U betaalt een verdragsbijdrage voor uw gezinsleden van 18 jaar en ouder als u in Nederland werkt en zij in het buitenland (een verdragsland) wonen zonder eigen inkomen. Zij hebben recht op medische zorg in hun woonland op kosten van Nederland.
Declareren is het in rekening brengen van iets. Hier bedoelen we het in rekening brengen van gemaakte kosten in de zorg, oftewel het terugvragen van geld dat je aan zorg hebt of nog moet uitgegeven bij je zorgverzekeraar. Je kan zorgkosten bij je zorgverzekeraar declareren, daarom betaal je namelijk premie.
Moet een patiënt volgens de Zorgverzekeringswet een eigen bijdrage betalen? Dan moet u die ook zelf betalen. De eigen bijdrage kunt u dus niet bij ons declareren.
De Belastingdienst geeft het inkomen en vermogen aan ons door. In 2021 telt vermogen (zoals spaargeld) tot € 30.360 per persoon niet mee voor de eigen bijdrage. Dit noemen we het 'heffingsvrij vermogen'. Het vermogen boven € 30.360 telt wel mee voor de eigen bijdrage.
Uw bijdrageplichtige inkomen is het inkomen dat meetelt voor de eigen bijdrage. Het bestaat uit uw inkomen en een deel van uw spaargeld en beleggingen (vermogen). Voor de berekening van uw eigen bijdrage gebruiken wij uw inkomen en vermogen van 2 jaar geleden.
U kunt alleen declareren met uw declaratieformulier
Dan keren we de vergoeding aan u uit. Als u genoeg saldo heeft dan betalen we het hele bedrag. En soms voor een deel: maximaal tot de hoogte van uw rekeningsaldo. Wij betalen het restbedrag dan aan u uit, wanneer u weer saldo heeft.
Je kunt de rekening vervolgens indienen bij de zorgverzekeraar als je recht hebt op vergoeding uit de basisverzekering of de aanvullende verzekering. Veel tandartsen dragen de zorg voor de rekening over aan een externe organisatie die is gespecialiseerd in het factureren en innen van declaraties.
Met een zogeheten Wlz-indicatie krijgt u de benodigde zorg in een zorginstelling. Hierbij horen ook maaltijden, hulp in de huishouding en uitstapjes. Soms kunt u Wlz-zorg ook thuis krijgen. Dit is bijvoorbeeld hulp bij het aankleden en wassen.
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat iedereen kan blijven meedoen aan de samenleving en zoveel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Dit doet u in samenwerking met uw gemeente.
Zodra u zorg vanuit de Wlz ontvangt, stuurt het zorgkantoor uw gegevens naar het CAK. U hoeft zelf niets te doen. Van uw gemeente ontvangen wij uw persoonlijke gegevens zoals uw adres en burgerlijke staat. Van de Belastingdienst of UWV ontvangen wij daarna de gegevens van uw inkomen en vermogen.
Het CAK voert de regelingen uit in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) én vertaalt de wet- en regelgeving naar begrijpelijke en toegankelijke informatie. Zo bieden we onze klanten inzicht en overzicht binnen de regelingen en loketten in het zorgdomein.
U heeft 6 maanden of langer geen premie voor uw zorgverzekering betaald. Ook heeft u niet gereageerd op herinneringen van uw zorgverzekeraar. Daarom heeft uw zorgverzekeraar u bij ons aangemeld.
Om je zorgkosten online te bekijken, moet je inloggen op je persoonlijke pagina van je zorgverzekeraar. Hiervoor heb je meestal je DigiD nodig. Op je persoonlijke pagina zie je: op welke vergoedingen van je zorgverzekering je (nog) recht hebt.
Het eigen risico geldt voor de meeste zorg uit de basisverzekering. Denk aan een ziekenhuisopname, sommige hulpmiddelen en medicijnen. Vaak zijn de kosten van een ziekenhuisbehandeling lager dan het eigen risico. Je betaalt de rekening dan zelf.
Osteopathie voor kinderen en volwassenen wordt door bijna alle zorgverzekeraars vergoed onder de noemer complementaire/alternatieve geneeswijzen of beweegzorg vanuit de zorgverzekering met een aanvullende dekking. Hiervoor is het verplichte eigen risico niet van toepassing.
Als uw werkgever of uitkeringsinstantie te veel premie heeft ingehouden, dan krijgt u dat bedrag terug. Wij storten dit meestal terug naar uw werkgever of uitkeringsinstantie.
Bijzondere bijstand aanvragen
Heeft u recht op bijstand? Dan kunt u voor de eigen bijdrage bijzondere bijstand aanvragen bij uw gemeente. De regels kunnen verschillen per gemeente. Sommige gemeenten ondersteunen mensen met een laag inkomen.
Vervoegingen: heeft gedeclareerd (volt. deelw.) een rekening indienen voor (gemaakte kosten of geleverde diensten) Voorbeeld: `gewerkte uren declar...
Hoe hoog is de eigen bijdrage? In eerste instantie betaalt iedereen die naar een verpleeg- of verzorgingshuis gaat de lage eigen bijdrage. Die verschilt van 174 euro tot 913,20 euro per maand (2022), afhankelijk van het inkomen en vermogen. Op de website van het CAK kunt u een proefberekening maken.
Goed om te weten: niet al uw spaargeld telt mee. Er is in 2020 een vrijstelling van 30.846 euro per persoon. Heeft u dus een vermogen dat lager is dan de vrijstelling, dan heeft dat geen invloed op de eigen bijdrage.
Mag je schenken aan je kinderen als je al in verpleeghuis zit? Ja, je mag schenken aan je kinderen als je eenmaal bent opgenomen in een verzorgingstehuis.