Vermijd niet-gepasteuriseerde, rauwmelkse zachte kazen zoals sommige soorten brie en kaasjes rechtstreeks van de boerderij. Je kunt beter ook geen rauwe eieren en rauw of half rauw vlees en rauwe vis eten, omdat hierin bacteriën kunnen voorkomen die schadelijk zijn voor je baby.
Er gebeurt veel in je lichaam in het 1e trimester, geen wonder dat je je enorm moe kan voelen.Ook zijn veel vrouwen misselijk in het eerste trimester. Het helpt om vaak kleine beetjes te eten, voor het opstaan een cracker te eten en daarna rustig op te staan.
Risico's van zwanger tillen en bukken
Er wordt beweerd dat gedurende de zwangerschap zware fysieke inspanning zoals trekken, duwen, tillen of bukken nadelig kan zijn. Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt.
Ook op je rug slapen tijdens de zwangerschap is in principe veilig, maar kan richting eind van de zwangerschap zorgen dat je duizelig en misselijk wordt', weet ze. 'Het gewicht van je baby drukt dan op je grote lichaamsader, waardoor je bloed minder goed naar je hersenen stroomt.
Als je dan toch iets moet tillen of dragen houdt je dan aan volgende algemene richtlijnen. Til aan het begin van je zwangerschap altijd in één handeling en niet meer dan 10 kilo. Na de 20e zwangerschapsweek til je niet meer dan 10 keer per dag maximaal 5 kilo.
Vanaf de derde maand van de zwangerschap vormt blootstelling aan ioniserende straling vooral een risico voor de ontwikkeling van de hersenen. De periode tussen de 8e en de 15e week (derde en vierde maand) is vooral kritiek. In die periode zullen de zenuwcellen zich vermenigvuldigen en hun plaats in het brein innemen.
Eerste trimester
Je borsten bereiden zich voor op de melkproductie. Door het groeien van de baarmoeder kan je buikpijn krijgen, dit voelt als menstruatiekramp. Deze pijn is normaal. Als de buikpijn steeds erger wordt of je krijgt bloedverlies, neem dan meteen contact met ons op.
De eerste twaalf weken zijn cruciaal
De eerste twaalf weken van je zwangerschap zijn cruciaal, omdat de belangrijkste organen van de baby zich in deze fase ontwikkelen. Het zenuwstelsel wordt aangelegd tussen de vijfde en zevende week van je zwangerschap, het hartje klopt al na ongeveer vijf tot zes weken.
In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken.
Gelukkig mag je erg veel kaas eten tijdens je zwangerschap. Er is eigenlijk maar 1 regel waar je je aan dient te houden. Zachte kaasjes, als camembert en brie moeten gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk.Harde kazen als Boerenkaas mag je altijd eten.
De vele specerijen zoals kaneel, basilicum e.d. mag je prima eten in de zwangerschap, het klopt dat dit giftig kan zijn maar dit gaat alleen op als je dit binnenkrijgt in zeer grote hoeveelheden.
Is tillen toch nodig, dan moet het minder dan 10 kilo per keer zijn. Vanaf de twintigste zwangerschapsweek mag een werkneemster maximaal 10 keer per dag maximaal vijf kilo tillen. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek mag een werkneemster maximaal vijf keer per dag maximaal vijf kilo tillen.
Het eerste trimester van de zwangerschap is ongetwijfeld het zwaarste, zeker op het werk. Vermoeidheid, misselijkheid, stress … De typische kwaaltjes maken het moeilijk om het een hele dag vol te houden.
Tijdens uw zwangerschap en tot 6 maanden na uw bevalling heeft u recht op aangepaste werktijden: extra pauzes (maximaal 1/8e deel van uw dagelijkse werktijd); regelmatige werktijden en rusttijden; een geschikte, afsluitbare ruimte om te rusten (met bed of rustbank);
Vaak duurt het nog wel even voordat er echt een buikje te zien is. Maar ben je 7 weken zwanger, dan merk je waarschijnlijk wel dat je buik opgeblazen voelt.
Kun je nu al een buikje hebben? Ja het kan zijn dat je met 5 weken zwangerschap al een klein buikje begint te zien. Maar dat is nog niet door jouw baby of doordat je baarmoeder groeit. Een buikje in het hele prille begin van je zwangerschap wordt eerder veroorzaakt door je darmen.
Je kunt als je 9 weken zwanger bent al een beginnend buikje gaan zien. Je baarmoeder zit nog diep in je bekken, maar groeit heel hard. Ook de ontwikkeling van de placenta is begonnen.
De eerste twaalf weken van de zwangerschap is de kans op een miskraam het grootst. Na de zestiende week is de kans dat de zwangerschap misgaat veel kleiner.
Eerste trimester
Het hormoonniveau stijgt en kan zorgen voor stemmingswisselingen. De borsten zijn vaak gespannen en worden groter. Door het progesteron kan de vermoeidheid zwaar toeslaan tijdens de eerste drie maanden. De misselijkheid kan optreden tot de 14de week ongeveer.
Het hormoon progesteron zorgt er in de vroege zwangerschap (dit kan dus al vanaf 4 weken) al voor dat je darmen trager gaan werken.Dit kan leiden tot symptomen van buikpijn of obstipatie. Vaak merk je deze klachten in de onderbuik, maar soms ook al wat hoger in de buik.
Rust is nodig om de baarmoeder zo min mogelijk te prikkelen. In de meeste gevallen mag u wel voor douche en toilet uit bed. Als in de loop van de opname blijkt dat de weeën afnemen, mag u meer bewegen.
Overrompel hem niet door nu naar een concert te gaan waar de muziek en de trillingen van de muziek te hard doordringen in je buik.Dat soort harde geluiden kun je vanaf nu beter vermijden.