Uit een Australisch onderzoek blijkt dat vrouwen een beetje haar rond de tepels helemaal niet erg vinden. Dit is gebaseerd op een onderzoek waarbij een groep vrouwen foto's van mannen met verschillende mate van lichaamsbeharing zien (zie afbeelding hieronder). De vrouwen kozen daaruit de meest aantrekkelijke.
De mannen die een beetje haar op de borst hebben worden het meest aantrekkelijk gevonden. Borsthaar is een teken mannelijkheid, maar te veel van het goede zorgt ervoor dat je onverzorgd overkomt. Dus onderhoud je borstkas, laat het niet te spuigaten uitlopen en laat een beetje staan!
Een online enquête wijst uit dat vrouwen de mannen met 'een beetje' lichaamshaar het meest aantrekkelijk vinden, gevolgd door mannen die volledig gladgeschoren zijn en mannen met 'heel weinig' lichaamshaar. Als laatste komen de mannen met gemiddeld tot veel haar.
Borsthaar maakt deel uit van de lichaamsbeharing van de mens. Borsthaar komt in bijzonder veel gradaties voor, lijkt gerelateerd aan testosteronproductie, maar heeft ook een grote genetische component. Borsthaar bij vrouwen is doorgaans afwezig of beperkt tot enkele haren in de tepelhof.
Borsthaar wel scheren
Misschien vind je borsthaar gewoon irritant of het niet goed bij je staan. Er zijn ook mannen die gewoon heel erg behaard zijn en zich daardoor onzeker kunnen voelen. Het is dan goed voor te stellen dat zij hun borsthaar wegscheren, zodat ze beter in hun vel zitten.
Wat dacht je van het uiterlijk? Een man die goed bijgewerkt is vanonder ziet er nu eenmaal aantrekkelijker uit. Dit is niet alleen van toepassing op orale seks. Het is waarschijnlijker dat een vrouw er echt van geniet om naar je te kijken als je goed verzorgd bent.
Het scheren van borsthaar is heel wat minder populair. Slechts 1 op de 10 mannen blijkt dat te doen. En dat vinden vrouwen helemaal niet erg. Integendeel zelfs, want slechts 9 procent vindt zo'n gladgeschoren borst aantrekkelijk.
In de jaren 70 kwam het borsthaar weer terug, maar deze hype is langzamerhand weer verdwenen. Vandaag is het normaal dat mannen hun borst scheren, trimmen en zelfs waxen. De dating scene heeft het er ook niet makkelijker op gemaakt, want steeds meer vrouwen geven de voorkeur aan gladgeschoren mannen.
Het stereotype van een stoere man met borsthaar is niet eens zo vergezocht: veel borsthaar krijg je door een gezonde dosis testosteron, en het is een uiterlijk kenmerk dat aantoont dat het wel goed zit met die hormoonhuishouding.
Mannen krijgen zo aan het einde van hun puberteit borsthaar, meestal tussen de 12 en 18 jaar. Al kan het ook nog later beginnen te groeien. Mannen hebben niet per se méér haren dan vrouwen. We hebben namelijk hetzelfde aantal haarzakjes.
Vrouwen hebben betere seks als ze hun schaamhaar scheren. 80 procent van de vrouwen en 40 procent van de mannen verwijdert gedeeltelijk hun schaamhaar.
Het merendeel van de mannen doet het vanwege schoonheidsredenen: ze vinden het er simpelweg aantrekkelijker uitzien. En vrouwen zijn het daar ook helemaal mee eens. Het merendeel van de vrouwen geeft aan het sexy te vinden als een man zijn schaamstreek onthaart.
Schaamhaar heeft namelijk een belangrijke functie. Het beschermt je kwetsbare huid in de V-zone tegen frictie en vaginale infectie. Veel jonge vrouwen+ kiezen voor waxen. Ze vinden dat ze niet schoon zijn als ze schaamhaar in hun V-zone hebben.
Vrijwel iedere man krijgt er mee te maken in de pubertijd; het borsthaar begint te groeien.Dat wordt veroorzaakt door de hormonen testosteron en dihydrotestoteron. De hoeveelheid borsthaar is persoonsgebonden, maar het zijn vrijwel altijd stugge haren.
Er zijn talrijke goede redenen om je te scheren. Zo hebben mannen die hun okselhaar verwijderen minder kans op onwelriekende geurtjes. Haartjes houden namelijk meer bacteriën vast en het zijn juist de bacteriën die de vieze luchtjes veroorzaken.
Testosteron is een agressiehormoon. Het effect van testosteron op de meeste proefdieren is helder: mannetjes met meer testosteron in hun bloed zijn dominanter en agressiever. Toediening van de stof lokt zowel bij vrouwtjes als mannetjes dit gedrag uit.
Het ligt eraan hoe snel het haar in je intieme zone groeit. Je kunt jezelf daar beneden een keer per maand scheren, maar ook elke 1 à 2 weken. Het belangrijkste is dat je huid tussen de scheerbeurten door voldoende tot rust komt.
Grofweg is dit tussen het 12de en 18de levensjaar, maar het kan ook voor of na deze leeftijden zich ontwikkelen. Dit is sterk per individu afhankelijk, maak je dus ook geen zorgen als jij eerder of later gezichtsbeharing krijgt dan anderen in jouw omgeving.
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 95 procent van de studenten hun schaamhaar regelmatig verwijdert. Scheren is daarbij de meest genoemde techniek: 82 procent bij de vrouwen en 49 procent bij de mannen. Vrouwen zijn vaker haarloos dan mannen (50 tegenover 19 procent).
Schaamhaar beschermt je vagina
Niet alleen voor het uitzicht, maar ook omdat het je vagina helpt beschermen tegen dingen die ermee in contact kunnen komen. Als je kaal bent daar beneden, kunnen bacteriën er gemakkelijker aan.
1. 'Schaamhaar beschermt je tegen SOA's' Dat je schaamhaar je beschermt tegen het krijgen van SOA's, is absoluut niet waar. Sterker nog: je schaamhaar kan zelfs een bron van bacteriën zijn, waardoor je kans op het oplopen van SOA's juist groter wordt.
Om ingegroeide haartjes, uitslag en bultjes te voorkomen, is het belangrijk om in de richting van de haargroei te scheren. Vermijd ook het gebruik van een bot scheermesje en scheer niet te dicht op de huid. Het regelmatig scrubben van het gebied kan ook helpen om ingegroeide haartjes te voorkomen.