'Misschien een open deur, maar verse groenten zijn waanzinnig goed voor je immuunsysteem. Vooral de crucifere groenten, zoals broccoli en bloemkool. En een beetje fruit, zoals bessen vanwege hun hoge dosis antioxidanten en appels vanwege de pectine, wat enorm goed is voor de microbioom in je darmen,' tipt Ravenshear.
Gember versterkt je immuunsysteem. De combinatie van hoge concentratie antioxidanten en vitamine C in gember geven jouw immuunsysteem niet alleen een flinke boost, die verkoudheid krijg je met gember ook sneller getackeld. Komt nog bij dat gember slijmoplossend werkt en keelpijn verzacht.
Vitamine C – helpt het natuurlijk afweersysteem van je lichaamscellen tegen invloeden van buitenaf en heeft zo een positieve invloed op je immuunsysteem. Sinaasappels, (vers) sinaasappelsap, broccoli, tomaat, aardbei en rode of groene paprika zijn allemaal rijk aan vitamine C.
Aanhoudende vermoeidheid is een van de voornaamste symptomen van een verzwakt immuunsysteem. Hoewel dit ook te maken kan hebben met chronische stress of laaggradige ontsteking, gaat het bij een verminderde weerstand vaak gepaard met regelmatig terugkerende ziektebeelden of infecties.
Een goed werkend immuunsysteem kenmerkt zich door een hoge weerstand met een lage kans op ontstekingen en een goede kwaliteit van de huid. Je hebt voldoende energie en voelt je psychisch goed. Je sportieve prestaties zijn goed en je hebt geen darmklachten.
Verzwakt immuunsysteem
Je immuunsysteem is levensbelangrijk, maar kan onderdrukt of beschadigd worden. Als je een lage weerstand hebt, krijgen infectieziektes zoals griep en verkoudheid de kans om je lichaam binnen te dringen.
Naast Vitamine D, zink en selenium boost je je immuunsysteem met Vitamine C, en Omega-3 vetzuren, voor een betere weerstand. Tenslotte zijn supplementen met vitamines en mineralen voor de weerstand geen vervanging voor een gezonde levensstijl met voedzaam, gevarieerd eten, voldoende slaap, ontspanning en beweging.
Als u uw weerstand wilt verbeteren, is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Onze darmen bevatten biljoenen microben, die een sleutelrol spelen in het immuunsysteem, zoals het stimuleren van de aanmaak van T-cellen die de immuunrespons ondersteunen en auto-immuunziekten voorkomen. Een dieet met weinig vet, veel vezels, fruit en groenten helpt het aantal goede bacteriën te verhogen.
Vitamine C is een wateroplosbare vitamine. Dit betekent dat deze vitamine in het vocht van voedingsmiddelen zit en direct wordt opgenomen in je bloed. Maar als je lichaam deze vitamine op het moment dat het binnenkomt niet nodig heeft, dan gaat het teveel aan vitamine C direct met je urine je lichaam weer uit.
Als stress aanhoudt, dan blijft het lichaam flink wat cortisol aanmaken. Hierdoor wordt het immuunsysteem voor langere tijd onderdrukt wat een negatief effect heeft op de weerstand en dus op de gezondheid in het algemeen.
Uw weerstand verhogen
Zorg dat u een goede balans krijgt tussen inspanning (beweging/sport) en ontspanning (rust/slaap). Daarnaast is gezonde voeding heel belangrijk. Uw lichaam heeft voldoende vitaminen en mineralen uit voeding nodig voor uw afweersysteem.
Ook slaaptekort, te weinig lichaamsbeweging, roken en stress zijn allemaal factoren die zorgen voor een lagere weerstand. Bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld hormonen of prednison) en ziekten (bijvoorbeeld aids en kanker) zorgen ook voor een lage weerstand.
Bij een chronische immuunziekte functioneert het immuunsysteem niet goed. Er zijn grofweg vier soorten chronische immuunziekten: De afweer is te sterk en richt zich naar binnen (auto-immuunziekten zoals reuma) De afweer is te sterk en richt zich op externe factoren (allergieën, eczeem)
Patiënten met een afweerstoornis zijn vaker ziek dan anderen en deze infecties zijn soms moeilijker te genezen. Ook is er een risico dat het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt. Dit noemen we auto-immuunziekten.
In een poging om het virus te bestrijden, raakt bij een deel van de patiënten het immuunsysteem ontregeld en wordt het hyperactief. Dit leidt tot een zogenaamde 'immuunstorm'. Hierbij maakt het lichaam veel te veel immuunfactoren aan.
Citroen en grapefruit zijn je beste vrienden in de strijd tegen griep. Ze bevatten veel vitamine C én helpen je lever bij het afvoeren van gifstoffen. Bovendien bevatten ze veel antioxidanten die je immuunsysteem versterken, vooral dan in het witte gedeelte van de schil.