Afhankelijk van de grootte van je plantenbak of pot zijn 2 tot 4 gaten voldoende.
Zorg ervoor dat je planten niet verdrinken in je houten plantenbak door het boren van afwateringsgaten in de bodem. Hoeveel gaten je boort is afhankelijk van de grootte van je plantenbak. Wij raden aan om in de plantenbak van 60 x 60 x 60 centimeter 5 gaten te boren van ongeveer 1 centimeter groot.
Vul de bloembak tot ongeveer de helft met potgrond voor eenjarigen of bloembakken. Haal de planten uit hun potjes, en plaats de lege potten in de bak, op die plekken waar je planten moeten komen. Vul de lege ruimte rond en tussen de potjes nu op met potgrond. Duw goed aan.
Gat onderin.
Als de potten onder de blote hemel staan, vangen ze alle regenbuien op en dat zullen er door klimaatverandering steeds meer zijn. Als wortels van planten te nat staan, gaan ze rotten, de planten worden daar ongelukkig van en kunnen er zelfs aan sterven. Zorg dus voor goede gaten onderin.
Beplanting poten
Zet de beplanting met plantenpot en al in een emmer water totdat er geen luchtbellen meer boven komen. Zo zijn de wortels goed nat gemaakt. Haal de plant vervolgens uit zijn plastic potje en plant de plant in de nieuwe plantenbak. Vul de potgrond aan totdat de plant stevig staat.
Afhankelijk van de grootte van je plantenbak of pot zijn 2 tot 4 gaten voldoende.
Voordat je planten in de bloembak poot, vul de bloembak eerst met een laagje hydrokorrels. Deze hydrokorrels vormen een drainagelaag onder in bloempotten en bloembakken, waardoor de waterhuishouding verbetert en je langer kunt genieten van een prachtig resultaat.
Stel, de bak is 30 centimeter breed, 30 centimeter hoog en 30 centimeter lang, dan is de rekensom: 30 x 30 x 30. Het totaal is dan 27000. Dit deel je door 1000. Je heeft dus 27 liter potgrond nodig.
Mét binnenpot
Twijfel je of je de plant nou met of zonder binnenpot in de plantenpot zet? Daar adviseert Marije het volgende over: “Wij raden mensen eigenlijk altijd aan om het wel te doen, omdat je dan beter in de gaten kunt houden of er nog water onderin de pot staat.
Als je geen binnenpot met gaten gebruikt, heb je meer kans dat je plant snel overlijdt. Dit komt doordat overtollig water op de bodem van de pot blijft liggen, waardoor de wortels nat blijven en uiteindelijk gaan rotten. Door een binnenpot met gaten te gebruiken, kan het te veel aan water makkelijk weglopen.
Drainagelaag. Hydrokorrels worden het vaakst gebruikt om een drainagelaag onder in de bloempot of plantenbak te creëren. Wanneer er geen gat onderin zit kan het gebeuren dat je plant te veel water krijgt, waardoor de plant verzuipt. Behalve als je de pot of bak deels vult met hydrokorrels.
“Plant ook eind april of begin mei (wanneer het niet meer vriest) nog enkele eenjarige plantjes in je bloembak, zodat je ook in de zomer nog kleur hebt. Door planten en bloemen met een verschillende bloeitijd te combineren, heb je van februari tot augustus een geurige en fleurige bloembak. “
Aan de binnenkant van de plantenbak bevestig je een laag piepschuim of ander isolerend materiaal. Op die manier bescherm je wortels zowel tegen hitte in de zomer als vorst in de winter. Zonder isolerende laag is het staal zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen.
In de onderkant van de pot boren is het veiligst: geen mens die het ziet als de pot daar wat beschadigd is. Je kan ook gaten boren in de zijkant van de pot. Als je de gaten boort op 5 à 10 cm hoogte dan vorm je onderaan de pot een waterreservoir. De planten hebben een grotere reserve en je moet minder water geven.
Naast de functie als onderlaag wordt het worteldoek bijvoorbeeld ook gebruikt in een plantenbak of moestuin. Het voordeel hiervan is dat de wortels van de planten niet tussen de houten planken van de plantenbak zullen woekeren.
Bepaalde giftige stoffen zoals formaldehyde, benzeen, trichloorethyleen, xyleen en tolueen kunnen namelijk onbedoeld in de lucht van onze slaapkamers terechtkomen. Onder de juiste omstandigheden kunnen luchtzuiverende planten in de slaapkamer een effect hebben op de lucht waar u in slaapt.
Wat er vaak gebeurt als je plant in een te grote pot staat, is dat de aarde veel te lang nat blijft. De wortels zitten immers niet zo diep, waardoor er veel grond in de pot zit die niet 'gebruikt' wordt door de plant. Aarde die te lang nat blijft kan de wortels aantasten, je plant krijgt dan wortelrot.
Vermijd tocht en grote temperatuurschommelingen
De meeste kamerplanten zijn niet dol op grote temperatuurverschillen. Zet je kamerplant dan ook niet naast een deur om tocht te voorkomen. Let ook op in de winter en plaats je kamerplant dan niet direct naast het raam. Zeker niet wanneer het een raam met enkel glas is.
Universele Potgrond: Universele potgrond is een veelvoorkomende keuze voor bloembakken. Het is samengesteld uit een mix van turf, compost, zand en voedingsstoffen. Universele potgrond is geschikt voor de meeste planten en biedt een goede drainage en voedingswaarde.
Vul de plantenbak met aarde of potgrond die geschikt is voor de planten die je wilt kweken. Kies een soort grond die rijk is aan voedingsstoffen en voldoende water vasthoudend vermogen heeft. Zet de planten in de plantenbak en geef ze voldoende water.
Hoeveel hydrokorrels heb je nodig? Als stelregel kun je aanhouden dat je ongeveer 25% (een kwart) van de plantenbak of pot gebruikt vult met hydrokorrels en dan de rest met potgrond en/of tuinaarde.
Niet-geschikte planten en bloemen voor hydrokorrels
Planten zoals moerasbloemen en waterplanten hebben daarom meestal geen geschikte hydrocultuur. Planten met grote wortels: Planten met grote wortels hebben meer ruimte nodig om te groeien en kunnen daarom beperkt worden door de grootte van de korrels.