Oxidatie is simpel gezegd een reactie die ontstaat wanneer een stof in aanraking komt met zuurstof. Denk hierbij aan een appel die na het doorsnijden van de schil (de beschermlaag) in aanraking komt met zuurstof en bruin wordt. Bij dit proces (oxidatie) ontstaan vrije radicalen die celschade in ons lichaam veroorzaken.
Oxidatie treedt op wanneer de toevoeging van zuurstof een chemische stof verandert. Neem bijvoorbeeld een appel. Iedereen weet dat zuurstof er snel voor zorgt dat een gesneden appel bruin wordt. Zuurstof kan binnen enkele dagen roestvorming op sommige metalen veroorzaken.
Wat is oxidatieve stress? Oxidatieve stress wordt veroorzaakt door UV-straling in zonlicht of door luchtvervuiling. Hierdoor komen vrije radicalen in het lichaam.
Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.
Oxidatie is een geheel natuurlijk proces. Hierbij beschadigen zogeheten vrije radicalen lichaamscellen. Ook kunnen deze agressieve stoffen de celdeling ontregelen. Op termijn kan oxidatie mogelijk hart- en vaatziekten of kanker als gevolg hebben.
Oxidatie is een normaal proces dat in het lichaam plaatsvindt. Het kan helpen bij het bestrijden van ziekteverwekkers en vermindert zo het risico op infecties . Oxidatieve stress ontstaat wanneer er een onevenwicht is tussen vrije radicalen en antioxidanten in het lichaam. Oxidatieve stress kan negatieve effecten hebben op het lichaam.
Roest verwijderen met huishoudelijke middelen
Azijn is behoorlijk zuur en die zuren bijten door de roest heen. Limoen en zout. Strooi wat zout over de verroeste delen om het daarna te besprenkelen met limoen- of citroensap. Het ruwe zout en de zuren van de citrusvrucht lossen roest op.
Astaxanthine is afkomstig van de bloedregenalg en behoort tot de carotenoïde familie. Deze rode alg groeit in wateren zoals meren en vijvers, maar komt ook voor in het Arctisch zeegebied. De astaxanthine uit dit algje wordt ook wel de krachtigste antioxidant uit de natuur genoemd en noemt men ook wel 'Het Rode Goud'.
Kleine fruitsoorten zijn het rijkst aan antioxidanten, vooral bessen: bosbessen, braambessen, veenbessen, aardbeien en frambozen. De versheid van het fruit dat je eet is van essentieel belang voor een goede opname van hun antioxidanten. Droge vruchten zijn ook rijke bronnen, denk maar aan droge pruimen en abrikozen.
We kunnen vitamine D dan ook zien als een van de eerste natuurlijke antioxidanten uit niet-plantaardig voedsel.
Een dieet met veel antioxidanten kan het risico op veel ziekten (waaronder hartziekten en bepaalde vormen van kanker) verminderen. Antioxidanten vangen vrije radicalen op uit de lichaamscellen en voorkomen of verminderen de schade die door oxidatie wordt veroorzaakt. Het beschermende effect van antioxidanten wordt wereldwijd nog steeds bestudeerd.
Kan ik ook teveel antioxidanten binnen krijgen? Ja. Ook teveel van iets goeds kan giftig zijn. En als je te hoge concentraties antioxidanten binnenkrijgt, verstoor je het evenwicht tussen vrije radicalen en antioxidanten in je lichaam.
Zoals eerder vermeld, veroorzaken vrije radicalen en oxidanten in overmaat een fenomeen dat bekendstaat als oxidatieve stress; dit is een schadelijk proces dat een negatieve invloed kan hebben op verschillende cellulaire structuren, zoals membranen, lipiden, eiwitten, lipoproteïnen en desoxyribonucleïnezuur (DNA) [16–21].
De oorzaak van oxidatie is simpel. Oxidatie ontstaat wanneer een atoom, een molecuul of zelfs een ion in contact komt met zuurstof . Wanneer dit gebeurt, draagt het elektronen over en verandert het om een stabielere structuur in zijn elektronenschillen te krijgen.
Oxidatieve stress vindt plaats wanneer de balans tussen vrije radicalen en antioxidanten in je lichaam verstoord raakt. Als er meer vrije radicalen zijn dan dat je lichaam met antioxidanten kan neutraliseren, kan dit leiden tot schade aan cellen.
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.
Groene thee en zwarte thee, zoals earl grey, zijn goed voor de gezondheid en bevatten bioactieve stoffen zoals flavonoïden (antioxidanten).
Van aardbeien en bramen tot veenbessen en bosbessen, deze vruchten zijn bijzonder krachtig in antioxiderende en ontstekingsremmende activiteit. Samen met vezels en vitamine C bevatten bessen fytochemicaliën van plantpigment, zoals anthocyanines en ellaginezuur, die mogelijk de oorzaak zijn van hun gezondheidsvoordelen.
Vitamine C is de bekendste vitamine en is ook een belangrijke antioxidant. Daarnaast is het een goede vitamine om te gebruiken naast andere antioxidanten. Zink is een mineraal dat het lichaam nodig heeft voor de aanmaak van lichaamseigen antioxidanten.
Astaxanthine kan de bloedstolling beïnvloeden, dus kan het een interactie veroorzaken met bloedverdunnende medicijnen zoals warfarine, clopidogrel en aspirine. Het kan ook interageren met medicijnen die worden gebruikt om de bloedsuikerspiegel te verlagen, zoals metformine en insuline.
Oxidatie kan niet echt worden voorkomen, maar het proces kan aanzienlijk worden vertraagd door het gebruik van antioxidanten . Antioxidanten zijn verbindingen die het oxidatieproces onderbreken door bij voorkeur te reageren met het vetradicaal om een stabiel radicaal te vormen dat niet snel reageert met zuurstof.
Het oxidatieproces in het lichaam is feitelijk een langzaam verbrandingsproces en het is enerzijds onmisbaar, aangezien zuurstof nodig is voor de verbranding van voedingsstoffen, om zo energie en warmte te kunnen genereren. Anderzijds komen er door de oxidatie in ons lichaam schadelijke vrije radicalen vrij.
Om geoxideerd aluminium, koper of roestvrij staal schoon te maken, heeft u een vloeistof op zuurbasis nodig. Levensmiddelen zoals azijn, citroensap, bakpoeder of cola, opgelost in heet water, werken al erg goed. Behandel de metalen oppervlakken met een gulle hoeveelheid van de hete vloeistof.