Spel- en speelgoedtips voor baby's van 10 tot 12 maanden. Je baby vindt het heerlijk om samen met jou muziek te maken. Probeer eens wat kleine muziekinstrumentjes te maken, zoals schudden met bekers waar rijst in zit. Ook een armband met belletjes doet het vaak goed, of met pollepels op pannen slaan.
Wat vindt de baby het heerlijk om dingen te pakken! Nu kan hij, zittend, kruipend of staand op zijn benen, gemakkelijk alles aanraken wat binnen zijn bereik ligt. Om hem daarin te begeleiden en te voorkomen dat hij zich volop op je spullen stort, kies je best voor speelgoed dat de fijne motoriek bevordert.
Temperament is de primaire, aangeboren manier waarop je baby reageert op haar omgeving. Het karakter van je baby wordt gevormd door haar temperament en haar omgeving. Een karakter is dus niet aangeboren, maar moet zich nog ontwikkelen. Het karakter groeit vervolgens door de jaren heen uit tot de persoonlijkheid.
Geef je baby de kans om zichzelf te vermaken, wissel samen spelen af met alleen spelen. Vanaf een maand of zes is alles wat rinkelt en rammelt mooi speelgoed. Ook een (plastic) babyspiegel is leuk. Communicatie blijft erg belangrijk: gekke gezichten trekken, samen in de spiegel kijken, praten, zingen, etc.
Herkennen van het 8-10 maanden sprongetje
Je merkt dit vooral bij baby's die nog niet goed in staat zijn om zichzelf in slaap te krijgen. Typische kenmerken zijn 's nachts vaker wakker worden, 's ochtends vroeger ontwaken of verzetten tegen de slaapjes overdag. Grote kans dat het 8 maanden sprongetje aan de gang is.
In totaal slapen baby's van 10 maanden ongeveer 14 uur per 24 uur. 's Nachts slaapt je baby de meeste uurtjes en waarschijnlijk kan hij al iets van 11 tot 12 uur achter elkaar slapen (jippie!). Je baby slaapt overdag 2 keer. De dutjes duren tussen een uur en anderhalf uur. Gemiddeld dan hè.
Ondanks dat kinderen zich bijna als vanzelf ontwikkelen, kan zelfs een pasgeboren baby zich nog wel eens vervelen. Kinderen leren sneller in een omgeving waarin zij worden uitgedaagd en spelletjes spelen samen met papa of mama is natuurlijk extra leuk.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Als je merkt dat je kindje in zijn eigen wereld aan het spelen is, laat hem dan ook. Neem langzaam langer afstand. Laat je kind dus eerst eens 5 minuutjes zelf spelen, dan 10 minuten en zo steeds iets langer, op het tempo van je kind en niet langer dan dat jij merkt dat voor hem veilig voelt.
'Pittige kinderen' zijn snel verdrietig of flink boos, komen vaak in 'opstand', hebben moeite met nee' en 'moeten'. Deze kinderen kunnen bazig, koppig en dwingend zijn. Ze willen graag bepalen hoe dingen gaan en hebben behoefte aan de regie nemen. Ze zijn vaak niet flexibel wat kan leiden tot een uitbarsting.
Hij laat zich minder beïnvloeden door anderen en is gemotiveerd om iets te bereiken. Vaak kan je kind ergens helemaal voor gaan. Ze kunnen zich goed uiten en laten van zichzelf horen. Ook zijn temperamentvolle kinderen vaak creatief in het bedenken van oplossingen om hun doel te bereiken.
Sommige baby's kunnen al met 10 maanden echt loslopen, anderen doen het later. Het duurt ongeveer 4 maanden vanaf het moment dat je kind gaat staan en langs de rand gaat lopen, tot het moment dat je kind losloopt. Maar het kan ook langer duren. De meeste kinderen kunnen rond 18 maanden loslopen.
Je kind gaat je vertrouwen als je het liefde geeft, contact maakt en goed reageert op zijn of haar behoeften. Er ontstaat dan een band tussen jullie. Dat wordt ook wel hechting genoemd. Een goede hechting is niet vanzelfsprekend.
Je baby geeft je een kusje
Voorzichtig buigt je baby'tje dan het hoofdje richting jouw gezicht en raakt die met zijn/haar voorhoofd of wangetje aan.
Liedjes zingen en oogcontact
Niet alleen dreumesen en peuters vinden het heerlijk om aandacht te krijgen. Ook baby's genieten volop van spelletjes en situaties met hun ouders. Doordat een baby veel verzorging nodig heeft, geef je hem automatisch al veel aandacht.
Extreem waakzaam – altijd aan het observeren, al kort na de geboorte. Er is al snel sprake van oogcontact. Heeft minder slaap nodig dan de meeste baby's. Wanneer de baby wakker is, heeft zij bijna continu prikkels nodig.
Echt lachen
Als je baby ongeveer vier tot vijf maanden oud is, gaat hij of zij echt schaterlachen. Het leukste geluid wat er is, dat kun je niet vaak genoeg horen! Je kunt je baby laten lachen door hem of haar te kietelen, knuffelen, rare geluiden te maken of rare bekken te trekken.
Het spel. Houd je baby vast met zijn ruggetje richting de grond en ondersteun hem goed. Laat hem nu door de kamer vliegen en maak mooie soepele bewegingen van hoog naar laag, laag naar hoog en loop ondertussen de kamer door. Je maakt het nog leuker voor je baby als je er ook geluid bij maakt.
Je kunt 2 à 3 flesvoedingen per dag geven, van 200 ml melk per voeding. Dit is een richtlijn. Neem voor persoonlijk advies over de frequentie en hoeveelheid melk contact op met het consultatiebureau. Wanneer je kleintje genoeg heeft gehad, geeft je baby dat zelf aan.
Baby wil niet slapen 9-10 maanden
Als hij of zij eenmaal staat weet hij of zij alleen nog niet goed hoe weer te gaan liggen, waardoor je ook vaker eruit zal moeten in de nacht. Deze slaapregressie tussen 9-10 maanden vindt meestal tussen sprong 6 (categorieën) en 7 (opeenvolgingen)plaats.