De brasem heeft een voorkeur voor wat dieper water, maar is zeker in het voorjaar ook in ondiep water te vangen. De brasem leeft van insecten, insectenlarven, mosseltjes en wormen. Eigenlijk is hij een alleseter en ook gewoon brood in een pluim gedraaid kan hele goede resultaten opleveren!
Heeft de voorkeur aan grote voedselrijke meren, vijvers en kanalen. Liefst in stilstaand tot licht stromend water, maar ook in langzaam stromende rivieren. Het is een zoetwatervis maar hij kan tegen een zeker zoutgehalte waardoor hij ook voorkomt in riviermondingen en in enkele kustgebieden van de Oostzee.
Aas voor witvissen
Als aas voor het witvissen kan je van alles gebruiken. Meest voorkomende aas soorten zijn brood, maden, casters, wormen, mais, pellets en kleine boillies.
Tip 4: Ga 's nachts brasemvissen
Grote vissen eten af en toe en zijn erg voorzichtig, vooral als het water helder is, zijn deze vissen erg schuw. Er is een reden waarom deze brasems zo groot zijn geworden… Je ziet op steeds meer wateren dat de beste tijd om grote brasem te vangen de nacht is.
De brasem is een populaire vis onder sportvissers vanwege zijn formaat en vechtlust. Ook voor consumptie wordt hij veel gevangen. Door zijn veelzijdige dieet heeft de brasem een milde en zoete smaak. Hij kan op verschillende manieren worden bereid, zoals gefrituurd, gebakken of gegrild.
Brasems, net als hun kleine broertjes als blei en voorn, smaken zoals ze uit hun ogen kijken: waterig, karakterloos. Maar gerookt zijn ze dus een delicatesse.
Ze zoeken het liefst een modderige bodem op, waarin ze naar voedsel kunnen wroeten. De brasem heeft een voorkeur voor wat dieper water, maar is zeker in het voorjaar ook in ondiep water te vangen. De brasem leeft van insecten, insectenlarven, mosseltjes en wormen.
Gebruikelijkst is een haakje 16/18. Is de vis gretig op beet of vis ik met een behoorlijke dot maden of een worm dan mag het zelfs tot haakmaat 12. Kleiner dan 18 gebruik ik dan weer als de brasem uiterst klein aas verkiest en een enkele made of ver de vase reeds genoeg is.
Tussen 1 week en 2 weken op vakantie
Veel goed doorvoede vissen kunnen op zich 2 weken zonder voeding. Het is wel handig om ze van te voren enige tijd stevig te voeden zodat ze een reserve opbouwen. Jonge vissen hebben wel dagelijks voeding nodig.
Druk de punch in een geplette boterham, druk de haak in de uitsparing in de kop van de punch en trek die er met beleid weer uit. Nu heb je een mooi, klein puntje brood op de haak zitten. In het koude, winterse water bijt de vis uiterst voorzichtig.
Lokvoer voor witvis
Denk hierbij aan witvis boilies en witvis pelletkorrels. Maar er zijn ook andere soorten witvis aas. Ook voor witvis zoals brasem en voorn zijn pellets voor witvis geschikt als lokvoer. Naast pellets kan als lokvoer ook tijgernoten, hennep of speciaal grondvoer voor witvis worden gebruikt.
Bij levend aas kunt u denken aan muggenlarven, maden, casters of wormen. Muggenlarven zijn een sterk aas en gelukkig gewoon te koop in hengelsportzaken. De vleesmade is ongetwijfeld de meest populaire aassoort; gemakkelijk, goedkoop en overal te krijgen. Vissers gebruiken ook vaak casters als aas.
Het lokken van vissen
Als je de vissen wil lokken, kun je dat het beste doen door wat balletjes voer bij je dobber te gooien. Zo lok je de vis naar je haakje en maak je meer kans dat de vis ook daadwerkelijk jouw haakje kiest. Het is hierbij belangrijk dat je dit visvoer aanmaakt.
Voorn vissen met maden
De made (larve van de paardenvlieg) en de kleinere pinkie (larve van de huisvlieg) zijn verkrijgbaar in vrijwel elke hengelsportzaak en zijn het populairste aas onder voornvissers. Belangrijk bij het vissen met deze maden is de manier waarop we deze aan de haak rijgen.
Naast boilies wordt er ook ander karper aas gebruikt bij het karpervissen. Zo is mais ook een erg populaire aassoort en zijn er vissers die zweren bij tijgernoten of hennep. Daarnaast kun je ook gebruik maken van pellets of pop ups en is er zelfs speciaal kunstaas te koop om karpers mee te vangen.
Een brasem is een grote vis, die tientallen jaren oud kan worden. De vis zoekt voedsel in de waterbodem en woelt daar de grond om. Dat veroorzaakt troebel water en algengroei en daarom werd de brasem heel lang verguisd. Het dier is vanwege de afmetingen wel populair bij sportvissers.
Dobber 2a (links) is geschikt voor het vissen in stilstaand water, bijvoorbeeld diepe plassen of havens. Deze dobber geeft vooral opstekers (brasem) erg goed aan. Draagvermogen: 1 - 2 gram.
Hiervoor gebruik je expander pellets. Van origine blijven ze drijven en zijn hard (perfect voor als de vis erg hoog zit en aast). Er zijn diverse maten, maar de meest gangbare zijn de 4 mm en 6 mm. De 4 mm pellets kan je gebruiken voor brasem ed, en de 6 mm voor karper.
Zo zijn record brasems van over de 5 kg en zeelten van 60 cm + geen unicum meer. En wat te denken van specimen ruisvoorns van goed over de 40 cm!
Je goudvis ligt vaak op de bodem van het aquarium? Dat is een teken dat het niet helemaal goed gaat met jouw goudvis. Dit kan komen door bijvoorbeeld zuurstofgebrek. Door het zuurstoftekort spaart de vis zijn krachten, maar het kan ook komen door buikwaterzucht of door een andere bacteriële besmetting.
De brasem wordt gekenmerkt door zijn hoge rug en afgeplatte flanken. De soort heeft een onderstandige uitstulpbare bek. De vis heeft een kort driehoekige rugvin en een lange anaalvin. Hij is te onderscheiden van de kolblei door de grootte van het oog en het aantal schubben boven de zijlijn.
Klassiek aassoorten voor de zeelt zijn de zachte maiskorrel uit blik en een dikke regenworm. Maar ook mestpiertjes, maden, casters, deeg, mini-boilies en allerlei soorten pellets worden door de zeelt graag gegeten.
Alle vissoorten in Nederland zijn wel te lokken met maïsmeel als bestanddeel. Het is bindend door de bloem die in het maïsmeel zit. Er kan behoorlijk wat maïsmeel door het voer, de voedingswaarde is beperkt al kan teveel door het voer wel weer schadelijk zijn.
Meng wat brood, beschuitmeel, gemalen hennep en koekjesmeel.Laat dit vervolgens inweken in wat water. Vervolgens kun je het gebruiken als lokvoer of als aas. Natuurlijk kun je ook andere ingrediënten gebruiken of de genoemde ingrediënten combineren met andere om een geschikt lokvoer te maken.