Glascorrosie is een onomkeerbare beschadiging. Het ontstaat als het oppervlak van het glas aangetast wordt. Een slechte glaskwaliteit, extreem zacht water in de vaatwasser, hoge temperaturen en lange programma's zijn allemaal bepalende factoren bij het ontstaan van glascorrosie.
Glascorrosie is niet meer te verwijderen, maar gelukkig wel te voorkomen. Glascorrosie ontstaat gelukkig niet bij elk type glas. Let er bij de aanschaf van servies dus even op of het glas vaatwasserbestendig is. Zo niet, dan kan je die glazen beter met de hand afwassen.
Aanslag op glaswerk kan in de vaatwasser ontstaan door kalk of glascorrosie. Een eenvoudige manier om de oorzaak te bepalen is om er een druppel witte azijn op uit te wrijven. Als de waas verdwijnt, dan gaat het om kalkaanslag. Heeft de witte azijn geen effect, dan hebben we te maken met glascorrosie.
Kalkaanslag en glascorrosie
Bij kalkaanslag verdwijnt of verschuift de witte waas. Gebeurt er niets, dan gaat het om glascorrosie. Vaak ziet het eruit als een doffe of witte aanslag, maar je kunt ook gekleurde, regenboogachtige vlekken, strepen of krassen in het glas zien.
Ook toepasbaar op vazen, bierglazen, theeglazen en de tegels in de badkamer. Met een beetje azijn kun je dus eenvoudig je wijnglazen kalkvrij schoonmaken. Maar het werkt net zo goed op bierglazen, theeglazen of een glazen vaas. Ook daarin kan kalk vormen.
Stap 1: Vul de wasbak of een teiltje met warm water. Stap 2: Giet een schep Driehoek soda in het water. Stap 3: Laat de doffe glazen even in de teil of wasbak liggen en was ze vervolgens af met het sodasopje. Gebruik gerust een schuursponsje of afwasborstel.
Vul elk glas eerst met een laagje soda. Giet er vervolgens een bodempje schoonmaakazijn bij. Laat dit een nachtje staan. Spoel het glas goed uit en wrijf het vervolgens met een schone doek goed schoon.
U kunt dit doen door met uw vinger een drupje witte azijn over het glas te wrijven. Verdwijnt de witte waas, dan gaat het om kalkaanslag, maar verdwijnt het niet dan gaat het om slijtage.
Doffe of witte glazen kunnen op twee manieren worden veroorzaakt: kalk of glascorrosie. Om onderscheid te maken tussen deze oorzaken kun je witte azijn gebruiken. Dit helpt tegen kalk. Als je een druppel witte azijn uitwrijft over het glas en de aanslag verdwijnt, kun je er dus vanuit gaan dat het kalkaanslag is.
Vaatwasser reinigen met soda
Baking soda is een prima middel om de vaatwasser weer lekker fris mee te maken. Gebruik hiervoor een theelepel soda en doe dit in het zeepbakje. Draai vervolgens een wasprogramma op de hoogste temperatuur om de vaatwasser van binnen goed te reinigen.
Aanslag op ramen kun je weg krijgen door ze te boenen met warm water en azijn. Vul een plantenspuit voor de helft met water en voor de andere helft met azijn (of een hogere concentratie wanneer de aanslag erg heftig is). Spuit de oplossing op de ruiten en laat het intrekken.
Neem een schijfje citroen. Verwijder de pitjes en plaats de verse citroen in de bestekbak of in het bovenste rek. U zult nu merken dat de vaatwasser veel frisser gaat ruiken. Het citroenzuur uit de verse citroen geeft uw vaat en vooral de glazen meer glans.
Schoonmaken met schoonmaakazijn
Vul een bakje met schoonmaakazijn en laat het vervolgens meedraaien met een normale wasbeurt. Voor extra grondige reiniging kunt u een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser spuiten en hem laten draaien op de heetste temperatuur. Doe dit in een lege vaatwasmachine.
Oorzaak: Teveel spoelglansmiddel of te veel afwasmiddel kan witte strepen of een blauwachtig aanslag op glazen en kookgerei veroorzaken.
Over het algemeen kan het verstandig zijn om 1 à 2 keer per jaar de vaatwasser te ontkalken. Afhankelijk van waar je woont kan het verstandig zijn om dit vaker te doen. Zoals gezegd komt de kalk uit het water dat de machine gebruikt tijdens het afwassen.
Zout in de vaatwasser voorkomt witte aanslag op je vaat. Vaatwaszout werkt als waterontharder van de vaatwasser. Een vaatwasser heeft zacht water nodig zodat glaswerk glanzend, schoon en vlekvrij eruit komt.
Geen zorgen, zelfs dure wijnglazen kunnen gewoon in de vaatwasser! Zorg ervoor dat je aan het einde van het wasprogramma de deur van de vaatwasser opent om de stoom te laten ontsnappen. Stoom kan nogal agressief zijn voor fijne wijnglazen en kan er op termijn voor zorgen dat je glazen mat uitslaan.
Als de vaatwasser niet goed schoon is na gebruik, dan wordt dit meestal veroorzaakt door vetresten of kalk. Je kunt dit probleem echter heel goed verhelpen door gebruik te maken van huishoudsoda, een professioneel ontvettings- of ontkalkingsmiddel of een kop azijn.
Om dit te voorkomen kunt u een scheutje melk toevoegen aan de thee. Melk bevat een eiwit dat de verkleuring en beschadiging van de tannine tegengaat. Het drinken van voldoende water na een kop thee, kan de schade ook beperken doordat u de tannine in uw mond wegspoelt.
Ook alternatieve schoonmaakmiddelen zijn geschikt om de vaatwasser mee te ontkalken. Je kunt hiervoor azijn of soda gebruiken. Draai ook in dit geval een lege vaatwasser en voeg een kopje schoonmaakazijn of soda toe op de bodem. Laat vervolgens het heetste programma draaien.
Toch raden wij het niet aan om Dreft te gebruiken als reinigingsmiddel voor ramen wassen en dat brengt ons bij de nadelen. Dreft is zeer geconcentreerd en je hebt er veel water bij nodig om het te verdunnen. Voor de ramen buiten is een beetje knoeien met water geen probleem maar voor binnen niet altijd handig.
Dit kan verholpen worden met een glas- of keramiek-polijstmiddel (o.a. Clean-X), maar is ook met een vloeibaar schuurmiddel zoals van het merk Cif, Jif, Vim of Perfect, simpel op te lossen. Wel moet de ruit geheel ontdaan zijn van eventueel vuil/zand om krassen te voorkomen, en dan stevig poetsen.
Verweerd glas is glas dat is voorzien van bijvoorbeeld vlekken die er met geen enkele mogelijkheid vanaf te krijgen zijn. U heeft het op verschillende manieren geprobeerd en alle denkbare schoonmaakmiddelen in de strijd gegooid, toch gaat het niet weg. Vaak ontstaat verweerd glas door slecht onderhoud.