De manier waarop pijlstaarten het geluid produceren, is al bijna net zo bijzonder als het feit dat ze het doen. Ze gebruiken hiervoor namelijk hun geslachtsdelen. Het ultrasone geluid ontstaat als zij stevige schubben rond hun geslachtsdelen tegen hun achterwerk wrijven.
Recente studie heeft uitgewezen dat het piepende geluid dat de doodshoofdvlinder maakt, wordt geproduceerd door 'accordeonachtige monddelen'. De nachtvlinder, die vooral bekend werd dankzij de film the Silence of the Lambs, is in Nederland zeldzaam.
Nachtvlinders of motten (Heterocera) zijn een grote groep vlinders die overeenkomsten in gedrag vertonen maar geen samenhangende taxonomische groep vormen. De groep omvat alle vlinders, met uitzondering van de Papilionoidea, waarvoor ook wel de naam Rhopalocera of dagvlinders wordt gebruikt.
De aanwezigheid van motten in huis, herken je in eerste instantie vaak aan de schade die ze aanbrengen aan kleding en stoffen. Motten nestelen zich veel in kledingkasten en knagen kleine gaatjes in je kleding. Deze gaatjes duiden er vrijwel altijd op dat je last hebt van motten.
Motten staan, net als vlinders, symbool voor transformatie. In tegenstelling tot vlinders, leggen ze meer de focus op de schaduwzijde, omdat motten 's nachts actief zijn. Schaduw staat daarbij niet in verband met slecht of duister.
stridulatie bij insecten
Er kan dus geen lucht langs stembanden worden geblazen. Om geluid te maken wrijven veel insecten bepaalde lichaamsdelen langs elkaar. Dit heet stridulatie. Zo kan een krekel met zijn achterpoten langs zijn achterlichaam wrijven, waardoor geluid ontstaat.
De doodshoofdvlinder is een nachtvlinder van de familie pijlstaarten (sphingidae). De naam is afgeleid van de op een schedel lijkende vlek op het borststuk. De vlinder is verder te herkennen aan het relatief grote en dikke lichaam en de klauwtjes aan de poten. Hij bereikt een lichaamslengte van zeven centimeter.
Ze ontdekten dat de rupsen hun kop terugtrokken om de lucht in de holtes samen te drukken. In tegenstelling tot reptielen, vogels en zoogdieren ademen insecten namelijk niet door hun mond, maar door holtes in hun zijden. Door de samenpersing ontstaat een fluitend geluid.
De voortplantingsorganen van een vlinder bevinden zich in het achterlijf. Parende vlinders kan je dan ook gemakkelijk herkennen, ze zitten met de achterlijven aan elkaar 'vastgeplakt'. De paring vindt soms al plaats voordat de vleugels van het vrouwtje zijn uitgehard.
'Een vlindervlucht is een stuk ingewikkelder dan eenvoudigweg vleugels op en neer klappen, zoals we dat van vogels kennen. Tijdens hun vlucht trekken vlinders hun lichaam samen. Hun vleugels maken een soort roeiende beweging. Die beweging, in de vorm van een acht, duwt lucht onder hun vleugels.
Een rups gaat verpoppen. Eerst spint hij een veiligheidsgordel. Binnenin de pop verandert de rups in een vlinder. De pop barst open en de vlinder kruipt eruit.
Een vlinder is een teken van een verloren ziel
Ze vertegenwoordigen een gevoel van onschuld, liefde en zachtmoedigheid. Het komt ook zelden voor dat je ze tegenkomt omdat ze de mens ontlopen. Dit wordt door velen gezien als een boodschap van iemand die van bovenaf op je neerkijkt.
De doodshoofdvlinder leeft als rups van planten maar eenmaal volwassen eet hij vooral zoetigheden zoals nectar en honing, en dringt daarvoor de nesten van bijen binnen. De vlinder wordt echter niet zelden door de bijen doodgestoken en uit het nest gewerkt.
Dat is niet zo gek omdat de vlinder dan een symbool is voor de menselijke ziel die zich heeft losgemaakt van het dode stoffelijke lichaam en haar weg vervolgt in het hiernamaals. Het schijnt opvallend vaak voor te komen dat familieleden of vrienden van iemand die net is overleden een vlinder zien.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
Krekels maken geluid door de vleugels snel over elkaar te wrijven. Ze gebruiken de geluiden om andere krekels te vertellen wie ze zijn en wat ze willen. Geluid is een communicatiemiddel. De vleugels zijn zo gebouwd, dat ze als muziekinstrument kunnen werken.
Dat is de blauwe vinvis, die kan geluiden maken tot wel 180 decibel. De geluiden kunnen zelfs 800 kilometer verder nog worden waargenomen. De blauwe vinvis is niet alleen de winnaar van de hardste geluidencompetitie, het is ook nog eens het grootste dier ter wereld.
De antwoorden op de volgende vragen vormen een goede basis om in elk geval vast te stellen tot welke familie een rups hoort: Lijkt de rups op een takje? Hoeveel paar buikpoten heeft de rups? Heeft de rups haren en is de beharing lang of kort?
Hoewel veel mensen de kolibrievlinder nog nooit eerder zagen, is het geen zeldzaamheid in Nederland. Het is een vlinder die in wisselende aantallen in het hele land kan worden waargenomen; 100 tot 200 waarnemingen per jaar is normaal, maar in warme zomers zijn het er soms vele duizenden.
De volwassen monarchvlinder leeft ongeveer twee tot vijf weken, de wintergeneratie kan echter een leeftijd van wel acht tot negen maanden bereiken. De rupsen eten de bladeren van verschillende soorten zijdeplanten uit het geslacht Asclepias.
Lieveheersbeestjes bevinden zich overal op de wereld en symboliseren bescherming, weerstand en geluk. Lieveheersbeestjes staan erom bekend dat zij het plantenrijk beschermen doordat zij ongedierte eten die mogelijk de planten zouden kunnen beschadigen. Dit is waarom lieveheersbeestjes geluk brengen.
Verreweg de meeste vlinders worden beschouwd als onschuldige en nuttige dieren omdat ze bestuivers zijn die niet kunnen steken of bijten.
Reumer schreef een fascinerende zin: 'Vlinders hebben weliswaar een simpel zenuwstelsel, maar zoiets als hersenen ontbreekt volledig en slim zijn ze dus niet. ' Toevallig weten wij precies wat deze diertjes bespaard is gebleven, maar je vraagt je wel af hoe zij, hersenloos, door hun dag heen komen.
Vlinders zoals het koolwitje of citroenvlinder zijn vaak in groepjes aan de rand van een (regen) plas te vinden om te drinken. Ook drinken vlinders van waterdruppels op bladeren of ander vocht.
Zoals: In februari - Dagpauwoog. In maart - Boomblauwtje; Gehakkelde orelia; Dagpauwoog; Kleine vos; Citroenvlinder. In april - Klein koolwitje; Boomblauwtje; Gehakkelde orelia; Bond zandoogje; Dagpauwoog; Kleine vos; Distelvlinder; Landkaartje; Koninginnepage; Citroenvlinder; Klein geaderd witje.