Zowel blank als wit hebben volgens van Dale een Middelnederlandse oorsprong. Andere bronnen noemen voor 'blank' het Oudfranse 'blanc' en het Frankische 'blank' als herkomst, en voor 'wit' het Oudengelse 'wit'.
mulat = kleurling (vroeger alleen gebruikt voor een nakomeling van een zwarte en een blanke; later ook gebruikt voor `lichtere` mengvormen) De zwarte slavin trouwde met haar blanke heer en samen kregen ze een mulat....
Het Van Dale woordenboek leert ons dat 'blank' een bijwoord is dat “helderwit”, “niet bevlekt” of “niet gekleurd” betekent. Blank verwijst niet enkel naar een kleur, maar duidt net de afwezigheid van kleur aan door de connotatie van reinheid, helderheid en onbevlektheid.
Sommigen beschouwen wit als een kleur, omdat wit licht alle tinten in het spectrum van zichtbaar licht bevat. En velen beschouwen zwart als een kleur, omdat je andere pigmenten combineert om het op papier te krijgen. Maar technisch gezien zijn zwart en wit geen kleuren, het zijn nuances.
Deze kleuren zijn de wereldwijde standaard voor het definiëren van verfkleuren. RAL 9001 (crème wit), RAL 9010 (zuiver wit) en RAL 9016 (verkeerswit) worden het meest gebruikt. Je ziet deze kleuren vaak terug bij kozijnen, garagedeuren, hekwerk, et cetera.
De kleur van de huid wordt bepaald door de hoeveelheid en het type pigment (melanine) in de huid. Er zijn twee typen melanine: feomelanine (rood tot geel) en eumelanine (donkerbruin tot zwart).
Het recht op vrijheid van meningsuiting betekent dat je mag zeggen en schrijven wat je wilt, dat je mag lezen, luisteren en kijken wat je wilt, en dat je overal informatie mag verzamelen, want op basis daarvan kun je je een mening vormen.
Kleurling is een algemene aanduiding voor mensen met een getinte huidskleur, voornamelijk gebruikt voor de gemengde bevolking in Zuid-Afrika.
Etymologie. Oorspronkelijk, tot in het begin van de 18de eeuw, had de term Afrikaner betrekking op autochtone slaven en 'vryswartes'. Vervolgens krijgt de term de betekenis van 'in Afrika geboren blanke' (ofwel 'vryburgers'). De term Boeren heeft betrekking op een deel van de Afrikaners en dan vooral in historische zin ...
Een mulat of mulattin is een persoon geboren uit een Europese ouder en een van Afrikaanse oorsprong.
Natuurlijk wel, maar niet als je het spel 'Party & Co' speelt, categorie 'verboden woorden'. De verboden woorden zijn: band, wiel, stuur, frame, zadel.
Er bestaan geen verboden woorden in de Nederlandse taal. Er zijn wel woorden die we als onacceptabel beschouwen, zoals bijvoorbeeld racistische scheldwoorden of woorden die kwetsend gecombineerd worden met een ziekte als kanker. Maar ook die woorden zijn, hoewel algemeen ongewenst, niet verboden.
'Het ga je goed' is de juiste vorm, als de zin als wens bedoeld is ('ik wens dat het je goed zal gaan'). Ga in 'Het ga je goed!
Beige is de naam voor de natuurlijke kleur van wol en ongebleekt katoen in het Frans. Het is een neutrale tint en wordt ook wel ecru of zandkleur genoemd.
het allel voor een donkere huid is dominant over het allel voor een lichte huid. Je kan ook zeggen; het allel voor een lichte huid is recessief ten opzichte van het allel voor een donkere huid. In de erfelijkheid geef je erfelijke eigenschappen en de daarbij behorende allelen aan met een letter.
De oorzaak van je bleke huidskleur heeft te maken met hemoglobine in je bloed. Dit eiwit, dat in de rode bloedcellen zit, geeft bloed zijn kenmerkende rode kleur. Bij een gebrek aan ijzer ziet hemoglobine minder rood dan normaal met een bleke huid tot gevolg.
Standaardtaal in het hele taalgebied is eetkamer.
prachtig (bn) : eindeloos, fantastisch, fraai, geweldig, groots, heerlijk, kostelijk, luisterrijk, magnifiek, mooi, moorddadig, oogverblindend, schitterend, schoon, splendide, subliem, superbe, verrukkelijk, voortreffelijk, wondermooi.
delicieus, genotvol, heerlijk, lekker, overheerlijk, smakelijk, verrukkelijk.
'Meteorologisch' is het moeilijkst uit te spreken woord in het Nederlands. Dat zegt het Genootschap Onze Taal in het radioprogramma De Taalstaat. Na een inventarisatie via de Facebook-pagina stelde Onze Taal een top-10 samen van moeilijkste woorden. 2880 mensen brachten daarna hun stem uit via de website van Onze Taal.
Het spel werkt heel eenvoudig. In alle gepresenteerde programma's mogen de Qmusic-dj's Het Verboden Woord 'Misschien' niet uitspreken. Hoor jij dat iemand tóch het woord uitspreekt? Open dan zo snel mogelijk de Qmusic-app en laat weten dat Het Verboden Woord is uitgesproken door op de rode knop te drukken.
Niemand kent nog wem (het verbrede uiteinde van een ankerarm), fijfel (een dwarsfluit), saguweer (soort palmwijn), fep (een woord voor sterkedrank), dawet (een niet-alcoholische drank), of falbala (soort boordsel aan vrouwenkledij of gordijnen).
Het meest voorkomende Nederlandse woord is de, gevolgd door ja, en, uh, een, ik, dat, van, is, die, in, niet, maar, dat, dan, je, ook, op, het en ze. Dat blijkt uit het Corpus Gesproken Nederlands, een verzameling van zes miljoen woorden uit het dagelijkse, mondelinge taalgebruik.
Daar zijn woorden bij die in België wel bekend zijn, maar niet gebruikt worden – zoals doei, hartstikke, nou, onwijs, ouwehoeren – maar ook woorden die in België onbekend zijn, zoals chipknip, kinnesinne, ouwebeppen, sappelen, een wassen neus, de hand met iets lichten.