Vrije tijd is de tijd die men niet hoeft te besteden aan verplichte of noodzakelijke activiteiten zoals (huishoudelijk) werk, zorg en studie.
Andere onderzoekers bakenen de vrije tijd af tot specifieke activiteiten, hoewel de precieze afbakening wisselt. Wij rekenen hier onder de vrije tijd de tijd besteed aan mediagebruik, sociale contacten, hobby's, cultuurdeelname, sport, uitstapjes, horeca en feestjes, en simpelweg niets doen.
Nederlanders besteden gemiddeld 46 uur per week aan betaald werk, scholing en de zorg voor het huishouden en anderen. 44 uur is vrije tijd, waaronder media (20 uur) en sociale contacten (9 uur).
Uiteindelijk blijven voor mannen per dag zes uur vrije tijd over en voor vrouwen vijf uur en drie kwartier vrije tijd. Een groot deel van die vrije tijd, gemiddeld twee uur per dag, wordt naar de televisie of de video gekeken. Contact met familieleden, vrienden en kennissen neemt anderhalf uur in beslag.
In hun vrije uren doen de vrouwen 'emotion work', een moeilijke term die vrij vertaald betekent dat vrouwen ook in hun vrije tijd thuis in de gaten blijven houden hoe het met hun partner gaat en of de kinderen het leuk hebben. Ook kunnen ze vaak niet lekker zitten zolang er niet is gestreken of opgeruimd.
Als je meer vrije tijd wilt hebben zul je soms lastige keuzes moeten maken. Verantwoordelijkheden loslaten, zaken uitbesteden, minder werken, een project stopzetten of een lastig gesprek voeren met je leidinggevende over die overuren die je maakt. Als je minder wilt werken zul je mogelijk minder verdienen.
Vrouwen hebben minder vaak een voltijdbaan (35 uur per week of meer) dan mannen: 29% tegenover 83%. Iets meer dan de helft van de vrouwen werkt tussen de 20 en de 35 uur per week. Tussen 2007 en 2017 is vooral het aandeel vrouwen met een grote deeltijdbaan (28 tot 35 uur) gegroeid: van 20% naar 25%.
Creatief bezig zijn
Pottenbakken, tekenen of muziek maken: in de vrije tijd zijn Nederlanders het allerliefst creatief bezig. Met stip bovenaan staan beeldende activiteiten zoals schilderen, tekenen of beeldhouwen, gevolgd door muziek maken en zingen. De activiteit wordt beoordeeld met een 8,6.
In de Arbeidstijdenwet staat dat u niet iedere week maximaal 60 uren mag werken. Voor een langere periode geldt het volgende: Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken.
Even een stad bezoeken om te shoppen of om een terrasje te pakken, een actieve bezigheid of het museum bezoeken zijn de populairste activiteiten onder deze doelgroep. Een meerderheid (54%) sluit een dagje uit af met een diner. Gemiddeld geeft men tussen de 26 en 50 euro uit.
Studenten besteden hun vrije tijd op verschillende manieren. Denk aan uitgaan, winkelen, wedden en sporten. Studenten geven hun geld graag uit in hun vrije tijd. Studenten zijn gek op het uitgaansleven.
We beschreven al dat Nederlanders in 2016 gemiddeld 8,2 uur in een week aan sociale contacten besteedden. Een andere manier om het sociale leven in beeld te brengen, is door mensen te vragen naar de frequentie waarmee zij contact hebben met hun naasten (familie, vrienden, buren) .
Vrijetijdsbesteding is belangrijk voor de sociale en persoonlijke ontwikkeling van kinderen en jongeren. Vrijetijdsvoorzieningen spelen daar een belangrijke rol in. Kinderen en jongeren kunnen door vrijetijdsactiviteiten behalve talenten, ook belangrijke levensvaardigheden ontwikkelen.
Het is belangrijk dat u in beweging blijft. Een half uurtje per dag bewegen zorgt voor een betere conditie en vertraagt het verouderingsproces. Er zijn allerlei mogelijkheden om sportief bezig te zijn. Denkt u maar aan tennis, zwemmen, wandelen, fietsen, nordic walking, dansen, gymnastiek, fitness, yoga en tai chi.
In Oostenrijk en Duitsland, waar de arbeidsdeelname van vrouwen ook relatief hoog is, werkt net iets minder dan de helft in deeltijd. Onder Bulgaarse vrouwen (en mannen) komt een deeltijdbaan het minst voor.
Een werkweek van 32 uur is een echte parttime week. Je hebt een volle dag vrij en hoeft daar geen langere werkdagen voor te draaien. Steeds meer werknemers kiezen voor een 4-daagse werkweek.
40 uur per week -en soms zelfs meer- werken wordt tegenwoordig als de normaalste zaak van de wereld beschouwd. We zijn immers allemaal druk, druk, druk en hebben onze vaste lasten om te betalen. Maar er zijn genoeg onderzoekers die beweren dat zoveel werken ons helemaal niet ten goede komt.
Werken, studeren, kinderen opvoeden, familieleden verzorgen, investeren in sociale contacten, sporten en een streepje cultuur meepikken. We doen heel wat in de loop van een dag. Als we ouder worden, verandert die tijdsbesteding. Aan sommige activiteiten gaan we meer of net minder tijd besteden.
Organen gaan trager werken. Het herstellend vermogen neemt af. De hormoonproductie vermindert. Het reactievermogen neemt af.