Met ventileren komt er koudere lucht naar binnen. Maar deze is wel droog (ook al regent het buiten). Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Dus hoef je minder te stoken.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
Als de lucht vochtig is, voelt warmte eerder drukkend aan dan wanneer de lucht droog is. Dat komt omdat koeling door verdamping bij hoge luchtvochtigheid bemoeilijkt wordt.
De ideale vochtigheid ligt rond de 40-50%, zeker in de slaapkamer. De vochtigheidsgraad is er echter vaak veel hoger omwille van de indeling van het huis. Vaak is de slaapkamer direct verbonden met de badkamer of doucheruimte.
Wanneer de luchtvochtigheid onder de 40% zakt, kun je last krijgen van droge en geïrriteerde ogen. Als dit te lang aanhoudt, kun je ook last krijgen van een droge huid, schrale lippen, hoofdpijn, concentratieproblemen en hevige vermoeidheid. Het is ook voor de woning belangrijk dat de luchtvochtigheid optimaal is.
De waarde voor luchtvochtigheid is dus afhankelijk van de temperatuur en de hoeveelheid vocht in de lucht. Dit is dan ook de reden dat de lucht in de winter veel droger is dan in de zomer. Droge lucht is op den duur niet gezond. De slijmvliezen drogen uit en het lichaam verliest vocht.
Een hygrometer geeft de relatieve luchtvochtigheid aan in procenten. Als de waarde tussen 40 en 60 procent ligt, dan zit je goed. Als je te hoog of juist te laag zit, dan kan het zijn dat je de lucht moet bevochtigen of juist minder vochtig moet maken, afhankelijk van de situatie.
Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan tot vervelende vochtproblemen leiden: vochtplekken, ongedierte, muffe geurtjes, … Met een lucht ontvochtiger kan je de luchtvochtigheid makkelijk op peil houden. Het verwijdert het overtollige vocht uit de lucht en creëert zo een beter binnenklimaat.
Als de relatieve luchtvochtigheid 100% bereikt, zal de onzichtbare waterdamp neerslaan in druppels. Er ontstaat dan mist, dauw of rijp. In kamers zal de relatieve vochtigheid bij de ramen, waar het vooral 's winters kouder is, hoger zijn dan in het midden van de kamer.
Luchtvochtigheid <40% veroorzaakt lichamelijke klachten
De ogen, huid en slijmvliezen van de luchtwegen staan in permanent contact met de omgevingslucht. Ze vormen een belangrijke barrière tussen de binnenkant van het lichaam en de microben en ziekteverwekkers die in de lucht zweven.
Een luchtbevochtiger in je slaapkamer zorgt voor een betere gezondheid en slaap. Dit doet het apparaat door droge lucht aan te pakken en de luchtvochtigheid op aangenaam niveau te houden. Veel huizen hebben te maken met te droge lucht. Dit heeft impact op je gezondheid en leidt tot vervelende klachten.
Een luchtbevochtiger kan bijzonder effectief zijn voor de behandeling van droge huid, ogen, neus, keel en lippen. Ze kunnen ook de symptomen van griep of verkoudheid verlichten. Let wel op: overmatig gebruik van een luchtbevochtiger kan echter mogelijk ademhalingsproblemen verergeren.
Droogte treft vooral de ogen, huid en slijmvliezen. Het veroorzaakt klachten zoals brandende ogen, knipperen, wazig zien, jeuk op de huid, eczeem tegen droge huid, bloedneuzen en droge hoest. Ziekten worden overgedragen door verschillende pathogene micro-organismen - vooral virussen, bacteriën en schimmels.
Het kwik daalt, dus in de meeste huishoudens wordt weer flink gestookt. Maar een loeiende verwarming kan voor een behoorlijk droge lucht in huis zorgen. Het gevolg? Een kriebelende keel, droge ogen en zelfs hoofdpijn.
Een waterbakje aan de verwarming: bron van schimmels en bacteriën. Een aantal waterbakjes aan de verwarming hangen kan de luchtvochtigheid inderdaad enigszins verhogen, doordat er dan water verdampt. Het effect is echter minimaal. Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Twente in Enschede uitgezocht.
Luchtontvochtigers kunnen een stand 'continu ontvochtigen' hebben. Deze stand kan men gebruiken als men een paar uur, bijvoorbeeld 4 tot 7 uur, achter elkaar de luchtdroger wil laten werken om bijvoorbeeld was te drogen. Daarna zet men de luchtontvochtiger uit en laat deze een aantal uren rusten.
Een ontvochtiger gebruiken
Een draagbare ontvochtiger kan 160 kilowattuur per maand (kWh) verbruiken. Dat is meer dan een koelkast. Maar wel veel minder dan de gemiddelde airconditioner. Die gebruikt al vlug zo'n 300 kWh per maand.
De nadelen van chemische luchtontvochtigers zijn de beperkte capaciteit, het blijvend moeten vullen met chemicaliën en de milieubelasting en kosten van afvalverwerking. Een eenvoudige variant vaak gebruikt in koelkasten om de luchtvochtigheid te laten dalen is een bakje met kattenbakkorrels.
Plaats het toestel zo centraal mogelijk.
Niemand zal een luchtbevochtiger snel in het midden van de ruimte plaatsen, maar plaats de luchtbevochtiger niet in een hoekje of achter/onder een ander meubelstuk. Zorg ervoor dat er minstens 20 cm afstand is van de muur of andere objecten.
Weather Pro vind ik de beste weer app (IOS + Android). Daar staat de luchtvochtigheid bovenaan (Rel. vocht.): Op deze apps zie je de luchtvochtigheid van BUITEN dus.
De luchtvochtigheid moet tussen de 40 en 60% zijn. Een goede luchtreiniger vermindert de belasting van uw longen met allergenen, zoals pollen, huisstof en bacteriën of schimmels. Vooral schimmels komen in de warme en vochtige zomers veel voor in de lucht.