Padelballen zijn gasgevuld, terwijl er op het gebied van tennisballen naast gasgevulde ook drukloze ballen bestaan. Dat is bij padel niet zo. Gasgevulde ballen voelen wat zachter en dus comfortabeler aan. Je hebt meer controle doordat de bal wat langer contact heeft met het racket.
Nee! Ze zijn te hard en bederven gewoonweg het spel. Tennisballen zijn dus zeker een afrader! De padelrackets zijn er niet voor gemaakt en het spelen met tennisballen kan ook leiden tot overbelasting van de onderarmen, ellebogen en polsen door te zware impacten.
Een tennisbal moet in diameter groter zijn dan 6,35 cm en kleiner dan 6,67 cm, terwijl padelballen in diameter groter moeten zijn dan 6,35 cm en kleiner dan 6,77 cm. Kortom een verschil van 10 millimeter. Gewicht. Het gewicht is ook net anders tussen een padel bal en een tennisbal.
Bij padel speel je altijd in dubbelteams en volg je tennisregels. Het veld is iets kleiner dan bij tennis en heeft glazen achterwanden. Om de zijkanten staat een hek. Het grootste verschil met tennis is dan ook dat de bal steeds weer terug het veld op stuitert, waardoor je veel langere rally's hebt.
Bewaar je ballen onder druk
In de blikken die je koopt, zijn de ballen onder druk verpakt. Buiten het blik worden ze onvermijdelijk zachter, omdat het rubber poreus is. De oplossing ligt dus voor de hand: zorg dat je ze ook weer onder druk bewaart.
Padelballen hebben allemaal een verschillende levensduur. Dit is namelijk sterk afhankelijk van de speler, het speelveld en de omgeving. Voor de gemiddelde speler die een paar keer per week speelt, hebben de meeste padelballen een levensduur van zo'n 4-5 wedstrijden, zo tussen de 6 en 10 uurtjes.
Wanneer het geregend heeft of begint met regenen wanneer jij tennist kunnen tennisballen erg nat worden. De ballen namen het water op, stuiteren lastiger en worden een stuk zwaarder. Tijdens het spelen moet je hier goed rekening mee houden. Mocht je trouwens padel spelen met natte padelballen dan moet je goed oppassen.
Padel is een mix tussen squash en tennis en wordt gespeeld op een padelbaan. Een baan met glazen wanden en een metalen omheining. Padel is een sociale sport en is geschikt voor alle leeftijden en niveaus.
Padel is gemakkelijker te spelen en te leren dan tennis omdat er minder fysieke kracht en technische capaciteiten worden gevraagd en er een fantastische combinatie is tussen je tot het uiterste uitgedaagde brein en je lichaam dat veel moet bewegen, maar niet per se zo nauwkeurig als bij tennis .
Kinderen. Padel kan al worden gespeeld vanaf 4 jaar. Leren spelen is simpel en ze hebben snel plezier. In Spanje leren kinderen eerst padel spelen om de techniek van tennis te verbeteren.
De Padelbal
De diameter moet liggen tussen 6,35 en 6,77 cm zijn en het gewicht tussen 56,0 en 59,4 gram.
Wat kost een gemiddelde prijs padel racket? Reken op 150 euro tot 300 euro voor een kwaliteit padel racket in de middenklasse. Zowel prijs als kwaliteit variëren in deze categorie, sommige padel rackets hebben een aanzienlijk betere prijs-kwaliteitverhouding dan andere.
Kan je padel met 2 personen spelen? Officieel wordt er tijdens de World Padel Tour alleen dubbelspel gespeeld. Er bestaat daarom geen enkelspel competitie. Wel kan je padel met 2 personen spelen om je techniek te verbeteren.
– Je hebt slechts twee spelers nodig om tennis te spelen, maar je kunt ook dubbelspel spelen, dus meer opties. – Tennis heeft een rijke geschiedenis als sport. Padel is duidelijk enorm in Spanje en veel meer gespeeld dan tennis. Het is ook veel eenvoudiger dan tennis en is echt een sport voor alle leeftijden en maten.
Er zijn heel wat redenen waarom iedereen aan het 'padellen' slaat: Je hoeft helemaal geen sportervaring te hebben, iedereen kan eraan beginnen, zowel jong als oud. Dat maakt de sport dus heel toegankelijk. Je kunt padel zowel binnen als buiten spelen en hierdoor kan het tijdens alle seizoenen.
In 1924 introduceerde de Amerikaan Frank Beal de sport in de parken van New York en gaf het de naam “Paddle Tennis” vanwege de peddels waarmee deze sport werd gespeeld.
Het Spaanse woord padel komt van het Engelse paddle. Padel wordt uitgesproken als [padèl].
De techniek is relatief eenvoudig aan te leren
Dat wil zeggen: je kunt al vrij snel een leuk potje spelen zonder dat je je techniek hebt verfijnd. Je hebt minder verschillende grepen nodig dan bij tennis en ook het gebruik van topspin en backspin is minder nodig. Al met al is padel dus een zeer toegankelijke sport.
Vanaf 4-17 jaar. Op dit moment een kleine doelgroep, maar we zijn voorbereid. De trainers volgen trainingen om de jeugd op te gaan leiden en te trainen. Zij besteden hier veel tijd aan en weten wat ze moeten doen.
Net als andere racketsporten, zoals tennis en squash, is padel een heel intensieve sport waarmee je veel calorieën kan verbranden. Na een uurtje padellen, heb je maar liefst 588 calorieën verbrand! Vergeleken met tennis (493 kcal per uur) verbrand je zelfs een stuk meer.
Houd met je voorkeurshand je padelracket bij het blad vast. Je duim aan één kant en je andere vier vingers aan de andere kant Schuif je hele hand van het blad naar de greep tot de onderkant van je handpalm het handvat bereikt. Sluit vervolgens je vuist. Dat is alles.
De functie van zand is erg belangrijk voor padel. Het zand op een padelbaan zorgt voor een meer gecontroleerde en veilige speelervaring, omdat het verwondingen en uitglijden voorkomt. Daarnaast is zand gunstig voor de duurzaamheid van het kunstgras van de padel baan.
Omdat een tennisbal nooit 100% luchtdicht is, loopt het gas langzaam uit de tennisbal. Dit is één van de redenen is dat professionele tennisspelers elke 9 games nieuwe tennisballen gebruiken. Voor recreatieve spelers gaan de gasgevulde ballen 2 à 3 wedstrijden mee.
Er zijn twee soorten tennisballen met elk hun specifieke speeleigenschappen: drukloze (pressureless) en gasgevulde (pressurised) tennisballen. Zeker als je gevoelig bent voor (arm)blessures is het handig de verschillen te kennen. Zoals de naam al zegt, staan drukloze ballen niet onder druk.
Gasgevulde Tennisballen
Druk binnenin de tennisbal is groter dan de druk buiten (er is dus een binnendruk). Voordat de 2 rubberen kernhelften worden verlijmd, wordt een klein bolletje vast materiaal toegevoegd. Tijdens het verdere proces zet het bolletje zich om in een gas dat druk in de tennisbal genereert.