Als je naar een gebied gaat waar dagelijks gebruik van malariatabletten niet nodig is, dan wordt in sommige gevallen een kuur ter behandeling van malaria meegegeven bij de GGD. Dit heet een 'noodbehandeling'.
Malaria kan worden voorkomen door je te beschermen tegen muggenbeten en, in gebieden met een hoog risico, preventief antimalariamiddelen te slikken. Inenten is dus nog niet mogelijk. Bij een zeer laag risico kan geadviseerd worden uitsluitend antimuggenmaatregelen te nemen en dan geen antimalariamiddelen te slikken.
Als u vermoedt dat u malaria heeft, moet u direct contact opnemen met uw huisarts of een arts in de buurt. Verder is het beter dat u voorkomt dat u gestoken wordt door de malariamug.
De vroege verschijnselen van malaria zijn koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn. De koorts is niet altijd hoog en gaat niet altijd gepaard met rillen. Een malaria-aanval kan erg op griep lijken. Verder kunnen diarree, braken en hoesten met kortademigheid voorkomen.
Maak altijd de hele kuur van dit medicijn af voor maximale bescherming. Als u te vroeg stopt met het gebruik van dit medicijn dan loopt u het risico alsnog malaria te krijgen. Het duurt namelijk 7 dagen voordat alle parasieten zijn gedood, die mogelijk na een beet van een besmette mug in uw bloed terecht zijn gekomen.
Ook als u de medicijnen tegen malaria trouw slikt, dan nog kunt u malaria krijgen. Heeft u een grieperig gevoel tijdens uw reis of zelfs enkele maanden na thuiskomst. Ga naar een plaatselijk arts of bel uw huisarts als u al thuis bent. Vertel dat u in een malariagebied bent geweest.
Na een week of twee wordt Lariam voordeliger en hoe langer je weg gaat hoe groter uiteraard het verschil. Studies hebben uitgewezen dat Malarone zo'n 98% effectief is als malaria preventie, wat gelijk is aan lariam of doxycycline.
Malaria komt alleen voor in bepaalde (sub)tropische gebieden in Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. Het risico is hoog in de rode gebieden. In de oranje gebieden is het risico matig en afhankelijk van de precieze locatie (stad of platteland), de activiteiten, de verblijfsomstandigheden en de duur van het verblijf.
De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is 10 tot 14 dagen, meestal tussen de 7 en 14 dagen. Maar dit is per soort malaria verschillend. Soms duurt het wel enkele weken tot maanden voordat iemand ziek wordt.
De gevaarlijkste is 'malaria tropica', die binnen enkele dagen dodelijk kan zijn. Behandeling in een vroeg stadium is noodzakelijk.
Klachten kunnen beginnen vanaf 8 dagen na infectie door een muggenbeet. Malaria is goed te behandelen, als het tijdig wordt vastgesteld.
Noodbehandeling malaria
Als je naar een gebied gaat waar dagelijks gebruik van malariatabletten niet nodig is, dan wordt in sommige gevallen een kuur ter behandeling van malaria meegegeven bij de GGD. Dit heet een 'noodbehandeling'.
diarree; braken; hoesten met kortademigheid; griep: Vaak doet malaria zich in het begin voor als een grieperig gevoel met hoofdpijn zonder duidelijke koorts.
Malaria komt vooral voor in tropische en subtropische gebieden, op plekken waar het warm en vochtig is. Er zijn bijvoorbeeld malaria-gebieden in West-, Centraal-, Oost- en Zuid-Afrika, Zuid-Oost-Azië en Zuid-Amerika.
Het malariarisico is hoog in heel het land, inclusief de nationale parken, de hoofdstad Dar es Salaam, de eilanden Zanzibar, Pemba en Mafia. We raden muggenwerende maatregelen aan van de schemer tot de ochtend in combinatie met de inname van malariatabletten.
Als je gestoken wordt door een malariamug, komt de parasiet in je bloed.Vervolgens vermenigvuldigen ze zich eerst in je lever en daarna in je rode bloedcellen. De parasieten kun je niet zien met het blote oog. Ook de malariamuggen zelf zijn erg klein en ze maken bijna geen geluid, waardoor je ze niet goed hoort.
Conclusie. Plasmodium malariae is het minst vaak verwekker van malaria, maar kan zich levenslang handhaven in het bloed. Het is mogelijk deze parasiet over te dragen via bloedtransfusie, zelfs wanneer primaire besmetting enkele jaren geleden is opgetreden, zoals de hier beschreven casus laat zien.
Neem elke dag 1 dosis. Ga hiermee door tot 7 dagen nadat u weer uit het gebied bent vertrokken. Het gebruik bij aanval van malaria: de kuur bestaat uit een hoge dosis gedurende 3 dagen. Doe ook altijd uw best om muggenbeten te voorkomen (bedekkende kleding, DEET, klamboe).
Neem één tablet per dag. Start één dag voor aankomst in het malariagebied ga door tot en met zeven dagen na het verlaten ervan. Neem de tablet bij een vetrijke maaltijd of samen met een melkdrank. Neem het elke dag op hetzelfde tijdstip.
De meest gangbare medicijnen van het moment zijn Lariam en Malarone. Van Lariam zijn bijwerkingen bekend als depressieve gevoelens en slecht slapen. Lariam gebruik je een keer per week maar omdat er steeds meer resistente muggen zijn voor dit middel is de combinatie met Malarone aan te bevelen.
Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet (Plasmodium). Die infecteert de rode bloedcellen van het lichaam, waardoor ze stukgaan. De parasiet wordt overgedragen op de mens via de steek van een bepaalde muggensoort: de Anopheles-mug of malariamug.
Als je (nog) geen symptomen hebt, maar je wil controleren of je de parasiet opgelopen hebt, kun je deze test doen vanaf ongeveer 15 dagen na mogelijke infectie. Tot 6 maanden na mogelijke infectie is malaria aantoonbaar in het bloed (de incubatie tijd van malaria is 7 tot 14 dagen).
In haast alle safari-gebieden in Afrika dient u malariatabletten te slikken. Malarone of Lariam zijn de meest gangbare. Dat geldt zeker voor Tanzania, Zambia en Botswana.