Schilder eerst je plinten en daarna de muur. Het is namelijk makkelijker om muurverf van je plinten te verwijderen, dan om lakverf van een geverfde muur te halen.
In welke volgorde schilder je best een ruimte? Start met het plafond. Schilder vervolgens de muren. Eindig met het lakwerk van ramen en deuren.
Schilder je zowel muren als kozijnen aan de buitenkant van je huis? Start dan eerst met het schilderen of lakken van kozijnen en ga daarna pas aan de slag met de buitenmuren van je huis. Overigens geldt dit ook voor het houtwerk binnenshuis.
Wil je houten plinten verven? Het is belangrijk om daarvoor gebruik te maken van geschikte verf. Dat is niet de muurverf waarmee je de muur schildert, omdat de plinten waarschijnlijk gemaakt zijn van hout.
Werk in de juiste volgorde
De juiste volgorde bij al het schilderwerk is éérst ontvetten, dan pas schuren en daarna schilderen. Veel mensen doen de eerste twee stappen andersom. Dat is jammer, want als je eerst schuurt en daarna schoonmaakt, pakt de verf minder goed.
Schuren tussen twee lagen door
Het zal ervoor zorgen dat je schilderwerk niet lang standhoudt. Ook droogt zo'n dikke plak verf vaak heel langzaam waardoor het kwetsbaar is voor invloeden van buitenaf tijdens het drogen. Beter is het om na een dunne laag verf een tweede laag aan te brengen.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Wanneer moet je plinten plaatsen? Hoge plinten kun je gelijk plaatsen nadat je laminaat hebt gelegd. Voor lage plinten, die op de laminaatvloer zelf bevestigd worden, raden we aan een week te wachten.
Na het schuren en schoonmaken, kun je de plinten gronden. Gebruik de juiste kleur grondverf: een witte grondverf voor lichte kleuren en een grijze grondverf voor donkere kleuren. Werk van boven naar beneden en breng de grondverf royaal aan. Voor de bovenrand van de plinten kun je het beste een kwast gebruiken.
Schilderen doen veel mensen het liefste in de avond uren of wanneer ze bij kunstlicht binnen zitten. Dat is echter geen goed idee; je ziet op dat moment niet goed wat de werking van een kleur verf op een muur is. Je ziet ook niet of verf vlekkerig opdroogt of dat er lelijke strepen op een muur achterblijven.
Het schilderen wordt in de meeste gevallen van boven naar beneden gedaan. Eerst plafonds, dan muren. Hoeken kunnen met de kwast of spuit gedaan worden. Grote vlakke oppervlakken zijn vaak makkelijker met de roller.
Antwoord: Bij naar buiten draaiende deuren of ramen is het beste om eerst het kozijn te schilderen. Bij het schilderen moet de deur of het raam open staan en neem je de sponning ook mee. Wanneer het kozijn droog is kun je de deur of het raam aan de buitenkant vervolgens schilderen.
Veel mensen vragen het zich af en weten het eigenlijk niet. Het is eigenlijk heel erg simpel, eerst ontvetten en dan pas schuren. Doe je dit niet of ga je eerst schuren dan schuur je het vuil en vet in de porien van het hout. Hierdoor zal de hechting minder goed zijn met alle gevolgen van dien.
Hoeveel lagen verf je nodig hebt, ligt aan het soort verf dat je gekocht hebt. Er zijn bijvoorbeeld verschillen in dekking. Je hebt superdek, die er in 1x al vrij goed op zit, maar verf je de muur in een donkere kleur dan heb je vaak minimaal drie lagen nodig en soms wel vijf!
Bij het (opnieuw) schilderen van je gehele huis begin je altijd bovenaan en werk je naar beneden toe. (Dus eerst je plafond.) Maar als je het plafond overslaat, dan is het vervolgens nog even dubben, want de kozijnen zitten tenslotte ook hoog… Je leest heel vaak dat men aanraadt om eerst de wanden te verven.
Grondverf dient dus als een goede ondergrond voor de rest van het schilderwerk. Grondverf is belangrijk wanneer u nieuw hout gaat schilderen. Een aflak zou zonder grondverf te snel in het hout trekken. De verf beschermt de ondergrond door er geen vocht doorheen te laten dringen.
Voor een perfect resultaat werk je een muur in 1 keer af. Schilder het oppervlak in vierkanten van ongeveer een halve vierkante meter en werk van boven naar beneden. Breng de verf met een roller of kwast aan in een verticale beweging. Ga zonder nieuwe verf aan te brengen nogmaals in horizontale beweging over het vlak.
Traditioneel: lichte plinten met gekleurde muren
De meeste mensen kiezen ervoor om hun plinten lichter te verven dan de muren. In veel woningen is het houtwerk in een wittint geschilderd en krijgen de muren een accentkleur. Wanneer je dezelfde wittint voor al het houtwerk in huis gebruikt, krijg je een fris interieur.
De beste manier om muurplinten te bevestigen, is nog altijd met schroeven en pluggen in de muur. Het is wel even boren en passen en meten, maar de plinten zitten voor altijd vast. Het enige nadeel hiervan, is dat je ze los moet schroeven op het moment dat je er nieuwe snoeren doorheen wil leiden.
Het gemiddelde huishouden kiest vaak voor een hoogte van 9 tot 12 centimeter. Hierbij is de hoogte van het plafond en de grootte van uw woonkamer heel bepalend. 'Hoe hoger het plafond, hoe hoger de plinten' is een veelgehoorde uitspraak. Vaak komt uw vloer ook beter tot z'n recht bij het toepassen van een hoge plint.
Plinten zijn lijsten die op vloerhoogte aan de wand worden bevestigd, zodat er een mooie overgang tussen vloer en wand wordt gevormd. Ze beschermen je wand bovendien tegen beschadigingen. Daarnaast zorgen ze ervoor dat vloer en wand er netjes afgewerkt uitzien.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag. De basis van je schilderwerk is misschien wel het belangrijkste van de gehele klus. Als de ondergrond niet correct is zal de verf altijd weer loslaten.
Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuur je de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou je voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.