Op een pizza hoort mozzarella kaas. In Nederland wordt hij ook nog wel eens met Goudse kaas gemaakt.
Andere (Italiaanse) kazen die veel gebruikt worden op pizza zijn: ricotta, gorgonzola,provola,fontina,scarmoza en caciocavallo. Emmentaler is ook een prima optie, net als de Nederlandse Gouda, al dan niet gemixt met elkaar.
Jong belegen Goudse kaas: deze kaas smelt mooi op de pizza en geeft een lekkere smaak. Jong belegen kaas geeft samen met mozzarella en Parmezaan een mooie basissmaak aan je pizza. Je hoeft in principe geen andere kaas meer te gebruiken. Belegen of oude (geiten)kaas: deze gebruik ik soms in plaats van Parmezaan.
Pizzakaas is een makkelijk smeltende kaas die niet uitloopt, en daarom geschikt is voor alle gerechten die om een topping van kaasvragen, zoals (uiteraard) op de pizza, een kaaslaag op een groentegerecht, eenpansgerecht, ovenschotel, pasta, een broodje, en dergelijke. Je kunt de kaas ook in een kaassaus verwerken.
Mozzarella. Vrijwel al onze pizza's zijn belegd met de lekkerste mozzarella, afkomstig uit Frankrijk. We maken gebruik van de allerbeste ingrediënten en daarom wordt er 100% mozzarella gebruikt. 100% mozzarella houdt in dat er uitsluitend koemelk wordt gebruikt voor de lekkerste smaak!
Vaak gebruikt zijn bijvoorbeeld plakjes tomaat, zongedroogde tomaatjes of doormidden gesneden cherry tomaatjes. Maar ook witte of rode ui (gesneden in dunne ringen), gewone paprika of zoete puntpaprika, courgette, champignons, olijven en aubergine kunnen heerlijk zijn als pizza toppings.
Pizza met schimmelkaas en bacon, 'n pittige blauwe kaas pizza met ui en bacon in no time klaar met een rol pizzadeeg. Neem een blauwaderkaas zoals roquefort, danish blue of een zachte gorgonzola, lekker anders pizza recept.
Fior di latte
Wat kwaliteit betreft doet hij niet onder voor de bekende buffel mozzarella. Deze witte kaas is heerlijk zacht en romig en is de perfecte smeltkaas voor op een echte Napolitaanse pizza.
Beleg je pizza à la quattro stagioni en vul elke kwart in met ander beleg. Ga bijvoorbeeld voor vijf kazen op één kwartje, margherita op het tweede, beleg het derde met champignons en ham en het vierde met tomaten en geitenkaas. Laat je inspireren door onze recepten voor pizza.
Dan is dit pizza quattro formaggi recept echt iets voor jou. Je belegt de pizza met 4 kazen; oude kaas, pecorino, ricotta en gorgonzola. Na het bakken strooi je er nog wat verse kruiden en als bonus wat parmezaan over die door de warmte van de pizza zal smelten.
Beleg de pizza. Verdeel de rode uienringen en visvrije tonijn over de pizza's, gevolgd door de cheddar, olijven, en kappertjes. Leg de pizza op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 8-10 minuten in de oven totdat deze goudbruin kleurt en knapperig is geworden.
Hier lees je waarom dat zo is. Elke kaas heeft een verschillend smeltpunt. Voor zachte kazen zoals mozzarella ligt dat al rond de 55°C, hardere kazen zoals pecorino smelten meestal pas rond de 80°C.
Witte of rode pizza
In Italië worden pizza's ingedeeld in “witte pizza's” (pizze bianche) en in “rode pizza's” (pizze rosse). De witte pizza's hebben als basis iets anders als tomatensaus. De rode pizza's hebben juist tomatensaus als basis. Zowel tussen de witte als de rode varianten vind je pizza zonder kaas.
De categorieën van Parmezaanse kaas zijn: Grana Padano en Parmigiano Reggiano zijn de twee enige echte originele Parmezanen. Laatstgenoemde is vaak langer gerijpt en intenser van smaak dan Grana Padano.
Burrata. Mijn favoriete Italiaanse kaasje allertijden: Burrata. Lijkt van de buitenkant onwijs veel op mozzarella en stiekem is dat het eigenlijk ook. Burrata wordt namelijk gemaakt van mozzarella en vervolgens ingespoten met room.
Emmentaler is erg lekker, maar wel zacht en subtiel. Gruyère zorgt dan weer voor een rijkere smaak en een mooi korstje. Ook kazen zoals de Italiaanse fontina of Britse cheddar smelten goed en passen hier heerlijk bij. Ze zorgen voor extra pit.
Eigenlijk worden alleen de margherita en marinara erkend als échte Napolitaanse pizza's. Die eerste variant ken je inmiddels. De klassieke marinara bestaat uit tomaat, oregano, knoflook en olijfolie.
De winnaar
Dat is dus nummer 1, die niet, zoals Lauretta zeker wist, van de Albert Heijn is, maar van Jumbo. Hulde! Nummer 2 is de romige Italiaanse mozzarella van Albert Heijn. Nummer 3 is de gummy mozzarella van Fresca d'oro.
Vooral bij pizzabakkers zijn Italiaanse kruiden populair: rozemarijn, basilicum, tijm en oregano. Daarnaast is peterselie erg populair als pizzakruid. We gebruiken deze vijf pizzakruiden voor de Sensazione, onze populaire steenovenpizza, en Rustipani.
Italiaanse bloem speciaal voor pizzadeeg heeft vaak een fijnere maling dan gewone bloemsoorten en daarmee zou je dus een betere pizzakorst krijgen. Veel supermarkten verkopen daarom inmiddels type 00 bloem voor pizza. Dat type bloem heeft een hele fijne structuur en is daarom ideaal voor het bakken van pizza.
Verwarm de oven voor: Elektrisch 220 graden, Hetelucht 200 graden, Gas stand 4. Verwijder de folie. Bak de diepgevroren pizza op een rooster onderin de voorverwarmde oven 11-13 minuten.