Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Symptomen urineweginfectie
Kenmerkende klachten van een urineweginfectie zijn pijn bij het plassen, klachten van aandrang en frequent kleine beetjes plassen. Soms doen zich bijkomende klachten voor zoals troebele en/of stinkende urine, koorts, bloed in de urine en pijn in de rug, flanken, onderbuik of genitaalstreek.
De klachten en symptomen bij een blaaspijnsyndroom zijn dezelfde als die van een gewone ontsteking van de blaas die door bacteriën veroorzaakt wordt. Je moet dan vaak kleine beetjes plassen, je voelt vaak aandrang om te plassen, je krijgt pijn in de onderbuik, plassen maakt de pijn wat minder.
Bij een urineweginfectie is het slijmvlies aan de binnenkant van de urinewegen ontstoken. Een infectie van de lagere urinewegen heet een blaasontsteking. Een onbehandelde blaasontsteking kan leiden tot een nierbekkenontsteking. Een urineweginfectie ontstaat door bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers.
Heb je geen klachten van pijn, dan kan er dus nog steeds sprake zijn van een infectie. Soms heb je het gevoel dat je nodig moet plassen, dat treedt ook meestal op bij een blaasontsteking ter hoogte van de uitmonding van de plasbuis.
Wanneer u denkt dat u mogelijk een blaasontsteking heeft, kunt u met Blaas-Check® uw urine testen (1e screening). U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en voert de test uit. Voor de juiste uitvoering van de test leest u de bijsluiter van de test.
U voelt vaker dat u moet plassen. Maar u plast elke keer maar een klein beetje. Het gevoel te moeten plassen kan al pijn doen. U kunt ook pijn hebben in uw onderbuik of rug.
Als je dus ontlasting hebt gehad kunnen deze bacteriën je makkelijk je plasbuis bereiken Door zweet, via een inlegkruisje of gewoon al als je je afveegt van achter naar voren. Zo komt het ook dat vrouwen die urineverlies hebben en verband hiervoor dragen vaker en infectie hebben dan vrouwen die geen verband dragen.
Wist je dat stress ook een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van een blaasontsteking? Stress kan namelijk zorgen voor een verminderde weerstand. Met een lage weerstand zul je vatbaarder zijn voor virussen, zoals een verkoudheid, griep of een koortslip, maar ook een blaasontsteking.
Je urine kan troebel worden door de aanwezigheid van zoutkristallen van urinezuur of fosforzuur. Deze kristallen kunnen ontstaan door te weinig vochtinname, afkoelen van de urine of het eten van bepaalde producten. In dat geval is het ongevaarlijk. Troebele urine kan echter ook een teken zijn van een blaasontsteking.
Pijnlijke aandrang
Meestal is het stekende pijn onder in de buik, vaak ook stekend in de schede. Dit kan het vrijen heel pijnlijk, zo niet onmogelijk maken. Soms trekt de pijn naar de liezen of rug. Opvallend is dat plassen de pijn verlicht, een opgelucht gevoel geeft.
Sommige mensen spannen zonder dat ze dat weten de bekkenbodem te veel aan. Hierdoor ontstaat er druk op de blaas, waardoor je vaker moet plassen. Een ziekte aan de blaas: blaasontsteking, blaasstenen of een blaastumor. Een eerdere operatie voor stressincontinentie geeft meer kans op een overactieve blaas.
Symptomen van blaasstenen zijn pijn bij of moeite met plassen, veel aandrang voelen, pijn in buik en onderrug, troebele of donkere urine en bloed in de urine.
Als een blaasontsteking onbehandeld blijft, is het mogelijk dat deze overgaat in een prostaatontsteking of nierbekkenontsteking. Dit gaat vaak gepaard met koorts en een ziek gevoel. Indien u last heeft van een blaasontsteking, moet u ervoor zorgen dat u anderhalf tot twee liter per dag drinkt.
Met drang-urine-incontinentie of blaas spasmen, ook wel overactieve blaas (OAB) genoemd, hebt u meestal de behoefte om meer naar het toilet te gaan dan de normale vier tot acht keer per dag. U staats 's nachts mogelijk ook op om naar het toilet te gaan.
Don't: drink minder water
Want het droogleggen van je lichaam zorgt er alleen nog maar meer voor dat een infectie zich beter kan settelen. Het is dus van groot belang om voldoende tot veel water te drinken wanneer je een blaasontsteking hebt.
Bij een blaasontsteking komt de E. coli bacterie uit de anus terecht in je blaas via de urinebuis. Daar hecht deze zich vast aan de blaas en urinewegen. Eenmaal genesteld begint deze zich te vermenigvuldigen en veroorzaakt blaasontsteking symptomen en leidt in de meeste gevallen vervolgens tot een blaasontsteking.
Deze 'verhuizen' (zeker bij vrouwen) heel gemakkelijk van de anus naar de urinebuis. Gezondere bacteriën in onze darm bieden dus bescherming! Gebruik daarom dagelijks iets van probiotische voeding: water- of yoghurtkefir, Biogarde, zure ongezoete yoghurt zoals Demeter Yomia met probiotica of karnemelk.
Bij nierbekkenontsteking heeft u 1 of meer van deze klachten: koorts, koude rillingen. ziek gevoel of misselijkheid. pijn in uw rug of zij, aan één of beide kanten.
Deze richtlijn omschrijft dat een urineweginfectie gesignaleerd moet worden op urineweginfectie-gerelateerde klachten: pijnlijke en moeilijke urinelozing, aandrang om te plassen, vaker moeten plassen, (nieuw ontstane) urine-incontinentie, pusafscheiding uit de plasbuis en/of pijn in de flanken/onderbuik.
Pijn in de onderbuik is een veel voorkomende klacht. Meestal wordt die veroorzaakt door een darmprobleem. Maar bij vrouwen kan de pijn ook afkomstig zijn van een aandoening van de inwendige geslachtsorganen (vagina, baarmoeder, eierstokken).
De klachten van een nierbekkenontsteking lijken op die van een blaasontsteking; pijn bij het plassen, kleine beetjes plassen en steeds aandrang voelen. Deze klachten zijn niet altijd aanwezig. Bij een nierbekkenontsteking heb je altijd hoge koorts.
Lage rugpijn en buikpijn
Een herkenbare klacht bij een blaasontsteking is uitstralingspijn naar de onderrug en buik. De blaas ligt onder in het bekken. De pijn die daar bij een blaasontsteking optreedt wordt door twee factoren veroorzaakt.