Het gebruik van tegelplinten heeft veel overeenkomsten met gewone plinten. Tegelplinten zorgen voor een mooie afwerking in uw badkamer of toilet. Kieren en ontsierende randen van de gelegde tegelvloer worden verborgen.
Plinten badkamer
Er zijn tegenwoordig speciale waterwerende plinten verkrijgbaar. Deze plinten worden zowel waterwerend gegrond, als voorgelakt en afgelakt. Zo voorkom je schimmel in het hout of MDF en blijven de plinten ondanks de vochtige omstandigheden hun prachtige uitstraling behouden.
Het gemiddelde huishouden kiest vaak voor een hoogte van 9 tot 12 centimeter. Hierbij is de hoogte van het plafond en de grootte van uw woonkamer heel bepalend. 'Hoe hoger het plafond, hoe hoger de plinten' is een veelgehoorde uitspraak. Vaak komt uw vloer ook beter tot z'n recht bij het toepassen van een hoge plint.
Bij een tegelvloer heb je de keuze uit houten plinten, maar ook tegelplinten worden veel toegepast. Deze tegelplinten worden veelal van dezelfde tegels gezaagd als die op de vloer liggen. Er wordt een afgeronde bovenkant aan gemaakt en zo heb je een uniforme uitstraling op je vloer.
Tegelplinten zijn smalle tegelstroken die je als afwerking tegen de muur kunt bevestigen.
Standaard hoogte van de plint is dan 7 of 8 cm, maar hoger of lager is geen probleem. De bovenkant van een tegelplint kan op verschillende manieren worden afgewerkt.
MDF is een ideaal materiaal om af te werken. Door de homogene samenstelling van het product is het makkelijk te schilderen, te lijmen en te schroeven. Wij gebruiken voor onze plinten nagenoeg altijd vochtwerende MDF.
Type vloer
Het weglaten van plinten is heel geschikt in combinatie met een gietvloer. Een gietvloer wordt namelijk naadloos gegoten tot aan de wand. Zo sluit de vloer mooi aan op de muur. Bij een gietvloer zijn plinten niet per se nodig, maar ze bieden wel extra bescherming.
De gemiddelde plint in het Nederlandse huishouden is 9 tot 12 centimeter hoog, maar natuurlijk kunnen de plinten ook korter of juist hoger zijn. Het is net wat je het mooiste vindt staan bij de woning. Wanneer je een kleine woning hebt is het mooi om voor een lagere plint te gaan.
Kieren en ontsierende randen van de gelegde tegelvloer worden verborgen. Daarnaast zorgen tegelplinten voor extra bescherming tegen vuil en vocht op de wanden van uw badkamer, wanneer u liever niet voor wandtegels kiest of wanneer wandtegels niet nodig zijn.
Een vloer heeft in principe een plint nodig als deze zwevend en vrij van de wand wordt gelegd, met name om rekening te houden met de werking van de vloer. Bij bijvoorbeeld laminaat, parket, klik PVC of marmoleum is de zwevende plaatsing van toepassing, waarbij kieren tussen de vloer en de wand zichtbaar zijn.
Overzetplinten worden ook wel renovatieplinten genoemd, omdat ze veel ingezet worden bij verbouw of renovatie. Overzetplinten of holle plinten zijn de ideale oplossing wanneer je oude plinten moeilijk kunt verwijderen, in verband met het beschadigen van je wand of vloer.
Om je betonvloer zo strak mogelijk over te laten lopen in je muur kan je ervoor kiezen ingewerkte plinten te plaatsen. Door een uitsparing in het plakwerk te voorzien krijg je zo geen opstaande rand meer van de plint. Deze opening kan ook gevuld worden met houten plinten of kunststof plinten.
De gemiddelde hoogte van een plint is zo'n 9 à 12 centimeter. Hoge plinten zijn echter weer helemaal terug van weggeweest! Deze kunnen wel 20 centimeter hoog zijn en geven een ruimte een chique uitstraling. Daarbij is het wel belangrijk dat je de hoogte van de plint afstemt op de hoogte van je muur.
Hoge plinten
Plinten zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kunnen wel 20 centimeter hoog zijn. Voor verschillende voorbeelden kunt u kijken op de plintenfabriek.nl. Toch wordt er bij een gietvloer meestal gekozen voor een strakke, moderne plint, om het karakter van de vloer te benadrukken.
Bij tapijt en vinyl is het beter om de plinten eerst te zetten. De stoffeerder kan dan het tapijt of vinyl daar tegen aan snijden.
Een plakplint wordt tegen de muur geplaats en op het laminaat geplakt. Een muurplint is beter dan een plakplint omdat de vloer helemaal vrij kan bewegen onder de plint die tegen de muur is bevestigd.
Waarom plinten van MDF? Omdat MDF plinten geschilderd in dezelfde kleur als uw interieur een extra accent aan de ruimte geven en het ruimtelijk gevoel vergroten. Omdat het materiaal vochtwerend MDF relatief goedkoop èn goed verwerkbaar is, geen noesten heeft en nagenoeg geen werking te zien geeft.
Medium-Density Fibreboard (MDF) is een materiaal dat bestaat uit samengeperste houtvezels. De houtvezels in MDF worden gewonnen uit afvalhout. Hierdoor zijn MDF-plinten een voordelig alternatief voor houten plinten.
De aanbevolen methode om de plinten vast te zetten gaat als volgt: plak de plint op de muur en trek hem meteen weer los. Laat de plint 5 minuten liggen om de lijm te laten drogen en duw hem dan stevig op zijn plaats, of klop hem vast met een hamer. Gebruik hierbij een stukje afvalhout om de plint niet te beschadigen.
Vochtproblemen die loskomende plinten kunnen veroorzaken
Vaak komt dit door een gebrekkige spouwmuur, of anderzijds problemen met materialen die dicht bij de grond gelegen zijn. Ook kunt u loskomende plinten terugzien, wanneer u last heeft van een waterdoorlatende gevel. Dit wordt doorslaand vocht genoemd.
Wanneer moet je plinten plaatsen? Hoge plinten kun je gelijk plaatsen nadat je laminaat hebt gelegd. Voor lage plinten, die op de laminaatvloer zelf bevestigd worden, raden we aan een week te wachten.
De meest eenvoudige manier van montage is de plinten verlijmen met kwalitatief goede montagekit met hoge aankleefkracht. De High tack plintenlijm die wij verkopen is hiervoor een uitstekende montagekit. De High tack is een montagekit met een grote aanvangskleefkracht.