Leeftijd (volwassenen tussen de 50 en 60 jaar oud hebben meer kans op het Parkinson, voornamelijk door de achteruitgang in de werking van de hersenen bij het ouder worden) Stoornissen in de eiwitstofwisseling. Omgevingsfactoren (langdurige blootstelling aan bepaalde giftige stoffen zoals pesticiden)
De oorzaak van parkinson is nog niet bekend. Wel is wetenschappelijk achterhaald hoe bepaalde parkinsonismen zich ontwikkelen. Parkinson ontstaat door het afsterven van zenuwcellen in de hersenen.
De ziekte van Parkinson komt waarschijnlijk voor bij ongeveer 1 op de 100 mensen van boven de 55 jaar.
Regelmatig bewegen kan geassocieerd worden met een verminderd risico op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson of parkinsonisme. De ziekte van Parkinson is ongeneeslijk, maar medicatie kan de symptomen wel onderdrukken. Naast medicijnen speelt beweging een cruciale rol in het onder controle houden van de ziekte.
Stress kan bepaalde symptomen van parkinson verergeren. Als je stress hebt of onder druk staat, neemt het trillen bijvoorbeeld vaak toe. Wat 'onder druk staan' betekent, is voor iedereen anders.
Bij 55 jaar was de 'gezonde' levensverwachting zo'n 30 jaar, maar met de diagnose ziekte van Parkinson ongeveer 10 jaar korter (met een onzekerheid van zo'n 5 jaar naar boven en beneden). Bij diagnose op 75-jarige leeftijd was de reductie kleiner, 3 à 4 jaar bij een 'gezonde' levensverwachting van nog zo'n 12 jaar.
Er zijn geen medicijnen die de ziekte van Parkinson kunnen genezen of afremmen. Wel zijn er medicijnen waardoor u makkelijker beweegt en minder beeft. Bijvoorbeeld levodopa, pramipexol, ropinirol. De medicijnen kunnen bijwerkingen geven.
Een licht schudden van of trilling in uw vinger, duim, hand of kin (in rust) is een algemeen vroeg teken voor Parkinson. Wat is normaal? Trillen/schudden kan voorkomen na veel sporten, bij stress of na een verwonding. Ook een medicijn kan een tremor veroorzaken.
In gezonde hersenen bevinden zich grote hoeveelheden dopamine in de basale ganglia, een hersengebied dat belangrijk is voor beweging. Dit hersengebied zorgt er onder andere voor dat bepaalde bewegingen makkelijker gedaan worden, of ongewenste bewegingen juist onderdrukt kunnen worden.
Op patiëntenfora melden patiënten met de ziekte van Parkinson dat zij minder zwakte en vermindering van cognitieve stoornissen ervaren als zij vitamine D suppleren. Deze zaken komen echter ook in het algemeen bij ouderen voor.
Welke onderzoeken krijg ik naar de ziekte van Parkinson? Er is geen test die kan bewijzen dat u de ziekte van Parkinson heeft. Daarom stelt uw huisarts vragen en kijkt hij of zij hoe u beweegt. Het trillen kan bijvoorbeeld ook komen door medicijnen of een essentiële tremor.
"Tien procent van de patiënten met de ziekte van Parkinson is onder de veertig", zegt de hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen en parkinson-expert Bas Bloem. Het beeld van een oudere man, moet worden bijgesteld omdat ook jongere mensen de diagnose krijgen. Zijn jongste patiënt is 13 jaar.
Over de hele wereld zijn dat er maar liefst 10.000.000. Parkinson is een enorm ingewikkelde ziekte die ontstaat in de hersenen, maar de manier waarop de ziekte zich uit is voor geen mens hetzelfde. Het treft mannen en vrouwen, jong en oud.Ieder van hen heeft zijn of haar eigen parkinson.
GEEN oorzaak: stress en alcohol
Er is GEEN ENKEL BEWIJS dat stress Parkinson veroorzaakt. Wél verergert stress de symptomen van de ziekte.
Wind werkte als postdoc met glyfosaat, een toxische stof uit bestrijdingsmiddelen die in verband wordt gebracht met parkinson. En in haar jeugd had ze een vakantiebaantje bij een bollenkwekerij, een industrie die veel chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.
Niet alle mensen met parkinson trillen. Sterker nog, ongeveer één op de drie mensen met parkinson heeft niet of nauwelijks last van trillen.
Kom in beweging.
Beweging zorg ervoor dat er meer celreceptoren worden aangemaakt in je brein, waardoor de dopamine die er zit beter opgenomen kan worden. Dit is o.a. de reden dat bewegend leren ook zo goed werkt. Tijdens het bewegen, kan je brein meer nieuwe verbindingen leggen, maar ook de stofjes beter opnemen.
Dopamine prikkelt zowel je zenuwstelsel en werkt tevens via je bloedbanen. Een tekort aan dopamie is dus echt schadelijk. Lusteloosheid, vermoeidheid, geheugenverlies en concentratieverlies zijn symptomen van een tekort aan dopamine.
De ziekte van Parkinson is niet dodelijk, de gemiddelde levensverwachting is vrijwel even hoog als die van mensen die de ziekte niet hebben.
De spierstijfheid die optreedt bij de ziekte van Parkinson, begint vaak in de benen en de nek. De meeste mensen hebben last van stijfheid. De spieren zijn gespannen en trekken zich samen en sommige mensen ervaren naast stijfheid soms ook pijn. Bradykinesie is een van de klassieke symptomen van de ziekte van Parkinson.
Atypische parkinsonismen
Officieel is de term 'parkinsonismen' een verzamelnaam voor een aantal aandoeningen die lijken op de ziekte van Parkinson. Maar ze zijn toch anders. Parkinsonismen veroorzaken vergelijkbare klachten als parkinson.
'Beweeg regelmatig en eet gezond' is een advies dat iederéén ter harte kan nemen. Voor Parkinsonpatiënten is het echter nóg belangrijker om uitgebalanceerd voedsel te eten. Dus veel fruit, groenten en andere complexe koolhydraten zoals graan en koren en bepaalde proteïnen. Natuurlijk hoort u ook voldoende te drinken.
Andere symptomen die regelmatig voorkomen bij parkinson:
vallen en duizeligheid.
De hersenen werken door de ziekte van Parkinson minder efficiënt en moeten nu harder werken om hetzelfde resultaat te bereiken. En dit hardere werken vertaalt zich dan in vermoeidheid. Ook het verwerken van informatie is vaak trager geworden, en kost meer moeite.