermlaagje over de huid en zorgt ervoor dat de make-up goed hecht. Daarna is een goede foundation essentieel.
Een primer stopt het opzuigen van je verf
De samenstelling van een primer zorgt er nl. voor dat de 'inzuiging' van de ondergrond wordt tegengegaan. Breng je geen primer aan, dan moet je soms wel 4 lagen verf schilderen voordat de muur helemaal gedekt staat omdat de verf te hard wordt 'ingezogen'.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Je doet er goed aan 4 uur droogtijd te respecteren tussen elke verflaag. Solventgedragen verf, op basis van white spirit, heeft wat meer tijd nodig. Na 4 uur voelt de verf droog aan, maar dan mag je echt nog niet beginnen met een tweede laag. Reken een droogtijd van 16 uur voordat je een tweede laag aanbrengt.