Toelichting flesvoeding: Geef je baby 3 keer per dag 150 – 200 ml opvolgmelk. Drinkt hij vaker dan 3 keer per dag een fles? Doe dan per keer wat minder in de fles.
De aanbevolen hoeveelheid is 3 flesvoedingen per dag, van 200 ml melk per voeding. Het is een richtlijn. Neem voor persoonlijk advies over de frequentie en hoeveelheid melk contact op met het consultatiebureau. Wanneer je kleintje genoeg heeft gehad, geeft je baby dat zelf aan.
Krijgt je kleintje ook vaste voeding, hou dan goed in de gaten dat je schat deze aanbevolen hoeveelheden water of melk binnen krijgt: 130 – 150 ml / kg / dag tot 4 maanden. 120 – 130 ml / kg / dag tussen 4 en 8 maanden. 100 – 110 ml / kg / dag tussen 8 en 12 maanden.
In de eerste 6 maanden krijgt je baby genoeg vocht uit de melkvoeding. Hij heeft geen extra water nodig. Vanaf 6 maanden stap je langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kun je ook andere drankjes aanbieden, zoals water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker.
Vanaf 9 tot 12 maanden
Lunch: borstvoeding of opvolgmelk en ½ à 1 sneetje bruin brood met margarine uit een kuipje en beleg.
Magere of halfvolle yoghurt. Vanaf 8 maanden kan een beetje als toetje wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de grootste melkbron blijft.
Baby's van 9 tot 12 maanden hebben een gemiddelde slaapbehoefte van 11 uur in de nacht en 3 uur overdag verdeeld over 2 slaapjes. Een mooi schema zou daarom kunnen zijn: Tussen 6:00 en 7:30 start van de dag.
Diksap is veel geconcentreerder dan siroop waardoor je dus minder nodig hebt. Minder concentraat geeft minder suikers en dat maakt diksap een verantwoord en natuurlijk alternatief voor siroop.
Kruidenthee (zonder venkel en anijs) of rooibosthee is de beste en meest veilige keuze voor je baby. Kinderen mogen mee theedrinken. Maar ook hier geldt: let op met suikers en cafeïne. Kinderen vanaf 1 jaar mogen 750 ml tot 1 liter vocht per dag drinken, inclusief melk.
Naast de borst- of flesvoeding, lust je kindje tussendoor ook wat anders te drinken. Water of wat slappe thee zijn beide hele goede keuzes. Zo kan hij bovendien meteen oefenen met het drinken uit een beker! Dat is goed voor zijn mondmotoriek en dat helpt hem uiteindelijk bij het leren praten.
Naast de melk heeft je baby nu behoefte aan fruit, groente, brood en vlees. Door te variëren in voeding, went je baby aan nieuwe smaken en structuren. Je baby mag bijna alle gezonde voeding die jij ook eet. Zodra je kindje gewend is aan vaste voeding, hoef je deze steeds minder fijn te prakken.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Eigenlijk is al het fruit geschikt voor baby's. Wel houden ze vaak van zachte, zoete smaken zoals banaan, peer, appel, meloen, avocado en mango. Later kun je ook wat zuurder fruit proberen zoals kiwi's, pruimen, nectarines, aardbeien, bosbessen, mandarijn, sinaasappel en ontpitte en ontvelde druiven.
Rijstebloempap is een geschikte pap om mee te beginnen omdat het licht verteerbaar is. Dat komt omdat het minder vezels bevat dan andere soorten. Je kunt beter niet te vroeg met pap beginnen (in elk geval niet voor 4 maanden). Het spijsverteringsstelsel van je baby kan de vezels in de pap nog niet goed verteren.
Vanaf zes maanden kun je je baby water geven
De eerste maanden van z'n leven drinkt je baby geen water. Alles wat je baby nodig heeft, haalt hij uit borst- of flesvoeding. Hierin zit voldoende vocht, waardoor je kind geen extra water nodig heeft.
Wij adviseren, net als het consultatiebureau, om diksap pas te geven aan kindjes vanaf zes maanden. Tot die tijd is het gebruikelijk om baby'tjes alleen borstvoeging/melk te geven. Maar dan? Dixap is geschikt voor kinderen en baby's vanaf 6 maanden.
De siroop is gemaakt van de beste kwaliteit fruit en onze vertrouwde rozenbottels, die van nature een bron van vitamine C zijn. Bovendien bevat deze siroop 30% minder suiker dan vruchtensiroop en diksap. Geschikt vanaf de leeftijd van 4 maanden.
Roosvicee laxo heb je nu even om een medische reden gebruikt, maar normaal gesproken moet je dat echt niet voor de 9 maanden gebruiken.
Zoek een goede balans in de hoeveelheid vocht dat je je baby aanbiedt. Je kunt je kind water geven, lauwe (vruchten)thee zonder suiker of groentesap. Geef niet teveel limonadesiroop of diksap aan je baby. Deze bevatten namelijk veel calorieën en suikers.
In bed om 19.00
Bij een baby van 9 maanden geldt de wakkertijd niet altijd meer als leidraad. De gemiddelde wakkertijd is op deze leeftijd 2,5 uur, maar als je baby goed geslapen heeft kan hij na de middagdut ongeveer 4 – 4,5 uur wakker blijven.
Gaan de eerste hapjes goed, voer dan de hoeveelheid langzaam op tot gemiddeld 150 gram. Een kind geeft zelf aan als het genoeg gegeten heeft. Tegen de leeftijd van 1 jaar is dat 250 à 300 gram. Vanaf 12 maanden geef je in een gezond voedingspatroon fruit als tussendoortje.
Handig is het wel om het middagslaapje af te bouwen zodra je kindje 4 jaar wordt, zodat hij er geen behoefte meer aan heeft zodra hij naar de basisschool gaat. Het beste begin je hier al mee een aantal maanden voordat je kind 4 jaar wordt.