Het konijn is boos, ziet gevaar aankomen of is het ergens niet mee eens.Ook kan het een soort stamp om aandacht zijn om zich aan andere konijnen te laten zien. Je konijn stampt niet wanneer hij bang is. Als een konijn bang is trekt het zich meestal terug en zal in elkaar gedrukt zitten met groot opgezette ogen.
Stampen: met achterpoten stampen: Andere konijnen waarschuwen voor gevaar. Of je konijn voelt zich beledigd of is boos.
Ook een slechte vacht (door stress) of waterige ogen kunnen duiden op een ongelukkig konijn. Een konijn wil lekker op zijn achterpoten kunnen staan en moet daar voldoende ruimte voor hebben.
Zit je konijn luid te tandenknarsen en in elkaar gedoken, dan kan hij pijn hebben. Heeft hij daarnaast grote ogen, dit is een stress signaal en wordt gebruikt wanneer het dier angstig of nerveus is. Hard gillen betekent meestal angst of pijn. Stampt je konijn op de grond, dan is hij angstig, boos of hoort iets vreemds.
Het konijn is bang, of boos, vindt dat er gevaar dreigt of is het er niet mee eens. Kan soms ook voor aandacht zijn. Wanneer een konijn stampt voor aandacht zal hij andere lichaamstaal laten zien. Een bang of angstig konijn zal meer in elkaar gedrukt zitten en grotere ogen hebben.
Konijn stampt uit angst
Dit soort momenten bezorgen je konijn veel stress, zeker als hij zich dan niet kan verstoppen. Zorg daarom ook voor een goede schuilplek in het hok van het konijn, zodat hij een plek heeft waar hij zich veilig voelt. Ook kan een product met geruststellende moederferomonen helpen.
Het konijn is boos, ziet gevaar aankomen of is het ergens niet mee eens. Ook kan het een soort stamp om aandacht zijn om zich aan andere konijnen te laten zien. Je konijn stampt niet wanneer hij bang is. Als een konijn bang is trekt het zich meestal terug en zal in elkaar gedrukt zitten met groot opgezette ogen.
Wanneer er luid met de tanden geknarst wordt is dit vaak een teken dat het dier pijn heeft. Soms gaat dit gepaard met kwijlen. Vocaliseren: Een konijn dat piept, schreeuwt of gilt heeft vaak acute pijn en hier zal direct op gereageerd moeten worden door naar de dierenarts te gaan.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden.
Grote ogen of de ogen wijd openen. Spullen kapot maken. Stampen met de achterpoten. Opengesperde neusgaten.
Bij konijnen zijn tralieknagen, overmatige vachtverzorging en steeds dezelfde rondjes rennen symptomen van eenzaamheid.
Eenzame konijnen vertonen afwijkend en tegennatuurlijk gedrag.Ze gaan likken aan ijzer en lopen rondjes door hun hok. Ze zoeken als het ware naar een uitweg.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen. Een konijn dat geen vluchtmogelijkheid heeft zal zich gestresst voelen.
Likken, of hoe wij het graag noemen kusjes geven, is een teken van vriendschap. Je konijn wil je verzorgen en vind je lief. Likken of wassen konijnen elkaar, dan kan dit te maken hebben met de hiërarchie. Meestal is het konijn dat gewassen wordt het dominante konijn.
Konijnen kunnen schattige slaapposities aannemen.Konijnen die in een koud klimaat leven rollen zich vaak op tot een pluizig balletje, terwijl ze hun pootjes dicht bij hun buik houden. Op deze manier is namelijk zo min mogelijk van hun lichaam blootgesteld aan de koude lucht.
Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open. Wees niet bang! Dit is volkomen normaal!
Grommen en aanvallen ontstaat door hormonen en territoriaal gedrag. Belangrijke oorzaken zijn eenzaamheid, verveling, angst, opwinding (bijv als er word gevoerd) en zoals eerder genoemd de hormonen. Bij plotselinge gedragsveranderingen kan het ook zijn dat er medisch gezien iets mis is met het konijn.
Konijnen moeten voldoende bewegingsruimte hebben
Omdat konijnen zeer actieve diertjes zijn, moeten ze hun energie kwijt door te bewegen. Het is daarom sterk aan te raden dat het konijnenhok in de woonkamer altijd openstaat als er toezicht gehouden kan worden.
Een konijn onderzoekt de dingen om zich heen vooral door te snuffelen met zijn neus. Ze kunnen ook goed horen, maar minder goed zien dan wij. Een konijn heeft ook snorharen waarmee hij kan voelen.
6) Konijnen communiceren veel met lichaamstaal
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen.
Konijnen communiceren niet alleen met elkaar door middel van gebaren, zoals het opzetten van hun oren of het stampen met hun achterpootjes. Ze communiceren ook via geuren die wij niet kunnen ruiken. De dieren hebben een uitzonderlijk goede neus, die elk klein geurspoortje waarneemt.
Konijnen welke heel veel aandacht krijgen van het baasje maar ook konijnen welke alleen gehouden worden kunnen 'heel verliefd' worden op het baasje. Dit laten ze merken door je te achtervolgen in huis of in de tuin maar ook het draaien van rondjes om de benen is een hiervan een teken.
Een konijn kan ook geluid maken als hij zich prima voelt: Hij knarsetandt zachtjes (dan is hij tevreden en/of geniet hij). Hij bromt zachtjes, meestal terwijl hij (om je heen) huppelt, ook wel zoemen genoemd (dan is hij meestal verliefd op je).
Speelgoed in de vorm van takken om aan te knagen, een buis om doorheen te gaan, een grote kei of boomstronk om op te zitten zijn een paar voorbeelden van dingen die je konijn stimuleren en zijn onderzoekingsdrang prikkelen. Konijnen voelen zich pas prettig als ze gezelschap hebben.