De meest bekende manier van water geven is wel de drinkfles. Deze is eenvoudig te bevestigen in een traliekooi en geeft de dieren de hele dag door toegang tot hun drinken. Een drinkfles is ook erg hygiënisch, daar er geen vuil ik kan komen.
Hamsters drinken in het wild voornamelijk door dauwdruppels van het gras of blaadjes af te likken. Een Ferplast Drinky Drinkfles kan met een drinkflesborstel worden schoongemaakt. Een groot voordeel aan dit drinkflesje is ook dat je deze helemaal uit elkaar kunt halen en alles goed schoon kunt maken.
Vaak wil de hamster gewoon aandacht. Het water moet dagelijks worden ververst, ook al is de fles niet leeg. Een hamster is heel schoon en zindelijk. Na een week lijkt de kooi nog heel schoon, maar moet toch worden schoongemaakt vanwege de bacteriën.
Is er nog hoop dat hij leeft? Jeetje, een hamster kan vrij lang zonder water maar hij zal behoorlijk verzwakt zijn... Als het vannacht rustig is en donker is het dan gewoon een kwestie van goed luisteren. Je hoort hem dan vanzelf knabbelen en scharrelen.
Met een hamster drinkfles kun je jouw hamster water laten drinken uit een flesje. Dit flesje kun je vullen met water tot hij vol staat. Deze kun je dan aan de hamsterkooi bevestigen op verschillende manieren. Dit kan onder andere op een magnetische wijze, een kliksysteem en ook in een houder.
Het is ook mogelijk knaagdieren te voorzien van water door middel van een waterbakje. Hiervoor kan een voerbakje gebruikt worden, door deze te vullen met water. Een voordeel van een waterbakje is dat deze op een ergonomische wijze de dieren laat drinken, zoals ze dat in de natuur ook vaak doen.
een hamster drinkt ook wel gewoon uit een bakje, het kan zijn dat jou hamster een flesje gewent was, en dat hij nu een bakje heeft, dat is nieuw voor hem en dan zal hij er dus aan gaan ruiken.. als hij dorst heeft zal hij echt wel gaan drinken hoor..
Mijn hamster bijt alleen maar, ze doet het echt al zolang we haar hebben en het houdt maar niet op. Soms bijt ze ook echt door, dan krijg ik er echt zo'n klein wondje van. Ze heeft best scherpe tanden dus het doet best wel pijn als ze bijt.
Een hamsterkooi waar een dikke laag bodembedekking in zit, hoef je slechts eens per 3 tot 4 maanden schoon te maken. Maak de plasplekjes, het nestje, het loopwiel en de zandbakjes om de paar dagen schoon en controleer of de hamster een voervoorraad heeft die mogelijk gaat bederven.
Jonge hamsters die weinig contact gehad hebben met mensen, voelen zich snel bedreigd. Maar ook oudere dieren kunnen een slechte ervaring hebben met menselijk contact. Dan zijn ze in het begin achterdochtig. Een mogelijke reactie is dan bijten om zichzelf te beschermen.
Je moet iemand vinden die je hamster zou willen verzorgen in de tijd dat jij er niet bent. Voor twee drie dagen kan hij wel alleen blijven, je geeft hem wat extra voer en water, maar langer alleen laten wil echt niet.
Geef geen frisdrank aan je hamster
Geef echter nooit frisdrank aan je huisdier. Ten eerste bevat het veel suikers maar ook koolzuur. Hierdoor kan de hamster last krijgen maagklachten of darmklachten. In ernstige gevallen wordt het hamstertje zo ziek dat het niet meer eet.
Hamsters drinken niet veel, soms lijkt het zelfs helemaal niets. Toch hebben ze het wel nodig, dus zorg altijd voor vers water in de kooi, liefst in een flesje (hygiënischer). Ververs het drinkwater om de paar dagen. Gewoon kraanwater is prima, tenzij je in een omgeving woont waar dat niet zo goed is.
Een hamster is dol op vers groente en fruit zoals wortel, sla, andijvie, appel, witlof, paprika, komkommer, tomaat, peer, banaan, etc. Geef dit wel in beperkte mate. Overmaat kan namelijk schadelijk zijn. Daarnaast hamsteren zij en wanneer ze vers groente of fruit hamsteren, kan dit gaan rotten.
Hamsters vinden het leuk om te spelen en hebben dingen in hun kooi nodig om ze gestimuleerd en bezig te houden. Een wiel is een manier om beweging te krijgen en te rennen, maar je moet meer gevarieerde prikkels bieden om je hamster gelukkig te houden.
'Een slapende hamster moet je nooit wakker maken' wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem.
Hamsters stinken niet, omdat ze zichzelf goed schoon houden. Zorg voor een dikke laag bodembedekking en maak de kooi niet te vaak schoon. In een schone omgeving probeert een hamster meer zijn geur achter te laten. Als een hamster toch stinkt, kan hij zich wassen in chinchilla zand, nooit met water.
Hamsters kunnen het snel te warm of te koud krijgen. Heel belangrijk is dat de hamsterkooi nooit in direct zonlicht wordt geplaatst, niet in de buurt van de verwarming, haard of ventilator staat, niet in een badkamer wordt geplaatst of op plaatsen waar het vochtig is of waar het tocht.
Hamstergeluiden bij conflicten met andere hamsters
Hamsters kunnen erg onverdraagzaam naar soortgenoten zijn. Voordat het tot een echte confrontatie komt, maken de hamsters eerst geluid. Een dreigende houding waarbij de hamster blaast betekend oppassen! De hamster geeft met dit geluid aan tot hier en niet verder.
Geef veel aandacht en praat gerust tegen hem. De hamster verwennen met een speciaal snoepje mag best en is in die eerste week ook goed om te doen. Wanneer u er tegelijkertijd bij praat, zal hij ook uw stem gaan herkennen. Een hamster kunt u het best zelf op uw hand laten klimmen; zo laat hij zich makkelijk oppakken.
Een dwerghamster eet ongeveer 6 gram voer per dag. Voor een goudhamster ofwel Syrische hamster houden we ongeveer 10 gram per dag aan. Het is belangrijk om elke dag vers voer aan hamsters te geven in ongeveer de hoeveelheid dat een hamster per dag opeet. Ze leggen van nature een voorraad aan voedsel aan.
Hamsterkooi: meer dan 80 producten vanaf €24.99!
Dit overmatig plassen gaat ook gepaard met overmatig drinken en je zal het drinkwater waarschijnlijk vaker moeten bijvullen. Dit is een potentieel teken dat je knaagdier diabetes heeft. Overigens hoeft veel drinken en plassen niet altijd op diabetes te wijzen, het kan ook duiden op een probleem met de nieren.
Een hamster koop je bij een fokker, in een dierenwinkel of je adopteert er een bij een asiel of knaagdierenopvang. Kies een verkoper bij wie de dieren er gezond uitzien, het verblijf en het water proper zijn, alle dieren voldoende ruimte hebben en er veel schuilplaatsen en speelgelegenheden zijn in het verblijf.