Als u vrijgestelde goederen of diensten levert, bent u niet verplicht om een factuur uit te reiken. Als u dit toch doet, vermeldt u op de factuur dat een vrijstelling van toepassing is. Dat is niet nodig als uit de omschrijving op de factuur blijkt dat de vrijstelling van toepassing is.
Hoe ziet een factuur eruit wanneer je vrijgesteld bent van btw? De factuur dient aan dezelfde factuureisen te voldoen als een factuur met btw. Het enige verschil is dat er geen omzetbelasting in rekening gebracht wordt. Dit dien je er ook op te vermelden met de tekst 'btw vrijgesteld'.
Je hoeft je klant geen factuur te geven, maar het mag wel. Je vermeldt dan geen btw-percentage of btw-bedrag. In plaats daarvan komt de zin 'Factuur vrijgesteld van OB o.g.v. artikel 25 Wet OB'. Als je deelneemt aan de KOR hoeft je eventuele factuur niet aan de factuureisen te voldoen.
Als je vrijgesteld bent van btw reken je geen btw meer door aan je klanten en mag je ook geen btw meer aftrekken. Je hoeft dus geen btw-aangifte meer te doen. Je hoeft nergens meer rekening te houden met btw, niet op facturen, niet bij inkoop, dus dit levert tijdwinst op bij het doen van je administratie.
Vrijgestelde branches en bedrijfsactiviteiten
componisten, schrijvers, cartoonisten en journalisten. financiële diensten en verzekeringen. fondsenwervende activiteiten. gezondheidszorg.
Geef aan waar de factuur voor is: omschrijf de geleverde producten of werkzaamheden. Geef elke klant een uniek nummer: dat is makkelijk voor de verwerking in je administratie. Omschrijf de geleverde producten en werkzaamheden zo specifiek mogelijk. Geef aan welk btw tarief je in rekening brengt en wat het btwbedrag is.
Btw vrijstelling en voorbelasting
Maar zijn jouw goederen, diensten of werkzaamheden vrijgesteld van btw, dan mag dit niet. Met andere woorden: heb je een btw vrijstelling, dan mag je geen btw terugvragen over de kosten die je maakt en de investeringen die je doet voor je bedrijf.
Vrijgestelde omzet hoeft u niet aan te geven. In een aantal gevallen moet u dan toch btw-aangifte doen. Gebruik het hulpmiddel Incidentele btw-aangifte om te bepalen of dat geldt in uw situatie. Hebt u al een aangifte gekregen, dien hem dan altijd in.
Dus stel je als zzp'er een factuur op voor de door jouw geleverde diensten of prestaties, geef dan aan dat het door jou berekende bedrag is 'vrijgesteld van btw' en reken niet een btw-tarief van 0%. Het 0%-tarief geldt namelijk voor ondernemers die zakendoen met het buitenland.
Voor de btw ben je ondernemer wanneer je zelfstandig een beroep of bedrijf uitoefent, het maakt dan niet uit welke rechtsvorm je onderneming heeft. Voor je een onderneming start dien je je te melden bij de Belastingdienst. Registreert de Belastingdienst je als ondernemer voor de btw, dan ontvang je een btw-nummer.
Voordelen van de nieuwe KOR: Minder administratie: je hoeft niet meer ieder kwartaal btw-aangifte te doen; Een scherpere prijs voor je klanten: er komt geen btw meer op je tarief, waardoor je goedkoper bent voor particuliere klanten.
De KOR is geschikt wanneer je vooral werkt voor particuliere klanten of bedrijven met een btw-vrijstelling. In dat geval moet je er zeker van zijn dat je de aankomende jaren niet meer dan 20.000 euro omzet per jaar hebt, geen grote investeringen gaat doen en dat deelname financiële voordelen oplevert.
Je btw-nummer (in 2019) of je btw-identificatienummer (vanaf 2020). Een individueel factuurnummer: facturen moeten doorlopend zijn genummerd. De factuurdatum. Je (bedrijfs)naam en adres.
1. bijna totaal. 2. totaal van een onderdeel of van een afdeling.
De formule voor omzet is bij producten: afzet x verkoopprijs exclusief btw. De omzetformule voor diensten is min of meer hetzelfde: daar tel je de factuurbedragen bij elkaar op, zonder btw.
Hebt u omzet waarover u btw moet betalen, maar ook vrijgestelde omzet? Dan maakt u waarschijnlijk kosten voor zowel de belaste, als de vrijgestelde omzet. Alleen de btw voor kosten die u maakt voor belaste omzet is aftrekbaar.
De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling voor de btw. U kunt gebruik maken van de KOR als u in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet in 1 kalenderjaar hebt.
Goederen met 0% btw zijn bijvoorbeeld goederen die u levert aan een ondernemer in een ander EU land. In sommige branches en bij een aantal activiteiten hoeft u geen btw in rekening te brengen. Bijvoorbeeld in het onderwijs of als u excursies en rondleidingen verzorgt. U maakt dan gebruik van een btw-vrijstelling .
Een vrijstelling (exemptie, ontheffing) is een regel of rechtshandeling die bepaalde personen of situaties uitzondert van de toepassing van een algemenere regel: Een belastingvrijstelling geeft de sommen of situaties aan die niet belastbaar zijn.
Omdat je een kwitantie particulier stuurt, mag er geen btw over het bedrag gerekend worden. Om btw op een factuur te mogen zetten, heb je namelijk een btw nummer nodig. Je hebt als particulier doorgaans geen btw nummer. Het bedrag dat op de kwitantie wordt vermeld, is dus het bedrag dat jij zal ontvangen.
Een factuur
Enerzijds jouw adres en btw-nummer, anderzijds de gegevens van diegenen aan wie de factuur is gericht. Vermelding van goederen en/of diensten die je aan de klant geleverd hebt én de prijs ervan. Bedrag zonder btw, btw-percentage, totaalbedrag, betalingstermijn en betaalmogelijkheden.
Als een factuur niet aan de wettelijke vereisten voldoet, bestaat geen recht op aftrek van voorbelasting. Bovendien is dit ook een factuurgebrek dat is aan te merken als een verzuim, waarvoor een boete van een paar duizend euro's per onjuist factuur kan worden opgelegd.
Wat gebeurt er na 3 jaar? Uw deelname is voor een periode van ten minste 3 jaar. Wilt u ook na die 3 jaar gebruik blijven maken van de KOR? Dan hoeft u niets te doen.
KOR en inkomstenbelasting
De nieuwe KOR is een vrijstelling dus reken je geen btw meer. Dat hoef je dus niet meer op te geven. Wel is deze regeling een belastingvoordeel en gelden er bij de inkomstenbelasting ook een aantal fiscale voordelen voor (startende) ondernemers.