Wat verdient een cafetaria eigenaar? Hoeveel je met een eigen cafetaria kunt verdienen hangt sterk af van de omzet die je weet te behalen en de kosten die je maakt. Het inkomen dat je kunt verdienen als cafetariahouder ligt tussen de 30.000 en 90.000 euro bruto per jaar.
Het loon van een cafébaas: 1.200 euro netto.
Het gemiddelde restaurant salaris in Nederland is € 28.797 per jaar of € 14,77 per uur. De aanvangsposities beginnen vanaf € 25.009 per jaar, maar meer ervaren werknemers verdienen tot € 34.214 per jaar.
Dat was in 2019 de brancheomzet van de 5696 frituurspeciaalzaken in ons land. Gemiddeld zetten cafetaria's, snackbars en frituren ruim 202 duizend euro om.
Rekenvoorbeeld: een gemiddeld café-restaurant met 100% full-service concept en 70 zitplaatsen haalde voor de Coronacrisis een gezond rendement van 10% bij een omzet van €35.000 per maand (€420.000 per jaar).
Voor een ruimte met een koopprijs van € 1 miljoen komt dat neer op een aanbetaling van € 100.000 tot € 200.000. Zodra je een ruimte hebt, zul je renovaties moeten uitvoeren om bepaalde zaken te repareren en/of de ruimte aan te passen aan je wensen.
Bedrijfsresultaat cafés
In de grafiek onder ziet u dat het gemiddelde bedrijfsresultaat van de branche cafés tussen 2009 en 2017 is gestegen met 3.88% procentpunt naar 15.29%. Hierbij wordt in de branche cafés gemiddeld een bruto marge van 67.4% behaald.
Dit is goed voor een totale omzet van ongeveer 800 miljoen euro per jaar voor snackbareigenaren. Een gemiddelde snackbar draait een omzet van zo'n 120.000 euro per jaar. Omzetten van 350.000 euro of meer zijn ook haalbaar.
De website gemiddeld-inkomen.nl geeft een actueel overzicht van de gemiddelde salarissen in Nederland. U kunt er dan ook lezen dat een snackbarbediende als startsalaris €1.644 per maand verdient. Dat is een brutobedrag en is exclusief vakantietoeslag. Met een jaar of 10 ervaring kan uw inkomen oplopen tot €1.986.
Met welk beroepen verdien je € 5000 per maand
Vaak zijn dit middenhoge-management functies bij corporates, commerciële management functies. Maar ook beroepen paramedici.
De reden was veelal een combinatie van een te laag salaris, te hoge werkdruk en te weinig toekomstperspectief. Volgens Snijders is er een mismatch tussen wat de moderne werknemer zoekt in zijn of haar werk en hoe de horeca is ingericht. Een gezinsleven is nauwelijks te combineren met een baan in de horeca, zegt ze.
Een Barista kan rekenen op zo'n €1860,- tot €2750,- bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling. Dit bedrag hangt onder meer af van zijn leeftijd, gevolgde cursussen en ervaring. Zo verdient een Topbarista die ook koffieselectie doet en collega's instrueert zo tussen de €2500 en de € 2750,- bruto per maand.
Een ingewijde stelt dat de groothandel een marge van 15 procent rekent. Avondwinkels zouden circa 70 tot 100 procent marge rekenen, maar supermarkten veel minder. Te beluisteren valt dat supermarkten de prijs van bier (vooral pils) als lokkertje gebruiken, door het geregeld in de aanbieding te doen.
Volgens het CBS kostte een glas bier in 2017 gemiddeld 2,59 euro. De ondernemer moest in dat jaar ruim 140 euro betalen voor een fust van 50 liter. Omgerekend kostte 1 liter dus 2,80 euro. Ervan uitgaande dat een glas bier 0,25 liter is, dan is de kostprijs van een biertje dus 70 cent.
Als je op een festival zo'n duur ijsje of hip hapje uit een foodtruck koopt, zou je denken dat het lekker cashen is voor de eigenaar. Maar dat valt heel erg tegen. Slechts twintig procent van de ondernemers kan er van leven.
Een gemiddelde foodtruck maakt bij Rollende Keukens in 5 dagen €15.000 omzet. Er staan er zo'n 130, dat is bijna €2 miljoen omzet. Tel daar andere festivals bij op en de markt blijkt tientallen miljoenen groot. Toch houden de meeste foodtruckers er niet veel geld aan over.
Wilt u op de markt staan om uw producten of diensten te verkopen? Dan heeft u een marktvergunning van de gemeente nodig. Dit wordt ook wel een marktplaatsvergunning genoemd. U vraagt een marktvergunning aan bij de gemeente waar u op de markt wilt staan.
Voor het opstarten van een frituur is tot op heden geen beroepskennis vereist, maar het is aan te raden over enige basiskennis “frituur” te beschikken, wij kunnen u daar een basisopleiding voor aanbieden of u kan ook de cursus “frituuruitbater” volgen bij Syntra en andere onderwijsinstellingen.
Een snackbar waar de menukaart iets uitgebreider is en enige zitplaatsen aanwezig zijn wordt ook cafetaria genoemd. Het woord cafetería is een leenwoord uit het Spaans, en betekent koffiehuis. In België en in de zuidelijke delen van Nederland wordt een snackbar ook een frietkot, friettent, friture of frituur genoemd.
In de horeca wordt over het algemeen uitgegaan van een brutowinstmarge van 70 procent. Bij het berekenen van de verkoopprijs, zet je de verkoopprijs op 100 procent, want dit is het bedrag dat je van de klant wil krijgen.
Een goede marge verschilt aanzienlijk per bedrijfstak, maar als algemene vuistregel geldt dat een nettowinstmarge van 10% als gemiddeld wordt beschouwd, een marge van 20% als hoog of goed en een marge van 5% als laag.
De netto-omzet is uw omzet min uw gemaakte kosten. Zoals huur, energiekosten, de inkoop van producten, artikelen die kapot zijn of kortingen die u aan uw klanten heeft gegeven.