Persen zorgt voor onnodig veel druk op de zwellichamen in de anus en kan aambeien verergeren of doen ontstaan; gebruik vochtig toiletpapier. Dat is verzachtend voor de anus en voelt niet zo ruw aan. Zeker wanneer de anus bloed kan dit prettig zijn.
Niet te lang staan of zitten. Met lang staan of zitten kun je druk uitoefenen op de anus. Dit kan aambeien veroorzaken of bestaande klachten verergeren. Probeer je lichaamshouding zo veel mogelijk af te wisselen.
Bij irritatie aan aambeien komen de volgende tips goed van pas: Voorkom hard persen op de WC. Gebruik geen wc-papier dat erg ruw is. Uitstulpingen die naar buiten zakken, kun je voorzichtig naar binnen duwen.
Beperkt de hoeveelheden koffie en thee: deze veroorzaken irritatie van de anus en leiden tot jeuk en huiduitslag. Ook pikante voeding en alcohol worden best vermeden. Tracht de ontlasting niet te lang uit te stellen wanneer u aandrang krijgt.
Van een paar dagen tot enkele maanden. Het hangt van de grootte van de aambeien af, hoeveel klachten u heeft en wat u zelf doet. Zo kunt u zorgen voor zachtere ontlasting. Eet hiervoor voldoende vezels (bijvoorbeeld volkorenbrood en groente) en drink voldoende water.
Zinkoxide zorgt ervoor dat de huidirritatie vermindert en de aambei verschrompeld. Het is belangrijk dat je de zalf of crème na elke ontlasting aanbrengt rondom de anus. Gebruik hiervoor een vingercondoom.
Preventie van aambeien
Voor iedereen kan deze keuze licht verschillend zijn. Drink voldoende: 1,5 tot 2 liter per dag. Gebruik niet te veel koffie, thee, koolzuurhoudende dranken en suiker. Deze prikkelen de anus en daar kunt u jeuk en eczeem van krijgen.
Een dagelijkse hoeveelheid van 25 tot 30 gram is te adviseren. Behalve peren zijn andere uitstekende bronnen van vezels: peulvruchten zoals spliterwten, linzen, zwarte bonen en lima bonen; groenten zoals artisjokken, doperwten, broccoli en spruiten en fruit zoals frambozen, appelen en bananen.
Deze druk ontstaat door hard persen, bijv. bij constipatie, harde stoelgang, een bevalling of bij langdurig hoesten. Aambeien zijn onschuldig, maar kunnen vervelende symptomen veroorzaken. Vaak verdwijnen ze vanzelf, maar keren de symptomen ook weer terug.
Na de poliklinische behandeling kan een onaangenaam en pijnlijk gevoel optreden gedurende twee tot drie dagen. De ernst van de klachten hangt af van de grootte van het behandelde oppervlak. Bij pijn kunt u pijnstillers zoals Paracetamol of Ibuprofen gebruiken. Ook een warm zitbad kan de pijn verlichten.
Tip 2: Lichaamsbeweging
Zorg ervoor dat je minimaal 30 minuten lichaamsbeweging hebt per dag. Wandelen en zwemmen zijn hierbij goede voorbeelden.
Een verzachtende en beschermende crème is te gebruiken bij een droge huid, eczeem, jeuk, psoriasis en aambeien. Ook schrijven artsen deze crème voor om andere, werkzame, medicijnen in te verwerken die u op de huid moet aanbrengen.
De meeste aambeien kun je behandelen met een crème die de aambeien doet krimpen en die jeuk en irritatie bestrijdt. Met een meer vezelrijk dieet kun je constipatie voorkomen, wat vaak een veelvoorkomende oorzaak van aambeien is. In sommige gevallen kan het nodig zijn om aan te vullen met zetpillen.
Wanneer u op de polikliniek bent behandeld voor aambeien dan heeft u een of meer elastiekjes om de aambeien ('barron-ligatie'). Deze elastiekjes klemmen de aambeien af, waardoor die na enkele dagen afsterven.
Vaak volstaat een inspuiting in het opgezette bloedvat om het te doen verschrompelen of een rubberen ringetje om het bloedvat om het te doen ontzwellen. Bij onvoldoende resultaat of bij permanente last is een operatie nodig.
Om de pijn tot een minimum te beperken, moet u elke dag minstens 10 minuten een warm waterbad nemen. U kunt ook op een warme waterfles zitten om de pijn van externe aambeien te verlichten. Als de pijn ondraaglijk is, gebruik dan een pijnstiller, zalf of crème om de brandende pijn en jeuk te verlichten.
Thuis behandeling aambeien
Appelazijn (ook wel: appelciderazijn (ACA)), knoflook, tandpasta, ijsblokjes of neusspray zijn allemaal NIET (voldoende) wetenschappelijk bewezen. Het is dus risicovol om zelf uit te proberen.
Beter is om na het poepen te spoelen met koud water. Door de kou slinken de aambeien doordat vaatwanden samentrekken, en worden ze tijdelijk of blijvend kleiner. Vermijd warm water, dus pas op met een warm bad. Als aambeien pijnlijk en gespannen aanvoelen, kan een koud compres verlichting geven.
Ook andere ziektes kunnen klachten geven die lijken op anuskanker. Bijvoorbeeld aambeien of een kloofje in de buurt van de anus. Deze aandoeningen komen veel vaker voor dan anuskanker en gaan meestal vanzelf over.
Curanol tabletten ondersteunen de wanden van je aderen van binnenuit door het gebruik van vitamine C. Ze houden ze soepel en elastisch, waardoor de kans op aambeien kleiner wordt.
De oorzaak van aambeien
Een harde en droge ontlasting die moeilijk op gang komt door veel zitten, weinig beweging, onvoldoende inname van vocht of voedingsvezels en een te hoog lichaamsgewicht. Bij een bevalling of zwaar werk waarbij veel getild wordt, waardoor druk toeneemt op de bloedvaten en de anus.
Het middel xylometazoline leidt tot vaatvernauwing in de neus bij gebruik voor een verstopte neus. Het neusslijmvlies slinkt dan en daardoor kun je beter ademen. Als het middel overmatig of verkeerd wordt gebruikt, bijvoorbeeld bij aambeien, kan het via de bloedbaan ook in de rest van het lichaam komen.
Soms is het een rode bult. Die kun je met een beetje vaseline op je vinger zelf voorzichtig terugduwen voorbij de kringspier. Dan komt de doorbloeding weer op gang en verdwijnen de pijn en de aambei. In sommige gevallen komt hij de eerstvolgende keer dat je moet poepen weer naar buiten.