Op het menu staat voornamelijk plantaardig materiaal, zoals zaden, knoppen en bladeren. Net als oogstresten (granen) zijn deze te vinden op akkers, maar ook in de bebouwde omgeving is voldoende voedsel te vinden. Zoals in tuinen, maar ook rondslingerende etensresten zijn in trek.
De duiven krijgen meestal twee keer per dag granen en peulvruchten (o.a. maïs, erwten, tarwe, gerst) en minstens één keer per dag schoon drinkwater. Fabrikanten van dierenvoer mengen de granen en peulvruchten, zodat je een kant-en-klare 'mengeling' bij de dierenspeciaalzaak kunt kopen.
Buiten de vraag of het wettelijk gezien mag, is brood of ander 'menseneten' niet goed voor vogels. Dit geldt niet alleen voor duiven, maar ook voor de eendjes en ganzen in het park. Brood is eenzijdig voedsel én er zit teveel zout in. De Vogelbescherming geeft aan dat broodkruimels geen kwaad kunnen, maar met mate.
De duiven kunnen ervan eten wat ze nodig hebben. Als duiven de kans krijgen, eten ze graag groenvoer. In de natuur pikken ze alles: gras, granen, groentes, wormpjes en aarde. Je kunt ze in het hok ook wat groente bijvoeren, zoals: geraspte winterpeen, boerenkool, sla, etc.
duiven zijn kieskeurig en zullen dat eten wat goed voor hen is, en zullen niet eten wat niet goed voor ze is. groenten: wortelen, petercelie, allerhande kruiden die in snoepzaad zit, geen fruit, geen planten, wel pindanoten maar dan ongebrand en ongezouten.
Je mag vogels gerust ongekookte rijst geven. In laden waar de rijst groeit wordt het ook zo van de planten af gegeten door vogels.
Het gaat erom dat rijst (witte rijst) een belangrijke bijdrage kan leveren aan duivenvoer, met name voor de laatste (2) voedingen. Zeker als het heet is en zeker als we denken aan onze jonge duiven op de vlucht.
De duiven mogen niet worden gevoerd, omdat ze hun voedsel - zoals zaden en scheuten van planten - in de natuur vinden. Van verkeerd voedsel, zoals brood, patat en rijst, kunnen de duiven ziek worden. Bovendien: als duiven teveel eten krijgen, hoeven ze minder tijd aan foerageren te besteden.
U moet ze gewoon rustig pakken. Zijn de duiven hier eenmaal aan gewend dan moet u dit blijven herhalen, het moet voor de duiven een vanzelfsprekendheid zijn dat u ze in de handen neemt. Als u uw duiven eenmaal zover heeft dat ze uit uw handen eten en ze zonder een probleem kunt pakken dan bent u winnaar.
Een duif heeft water nodig voor de geleiding en vertering van het voedsel. Per dag drinkt een duif ongeveer 50 ml water. Als er jongen te voeren zijn, is dit het dubbele. Het beste is om duiven elke dag vers kraanwater te geven.
Havermout: havermout kan je zowel als strooivoer op de grond gebruiken als op de voedertafel. Zaadeters zoals mussen, mezen, vinken, groenlingen en roodborstjes houden hiervan. Meelwormen en insecten: bevatten veel proteïnen en zijn bijzonder voedzaam voor vogels.
Een duif kan geen twee dagen zonder water maar wel zeven dagen zonder eten.
Duiven hebben geen mooi gezang maar het geluid wat ze produceren noemt men “koeren” (roekoe roekoe). Dit geluid wordt vooral door de duivers (mannetjes) gemaakt als ze willen paren met een duivin (vrouwtje) of als ze willen imponeren tov indringers.
Op het menu staan granen, onkruidzaden en vruchten, maar soms ook torretjes, rupsen en vruchten. De Turkse tortel is ook te vinden op voedertafels in tuinen. De eerste paar dagen worden de jongen gevoed met 'melk' uit de krop van beide ouders.
Duiven en andere vogels zijn natuurlijk dol op kippenvoer. Als je je kippen op de grond voert, zitten ze gegarandeerd klaar om een graantje mee te pikken. Op zich geen probleem, maar misschien geef je ze liever op een andere plaats voer en help je de kleinere vogeltjes liever met Menu Nature.
Duiven zijn altijd op zoek naar water en voedsel. Als er veel water en voedsel in je tuin of op je balkon te vinden is, komen duiven daar meteen op af. Voordat je begint met het actief bestrijden van duiven, is het verstandig om de omstandigheden zo min mogelijk aantrekkelijk te maken.
Duiven slapen graag op harde ondergronden zoals gevelranden, dakgoten, vensterbanken en balkons. Duiven kunnen alleen poepen als ze zitten. Hun zitplekken raken dan ook snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert ongeveer 14 kg poep per jaar.
De duif is een geharde vogel, die goed tegen de warmte en de kou kan. Echter een duif kan slecht tegen tocht en vocht! Dus de huisvesting moet zodanig zijn dat de duiven beschutting kunnen zoeken tegen het bovengenoemde.
Er zijn verschillende geuren waar duiven niet van houden. Sterke kruidengeuren als van peper, knoflook of mottenballen staan ze niet aan en kun je dus in je tuin verspreiden.
Duif Spirituele Betekenis
De duif zou je vragen om je te verbinden met je hogere zelf, vrede te voelen in jezelf en in harmonie te leven met Moeder Aarde en het universum. Onvoorwaardelijke liefde is een uitdaging. De grootste les zit in het onvoorwaardelijk houden van jezelf.
Duiven ontploffen door ongekookte rijst te eten.
Heb je restjes eten over? Veel keukenrestjes zijn prima en kan je geven aan de tuinvogels. Wat je niet mag geven zijn restjes met veel zout of kruiden of restjes die beschimmeld zijn. Vetrandjes, gekookte aardappelen, gekookte rijst of fruit zullen je tuinvogels heerlijk vinden en zijn ook nog eens goed voor ze.