Soms bevat een journal geen doi (digital object identifier), het laatste onderdeel in de bronvermelding. Dit is een uniek en blijvend identificatiemiddel voor bestanden op internet. Ontbreekt bij een journal de doi, dan vervang je deze door de weblink waarop het artikel te vinden is.
Tijdschriftartikel zonder DOI (waarbij geen DOI beschikbaar is) Geef de URL van het tijdschrift als het artikel geen DOI heeft, maar wel vanaf het internet geraadpleegd is. Een datum waarop het artikel is geraadpleegd (retrieved) is niet nodig.
Als je verwijst met een DOI, is geen aanvullende informatie over elektronische beschikbaarheid meer nodig. Als er geen DOI is, verwijs dan bij gebruik van een elektronische versie naar de URL (Uniform Resource Locator) van het tijdschrift of de uitgever van het boek of rapport.
Elektronische boeken of artikelen van wetenschappelijke uitgevers bevatten gewoonlijk een digital object identifier (of kortweg DOI).
Als een DOI ontbreekt, ga dan naar de website van CrossRef (https://www.crossref.org/). Crossref is een van de organisaties die DOI's toekent, met een focus op wetenschappelijke artikelen. Zoek het werk op via de “Search Metadata” tab. Krijg je geen resultaat, dan heeft het werk geen DOI.
Online-publicaties worden niet voorzien van een ISBN maar van een Digital Object Identifier (DOI). Het is een door de uitgever vastgelegde reeks getallen. Met behulp van dit nummer is het werk altijd terug te vinden. DOI-nummers worden gebruikt bij het citeren en bij het leggen van links op Internet.
Je gebruikt alleen de achternaam van de eerste auteur, gevolgd door “et al.”, een komma en het publicatiejaar. Een voorbeeld is: (Verstraten et al., 2020).
Veelgestelde vragen over DOIs
Hoe gebruik ik DOIs volgens de MLA-stijl? De MLA-stijl hanteert het volgende format: doi:10.1177/0269881118806297.G, Marcela Ot'alora, et al.
Wanneer er geen url wordt getoond, maar uitsluitend het nummer van de DOI, bijvoorbeeld: 10.1111/ddg. 12424, dan kunt u hier zelf een url van maken. Zet dan vóór de DOI-code altijd http://dx.doi.org/. De link komt er dan als volgt uit te zien: http://dx.doi.org/10.1111/ddg.12424.
Voor de APA-bronvermelding in de literatuurlijst van een artikel uit een wetenschappelijk tijdschrift voeg je altijd een DOI toe indien deze beschikbaar is. Als een artikel geen DOI heeft en je het hebt geraadpleegd via een database of in gedrukte versie, dan laat je de DOI weg.
Oude literatuur kan achterhaald zijn, daarom mag je geen bronnen ouder dan vijf jaar gebruiken.
Geen auteur
In plaats van de achternaam van de auteur, voeg je de eerste paar woorden van de publicatietitel toe bij de verwijzing in de tekst. Zet de titel tussen dubbele aanhalingstekens als je een artikel, webpagina of hoofdstuk uit een boek citeert.
Het is een unieke identificatie waarmee een uitgave vindbaar is voor (online) boekhandels en bibliotheken. Via dit nummer kun je ook de uitgever achterhalen, omdat een deel van het ISBN bestaat uit het 'uitgeversprefix'.
De jaargang is het aantal jaren dat het tijdschrift wordt uitgegeven, het afleveringsnummer geeft aan hoeveel tijdschriften er dat jaar al geweest zijn. Als een tijdschrift dus voor het derde jaar wordt uitgegeven en je verwijst naar het vierde nummer van dat jaar schrijf je jaargang(nummer) op als 3(4).
Wil je een gehele website als bron gebruiken, dan geef je de bronverwijzing in de tekst anders weer dan bij andere bronnen. In plaats van dat je de auteur en het publicatiejaar vermeldt, geef je als bronverwijzing van een website alleen de naam van de website weer, gevolgd door een spatie en de URL tussen haakjes.
Als je verwijst naar een webpagina of website, neem je geen bronvermelding op in de literatuurlijst. Je verwijst wel naar deze bronnen in een voetnoot. Hierbij zet je de naam van het artikel tussen enkele aanhalingstekens, gevolgd door een komma en de kortste versie van het webadres.
APA-verwijzingen in de tekst bestaan uit de achternaam van de auteur en het jaar van publicatie. Wanneer je een specifiek deel van een bron aanhaalt, moet je ook het paginanummer of het bereik opnemen in je verwijzing. Voorbeelden zijn: (Benders, 2020, p. 70) of (Ayuk, 2021, pp.
ISBN (International Standard Book Number) – Dit is een unieke code die specifiek aan boeken is toegekend en standaard op elke boekenkaft te vinden is. EAN (European Article Number) – ook wel 'streepjescode' genoemd. Dit is een uniek 13-cijferig nummer dat aan een artikel is toegekend.
Een ISBN aanvragen voor je boek is niet verplicht, maar het is zeker aan te raden. Het nummer maakt jouw boek namelijk uniek door het een unieke cijfercode en barcode te geven.
NUR code proefschrift
NUR staat voor Nederlandse Uniforme Rubrieksindeling en is een driecijferige code. Het geeft simpelweg het hoofdonderwerp van je proefschrift weer. Let op: wij kunnen alleen een ISBN aanvragen indien wij ook je proefschrift zullen drukken.
Klik op het tabblad Verwijzingen in de groep Bronvermeldingen & Bibliografie op de pijl naast Stijl en klik op de stijl die u wilt gebruiken voor de bronvermelding en bronvermelding. In documenten die betrekking hebben op sociale wetenschappen wordt meestal de stijl MLA of APA voor bronvermeldingen en bronnen gebruikt.
Ga op het tabblad Verwijzingen naar de groep Bronvermelding en klik op Bronvermelding invoegen. Klik in de lijst Categorie op de categorie die u wilt opnemen in de lijst met bronvermeldingen. Als u alle categorieën wilt opnemen, klikt u op Alles.