Na de grondbewerking is een bemesting met kunstmest nodig. Strooi 3 - 4 kg mengmestkorrels per 100 m². Deze N.P.K. meststof moet samengesteld zijn met stikstof (N), fosfor (P) en kali (K) in ongeveer gelijke verhoudingen.
Ondergrond voorbereiden voor graszoden leggen
Start met het omspitten van de ondergrond. Eventuele oude graszoden verwijdert u uit de tuin, of spit u onder. Maak bij een nieuw aangelegd gazon de ondergrond in uw tuin minimaal 10 cm los. En bestrooi de ondergrond met teelaarde om te egaliseren of op te hogen.
In het prille begin kies je best voor meststof met magnesium. Dit zorgt voor een mooi donker groen gras. Bij het kiemen kies je voor meststof met kalium, dit bevordert de wortelgroei en zorgt voor een stevige grasmat. Kies later anti-onkruid meststof, die combineert alle voordelen en helpt tegen alle soorten onkruid.
De dosering van de bemesting hangt af van de ondergrond. De gangbare dosering bestaat uit circa 40 liter potgrond en 40 liter bemeste tuinaarde per 10m2 tot 15 m2. Hark de bemeste tuinaarde door de bovenste grondlaag en strooi daarna de potgrond erover.
De toplaag moet nu goed geëgaliseerd en aangedrukt worden. Er mogen beslist géén snelwerkende meststoffen in de toplaag toegepast worden! Compost aanbrengen in de bovenlaag is aan te bevelen. Voor 20m² mag 1 zak van 40 ltr compost gestrooid worden.
Een gazon op een klei- of leemondergrond
Een klei- of leem ondergrond bevat veel voedingsstoffen, maar heeft wel een ander nadeel. Een dergelijke ondergrond laat het water immers moeilijk wegstromen. Dit is niet goed voor het gras. Als gras last krijgt van een teveel aan water dan verzuipt het gras als het ware.
Gedroogde koemest is goed voor de structuur in de grond. Het geeft voor sommige planten niet genoeg voeding voor de bloei. Rozen hebben bijvoorbeeld meer nodig dan alleen gedroogde koemest. Gedroogde koemest kun je gebruiken voor je gazon, vaste planten en de moestuin.
Een vuistregel bij het gras bemesten is, om tijdens het groeiseizoen elke 6 tot 8 weken mest te strooien. Het groeiseizoen is tussen april en oktober. Zorg ervoor dat u begint met bemesten wanneer er geen nachtvorst plaatsvindt, om zo het optimale effect te krijgen.
De meest geschikte periodes om grasmatten te leggen zijn het vroege voorjaar of het najaar. De temperatuur mag niet te laag of te hoog zijn en er moet genoeg vocht in de bodem zitten. Is de bodem te droog? Wacht dan tot er regen verwacht wordt.
Voor een goede start van het gazon is het belangrijk dat de ondergrond in goede conditie is. Hier volgen een aantal tips hoe je de ondergrond kan voorbereiden voor het leggen van grasmatten. Spit de oude grond om tot op een diepte van 25 centimeter. Je kunt ook gebruik maken van een tuinfrees.
Mag je gelijk op de pas gelegde zode lopen? Er mag voorzichtig op gelopen worden, zorg wel dat de mat niet verschuift. Kinderen en honden mogen er 14 dagen niet op rennen of spelen. Wel is het raadzaam om de zoden na ongeveer een week al te maaien.
Daarnaast moet de toplaag van de ondergrond voor minimaal 10 centimeter uit zwarte aarde bestaan en niet te dicht te zijn. Wanneer de grond te dicht is blijft er water op staan, waardoor het gras kan gaan rotten.
Met aanlegbemesting maakt uw gazon een goede start. Het zorgt ervoor dat de tere graszoden snel en diep wortelen, zonder kans op verbranding. Aanlegbemesting bestaat uit organische meststof. Organische meststof geeft tot 3 maanden na gebruik voedingstoffen af.
De ondergrond is vaak nog niet stevig en kan gaan nazakken als deze te snel betreden wordt. Wanneer de wortels van de graszoden dieper in de ondergrond gaat wortelen wordt het gazon steeds steviger en zal deze minder nazakken. Met groeizaam weer kan het gazon doorgaans na twee weken intensief betreden worden.
De beste tijd om kalk over je gazon te strooien is aan het begin van het jaar (februari of maart) en aan het einde van het jaar (oktober of november).
Kalk helpt je gazon om voedingstoffen op te nemen en voorkomt zo een wildgroei aan onkruid. Wanneer kun je het beste kalk strooien? De beste periode om kalk te strooien is de herfst. De bodem verzuurt in de winter snel, waardoor in het voorjaar het onkruid vrij spel gaat krijgen.
Zeker Blauwe korrel is heel bekend bij tuiniers en wordt dikwijls aangeraden om bij te geven bij planten die achterblijven in groei of wat minder mooi groen staan. Blauwe korrel bevat immers veel stikstof die zeer snel beschikbaar komt voor de planten. Deze stikstof zorgt voor een sterke groei en mooie groene kleur.
Gecomposteerde kippenmest is een uitstekende meststof voor groenten, kruiden, bomen en andere gewassen. Het levert stikstof, fosfor en kalium en verbetert de bodem op verschillende manieren.
Die bevat niet alleen voeding, maar ook extra stikstof (goed tegen onkruid), magnesium (voor de groene kleur) fosfor (voor de groei) en kalium (tegen ziektes). Koemest is dus zeker niet slecht, maar gazonmest is net even iets beter.
Kippenmestkorrels bevat de volgende NPK verhouding: 4-3-3, oftewel: 4% Stikstof (N), 3% Fosfaat (P) en 3% Kalium (K). Dus het bevat meer stikstof en meer fosfaat dan koemest en iets minder Kalium. De prijs van kippenmestkorrels is ook lager dan die van koemest. Dus u krijgt meer voedingswaarde voor een lagere prijs!
Door het scherpe zand op de graszoden te strooien werkt u kleine oneffenheden in de bodem weg. Uw gazon wordt hierdoor weer vlak. Bijkomend voordeel is dat het zand zorgt voor een beter ontwatering.
De hoeveelheid die gebruikt moet worden is afhankelijk van het bodemtype, de bemestingstoestand en de teelt of aanplanting. Wij raden aan : 1 m³ champost voor 10 tot 15 m² moestuinbodem. Wel steeds goed onderwerken met een Woelvork, spade of tuinfrees in de bovenste 25 cm van je moestuingrond.
Kleigronden zijn over het algemeen slecht waterdoorlatend. Als er water blijft staan in je tuin dan is dat vaak een gevolg van een storende laag in de ondergrond. Zo'n laag kun je doorbreken door de border diep door te spitten met een mobiele kraan.