In de groef tussen hun ogen en neus zit een extra 'oog' dat infrarood licht kan waarnemen. Muggen en bedwantsen leven van bloed van bijvoorbeeld mensen. Doordat ze infrarood kunnen zien, zien ze heel makkelijk warmbloedige dieren, zoals zoogdieren en vogels.
Honden hebben een soort van infrarode sensor in het topje van hun neus die hen in staat stelt om kleine verschillen in temperatuur vanop een behoorlijke afstand waar te nemen. Dat hebben Zweedse en Hongaarse onderzoekers ontdekt.
Kleuren die niet zichtbaar zijn
Onze knaagdieren zien net als wij zelf, slechts een klein deel van de kleuren. infrarood, röntgen en ultraviolette stralen kunnen we bijvoorbeeld niet zien, maar ze oefenen wel hun invloed uit op ons.
Groefkopadders kunnen infrarood zien, de kleur die voor rood zit in het kleurenspectrum. Door groefjes tussen de neusgaten en de ogen kunnen ze de lichaamswarmte detecteren. Zo verschalken ze hun warmbloedige prooi in het donker.
Infrarood licht heeft een golflengte van 750 tot 100.000 nanometer. Het menselijk oog kan alleen licht zien met een golflengte van 400 tot 700 nanometer. Infrarood licht kun je dus niet met het blote oog zien, daarom zie je niets als je de afstandsbediening op jezelf richt.
In de groef tussen hun ogen en neus zit een extra 'oog' dat infrarood licht kan waarnemen. Muggen en bedwantsen leven van bloed van bijvoorbeeld mensen. Doordat ze infrarood kunnen zien, zien ze heel makkelijk warmbloedige dieren, zoals zoogdieren en vogels.
Infraroodstraling is onzichtbaar voor het menselijk oog, maar door de huid waarneembaar wegens haar warmtewerking; ze beïnvloedt ook speciale fotografische emulsies en kan zichtbaar worden gemaakt met een warmtebeeldkijker: thermografie.
De ogen van katten zijn heel goed aangepast om met heel weinig licht te kunnen kijken. Het netvlies van deze dieren bestaat vooral uit staafjes. Die werken vooral bij schemering en in het donker. Katten kunnen geen infrarood licht zien, hierdoor kunnen ze ook geen kleuren waarnemen.
Rood, oranje en alle varianten tussenin zien ze helemaal niet. En dat is zo voor de meeste zoogdieren in onze natuur: ook muizen, ratten, konijnen, vossen, everzwijnen, herten, … kunnen geen roodtinten herkennen. Dat is geen grote handicap, want die dieren zijn meestal 's nachts en bij schemering actief.
Nieuw onderzoek toont aan dat katten en honden in staat zijn om ultraviolet licht te zien. Een uitzonderlijke eigenschap voor zoogdieren. Daarmee lijken ze de wereld anders te zien dan mensen. Licht bestaat uit een spectrum aan kleuren.
Dieren die het allerbeste kunnen zien dat zijn de uilen. Ze kunnen net zo scherp zien als roofvogels. Dat kunnen ze bovendien ook 's nachts. Alleen uilen kunnen niet met hun ogen draaien.
Konijnen zien niet alleen zwart-wit. Vergeleken met mensen zien konijnen niet zo veel kleuren, maar rood en groen kunnen ze goed uit elkaar houden. Konijnen zien niet alleen zwart-wit. Vergeleken met mensen zien konijnen niet zo veel kleuren, maar rood en groen kunnen ze goed uit elkaar houden.
De Mantis-garnalen zouden de meest complexe ogen in het dierenrijk hebben. De zogenaamde reuzegarnalen zijn in staat kleuren uit het ultraviolet tot het infrarood te onderscheiden, evenals het opsporen van andere subtiele verschillen in licht.
“Het lichtspectrum is ook heel belangrijk, dat is het deel van het elektromagnetisch spectrum dat voor een kip zichtbaar is. Dat is anders dan bij een mens, omdat ze bijvoorbeeld infraroodlicht beter kunnen zien, dat stimuleert zelfs het leggen van een ei.
Op je voeten zitten
Als hij last heeft van verlatingsangst, is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn. Als je hond jaloers is, kan dit een manier zijn om andere mensen en dieren te laten zien dat je van hem bent.
Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen. Daarnaast zien zij andere kleuren dan wij en zij zien details minder goed dan wij.
Gedragsonderzoek uit 1970 wijst uit dat konijnen een beperkt aantal kleuren zien. Ze zien in de kleuren blauw en groen. Ze zien deze kleuren misschien niet zoals wij ze onderscheiden, maar ze kunnen wel onderscheid maken tussen deze twee kleuren. Konijnen kunnen wel veel beter in schemer zien dan mensen kunnen.
Ónze ogen zijn gevoelig voor rood, groen en blauw. Maar met rood, groen en blauw kun je geen UV mengen. De meeste vogels hebben vier soorten kegeltjes: rood, groen, blauw én UV! Zij kunnen dus meer kleuren zien dan wij!
Hoe kunnen koeien waarnemen? Koeien hebben een heel bijzonder wereldbeeld. In hun ogen zijn ze niet zwart met wit, staan ze niet in een groene weide te grazen en staan ze niet onder een blauwe hemel. Het zicht van koeien is namelijk volledig opgebouwd uit rode, oranje en gele tinten.
Honden kunnen alleen geel en blauw tot ultraviolet licht oppikken. Hierdoor kunnen ze geen onderscheid maken tussen de meeste kleuren. Dankzij de ogen aan de zijkant van hun kop, hebben honden een gezichtsveld van 240 graden vergeleken met het menselijke veld van 200 graden. Ook kunnen honden 's nachts heel goed zien.
Katten kunnen niet verliefd worden op mensen, op andere katten, op speciale plekken of op levenloze voorwerpen. Ze voelen geen liefde, en ze ervaren niet het gevoel voor iets of iemand te vallen. In plaats daarvan gaan ze het onderwerp van hun genegenheid waarderen.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Alle objecten met een temperatuur van meer dan -273 graden Celsius zenden infraroodstraling uit. Infraroodstraling is onzichtbaar voor het menselijk oog. We kunnen het wel voelen, als warmte.
Een infrarood paneel straalt ongeveer 3 meter ver. Dat is de gemeten afstand tussen het infrarood paneel en het te verwarmen object. Hiermee bedoelen we meubels, wanden maar ook mensen. Infrarood panelen hebben ongeveer 5 tot 15 minuten nodig om op te warmen.
Het is een soort elektromagnetische straling gelegen voorbij zichtbaar licht en de kleuren. Letterlijk betekent infra-rood, na het rode licht. Infrarood is enkel waarneembaar in de vorm van stralingswarmte.